Η ζήλια είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται αγανάκτηση ή φόβο ότι πρόκειται να χάσει τη στοργή ή την προσοχή ενός άλλου ατόμου λόγω των αλληλεπιδράσεών του με ένα τρίτο άτομο.
Ενώ είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζήλια από καιρό σε καιρό, μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν δεν εκφραστεί με υγιή τρόπο.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ζήλιας και του φθόνου;
Ενώ ο φθόνος και η ζήλια είναι και τα δύο αρνητικά συναισθήματα και συχνά (κατά λάθος) χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά. Με τη ζήλια, το άτομο που ζηλεύει φοβάται ότι ένα άλλο άτομο θα σταματήσει να νιώθει στοργή και ή ότι θα χάσει την προσοχή του ατόμου που ενδιαφέρεται.
Τις περισσότερες φορές, η ζήλια δημιουργείτε σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά η ζήλια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων γονέα-παιδιού, φιλίες, ακόμα και συναδέλφων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζήλια περιλαμβάνει σχεδόν πάντα τουλάχιστον τρία άτομα.
Εν τω μεταξύ, με το φθόνο, το άτομο που ζηλεύει αισθάνεται δυσαρέσκεια ή δυσαρέσκεια προς ένα άλλο άτομο με βάση τα επιτεύγματα, τα υπάρχοντά του, τις ιδιότητες, και πολλά άλλα. Σε αντίθεση με τη ζήλια, ο φθόνος συνήθως περιλαμβάνει μόνο δύο άτομα - το άτομο που ζηλεύει και το άτομο που είναι το κέντρο ζήλιας.
Τι προκαλεί τη ζήλια;
Αν και η βασική αιτία της ζήλιας μπορεί να εξατομικεύεται σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά και περιστάσεις που μπορούν να διαιωνίσουν τη ζήλια. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι πιο επιρρεπές στη ζήλια εάν είναι ανασφαλές, αισθάνεται ανεπαρκές, φοβάται την εγκατάλειψη ή τη μοναξιά, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή τείνει να συγκρίνεται με άλλους. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται ζήλια εάν ο σύντροφός τους ήταν άπιστος ή ένας φίλος έχει κάνει κάτι στο παρελθόν που τους κάνει να φαίνονται αναξιόπιστοι.
Μερικοί εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ζήλια είναι στην πραγματικότητα ένα συναίσθημα που έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει κάποιον ότι μια σημαντική σχέση στη ζωή του μπορεί να κινδυνεύει.
Η έρευνα δείχνει ότι η ζήλια μπορεί επίσης να έχει τις ρίζες της στον έλεγχο, ιδιαίτερα σε καταχρηστικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, η ζήλια είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι μια σχέση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ανθυγιεινή σχέση - ειδικά αν τα συναισθήματα ζήλιας δεν εκφράζονται με υγιή τρόπο. Στις καταχρηστικές σχέσεις, η ζήλια μπορεί να φαίνεται ότι έχει τις ρίζες της στην αγάπη, αλλά αυτή η απάντηση στην πραγματικότητα αφορά περισσότερο την κτητικότητα και τον έλεγχο.
Σημάδια ζήλιας
Τα πιο κοινά σημάδια ζήλιας περιλαμβάνουν συναισθήματα αγανάκτησης, πληγής και απώλειας εμπιστοσύνης. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η ζήλια δεν έχει μια ευδιάκριτη ή αναγνωρίσιμη έκφραση προσώπου όπως μπορεί να βρείτε με το θυμό ή τη λύπη. Αντίθετα, η ζήλια θεωρείται ένα σύνθετο συναίσθημα που αποτελείται από πολλά συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, φόβο και έκπληξη.
Η ζήλια μπορεί επίσης να θεωρηθεί παθολογική εάν η εμφάνισή της υπερβαίνει αυτό που θεωρείται αποδεκτό από την κοινωνία. Σε αυτές τις καταστάσεις, η ζήλια μπορεί να γίνει εμμονική και παραληρηματική, ειδικά όσον αφορά τη ρομαντική ζήλια. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε βία από άνδρα σε γυναίκα, αυτοτραυματισμό, ακόμη και δολοφονία.
Τα άτομα με εμμονική ρομαντική ζήλια υποφέρουν από δυσάρεστες και παράλογες σκέψεις ότι ο σύντροφός τους θα μπορούσε να είναι άπιστος, επομένως μπορεί να ελέγξουν καταναγκαστικά τον σύντροφό τους. Εν τω μεταξύ, όσοι έχουν παραληρηματική ζήλια σχηματίζουν ισχυρές, αλλά ψευδείς, πεποιθήσεις ότι ο σύντροφός τους είναι άπιστος χωρίς να έχουν καμία απόδειξη.
Σε μια καταχρηστική σχέση, κάποιος που είναι ζηλιάρης μπορεί να θυμώσει ή να αμφισβητήσει την πίστη και την ακεραιότητα του συντρόφου του - ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα που να το δικαιολογεί. Μπορεί επίσης να τηλεφωνούν συχνά, να περνούν απροσδόκητα, να παρακολουθούν τον σύντροφό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ελέγχουν ποιον μπορούν να δουν και πότε. Ακολουθούν μερικά άλλα ανθυγιεινά σημάδια ζήλιας:
- Ο σύντροφός σας, ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας απαιτεί να περάσετε όλο τον χρόνο σας μαζί.
- Απαιτούν από εσάς να κάνετε check in ή να μοιραστείτε την τοποθεσία σας.
- Καθιερώνουν κανόνες σχετικά με το με ποιον μπορείτε να μιλήσετε.
- Είναι καχύποπτοι και κτητικοί.
- Παρακολουθούν τα email, τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις σας.
Πιθανές επιπλοκές της ζήλιας
Αν και η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και ο καθένας το βιώνει ως κάποια στιγμή της ζωής του, μπορεί επίσης να γίνει ακραίο για μερικούς ανθρώπους. Όταν συμβεί αυτό, το άτομο που βιώνει τη ζήλια μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες.
Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η ζήλια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες. Αυτά περιλαμβάνουν διαταραχές στον ύπνο, ιδεοληψίες και συμπτώματα άγχους-κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να αποσυρθούν από τις κοινωνικές σχέσεις και να σταματήσουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους αρέσουν, ώστε να μπορούν να αφιερώσουν το χρόνο τους στη σχέση που φοβούνται να χάσουν.
Οι άνθρωποι που βιώνουν ακραία επίπεδα ζήλιας μπορεί επίσης να μισούν να είναι μόνοι και να έχουν μια λοξή αίσθηση της πραγματικότητας. Μπορεί επίσης να νιώθουν φόβο, άγχος ή κενότητα μέσα τους. Εάν το άτομο που βιώνει τη ζήλια είναι νεαρό άτομο, κινδυνεύει ακόμη και για κατάχρηση ουσιών και συχνά εμπλέκεται σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
Για το άτομο που δέχεται τη ζήλια, μπορεί να βιώσει σύγχυση, άγχος και φόβο καθώς η ζήλια και ο έλεγχος κλιμακώνονται. Μπορεί ακόμη και να αισθάνονται τρόμο ότι πρόκειται να κάνουν κάτι που θα στενοχωρήσει τον σύντροφό τους. Όταν πρωτοεμφανιστεί η ζήλια, μπορεί να εκπλαγούν από τη συμπεριφορά και να το προσπεράσουν. Όμως όσο περνά ο καιρός, μπορεί να χάσουν την υπομονή τους και να θέλουν να τερματίσουν τη σχέση, αλλά συχνά δεν ξέρουν πώς.
Πώς να εκφράσετε τη ζήλια με θετικό τρόπο
Εάν νιώθετε ζήλια σε μια από τις σχέσεις σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας. Να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας και για το τι σκέφτεστε - χωρίς να ρίχνετε την ευθύνη σε κάποιον άλλο. Στη συνέχεια ακούστε την απάντησή τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνομιλία σας να ενισχύσει τη σχέση σας.
Το να μιλάτε για τη ζήλια σας παρέχει στο άλλο άτομο την ευκαιρία να δει από πού προέρχεται. Απλά να έχετε κατά νου ότι ίσως χρειαστεί να μιλήσετε για αυτό αρκετές φορές πριν νιώσετε και οι δύο άνετα. Να να είστε σίγουροι ότι είστε ήρεμοι και ικανοί να μοιράζεστε τις απόψεις σας χωρίς να κατηγορείτε.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλια
Το κλειδί για μια υγιή σχέση είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με το πώς σας επηρεάζει η ζήλια. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε νωρίς τα συναισθήματα ζήλιας και να ξέρετε πώς να τα χειρίζεστε με υγιή και παραγωγικό τρόπο.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον χειρισμό της ζήλιας:
- Πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε ότι η ζήλια είναι συναίσθημα και όχι πραγματικότητα και έχετε την επιλογή στο πώς να ενεργήσετε ή όχι.
- Αναγνωρίστε το αίσθημα της ζήλιας αλλά μην μένετε σε αυτό. Εάν φαντάζεστε ότι ο σύντροφός σας απατά και έχετε εμμονή με αυτό, είναι πιθανό να δείτε στοιχεία εκεί που δεν υπάρχουν.
- Σκεφτείτε αν αντέχετε να κερδίσετε κάτι ενεργώντας με βάση τις ζηλότυπες παρορμήσεις σας. Τις περισσότερες φορές κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να ενεργήσετε μετά από βίαιες παρορμήσεις ή να βλάψετε τον εαυτό σας ή άλλους, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για υποστήριξη.
- Αποδεχτείτε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις στις σχέσεις και εάν δεν είστε πραγματικά σε θέση να εμπιστευτείτε τον σύντροφο ή τον φίλο σας, ίσως χρειαστεί να αφήσετε τη σχέση να φύγει.
- Θέστε τα όρια στη σχέση μαζί για να προσδιορίσετε με τι νιώθετε άνετα και τι σας κάνει να νιώθετε άβολα.
- Να θυμάστε ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δίνετε, όχι κάτι που κερδίζεται. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας απάτησε στο παρελθόν, δεν πρέπει να του πετάξετε το παρελθόν στα μούτρα ή να το χρησιμοποιήσετε για να δικαιολογήσετε τη ζήλια σας.
Θεραπεία για τη ζήλια
Εάν η τάση σας προς τη ζήλια αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, να επηρεάζει αρνητικά τη σχέση σας ή να σας δυσκολεύει να κάνετε τη δουλειά σας ή να φροντίζετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, είναι σημαντικό να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας σχετικά με τα συμπτώματά σας και συναισθήματα.
Το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας ζήλειας με υγιή τρόπο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις σας καθώς και στη γενική σας ευημερία. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η ζήλια:
- Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Η CBT είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Η θεραπεία επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την τροποποίηση αρνητικών διαδικασιών σκέψης και προβληματικών συμπεριφορών μέσω τεχνικών συμπεριφοράς και γνωστικής αναδιάρθρωσης.
- Προσεγγίσεις επίγνωσης και αποδοχής: Στρατηγικές που ενσωματώνουν ενσυνειδητότητα, χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις σκέψεις, τις σωματικές αισθήσεις και τα συναισθήματά σας και να εμπλακείτε σε δραστηριότητες για να αλλάξετε αυτά τα πράγματα.
- Αντιψυχωσικά φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με παραληρητικές ιδέες ή ρήξεις με την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της παραληρηματικής ζήλιας.
Συμπέρασμα
Η ζήλια είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που προκαλεί ένα άτομο να αισθάνεται φόβο, θυμό ή αγανάκτηση όταν πιστεύει ότι η σχέση του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ενώ είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ζήλια από καιρό σε καιρό, αν επιτραπεί να κλιμακωθεί ή να φουσκώσει μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ πιο ύπουλο ή επικίνδυνο. Τα αισθήματα ζήλιας μπορεί να γίνουν εμμονικά ή ακόμα και παραληρηματικά.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να λάβετε μέτρα για να τα αντιμετωπίσετε με θετικό τρόπο. Υπάρχουν επίσης επιλογές θεραπείας για τη ζήλια, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, ενσυνειδητότητα και φάρμακα. Μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με τις επιλογές σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση των ζηλότυπων συναισθημάτων σας.
Πηγές
- American Psychological Association. Jealousy.
- American Psychological Association. Envy.
- Rodriguez LM, DiBello AM, Øverup CS, Neighbors C. The price of distrust: Trust, anxious attachment, jealousy, and partner abuse. Partner Abuse. 2015;6(3):298-319. doi:10.1891/1946-6560.6.3.298
- One Love Foundation. Unhealthy relationship behaviors: Jealousy.
- Ramachandran VS, Jalal B. The evolutionary psychology of envy and jealousy. Front Psychol. 2017;8:1619. doi:10.3389/fpsyg.2017.01619
- University of North Carolina School of Medicine. Red flags to look for in an abusive personality.
- Zheng X, Kendrick KM. Neural and molecular contributions to pathological jealousy and a potential therapeutic role for intranasal oxytocin. Front Pharmacol. 2021;12:652473. doi:10.3389/fphar.2021.652473
- Arbinaga F, Mendoza-Sierra MI, Caraballo-Aguilar BM, et al. Jealousy, violence, and sexual ambivalence in adolescent students according to emotional dependency in the couple relationship. Children. 2021;8(11):993. doi:10.3390/children8110993
- National Domestic Violence Hotline. The myths of jealousy.
- Seeman MV. Pathological jealousy: An interactive condition. Psychiatry. 2016 Winter;79(4):379-388. doi:10.1080/00332747.2016.1175838
- Leahy RL, Tirch DD. Cognitive behavioral therapy for jealousy. International Journal of Cognitive Therapy. 2008;1(1):18-32. doi:10.1521/ijct.2008.1.1.18
Διαβάστε επίσης...
Προλάβετε Την Τροφική Δηλητηρίαση
Πως θα την αντιμετωπίστε εναλλακτικά. Τρόποι και χρήσιμες συμβουλές. Διαβάστε το άρθρο.
Περισσότερα5 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Το Σώμα Σας Είναι Στρεσαρισμένο
5 Σημάδια Που Φανερώνουν το στρες στο σώμα σας
Περισσότερα