Η γύρη των μελισσών περιέχει πολλές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και έχει επαινεθεί εδώ και αιώνες για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία. Ωστόσο, η πλειονότητα των στοιχείων προέρχεται από μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ενώ τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένα.
Ας εμβαθύνουμε στον κόσμο της γύρης των μελισσών και ας εξερευνήσουμε τα πιθανά οφέλη για την υγεία, τις παρενέργειες και τις σκέψεις πριν την προσθέσουμε στη διατροφή σας.
Τι είναι η γύρη των μελισσών;
Η γύρη των μελισσών είναι ένα προϊόν κυψέλης, που παράγεται από τις μέλισσες καθώς συλλέγουν τη γύρη από τα λουλούδια. Είναι ένα πολύπλοκο μείγμα γύρης, νέκταρ, σάλιου μέλισσας και ενζύμων. Η γύρη των μελισσών θεωρείται συχνά υπερτροφή λόγω του φάσματος των μικροθρεπτικών συστατικών, των αντιοξειδωτικών και άλλων οργανικών ενώσεων και χρησιμοποιείται ως υπερτροφή στην παραδοσιακή ιατρική από τις αρχές του 1100.
Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη σύνθεση της γύρης των μελισσών, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής προέλευσης, του είδους των φυτών από τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες τη γύρη, των κλιματικών συνθηκών και των ιδιοτήτων του εδάφους.
Διατροφικό προφίλ γύρης μελισσών
Η γύρη των μελισσών περιέχει μια σειρά από μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δεδομένου ότι καταναλώνεται συχνά σε μικρές ποσότητες, η συμβολή της γύρης των μελισσών στη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ασαφής. Κατά μέσο όρο, 2 κουταλάκια του γλυκού γύρη μελισσών (περίπου 10 g) παρέχουν 32 θερμίδες, 2,4 g πρωτεΐνης, 0,48 g λίπη, 4,36 g υδατάνθρακες και 0,8 g φυτικές ίνες.
Η γύρη των μελισσών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία που σχηματίζουν τους ιστούς του σώματος. Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αμινοξέα, αυτά πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή μας. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα εκτός από τη γύρη μελισσών περιλαμβάνουν ζωικές πρωτεΐνες (μοσχάρι, πουλερικά, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα), σόγια, κινόα και φαγόπυρο.
Πολλά μέταλλα υπάρχουν επίσης στη γύρη των μελισσών, προσθέτοντας έως και 2-6% της συνολικής περιεκτικότητας. Το κάλιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο είναι τα κύρια, με μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου.
Υπάρχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E, D και του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Ενώ ο τύπος και οι ποσότητες ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και την ανθική προέλευση της γύρης, οι πιο σχετικές αντιοξειδωτικές ενώσεις περιλαμβάνουν την κερκετίνη, την καμπφερόλη και τη ρουτίνη.
Είναι η γύρη των μελισσών καλή για εσάς;
Η γύρη μελισσών έχει γίνει αρκετά δημοφιλής ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Ενώ είναι πλούσιο σε πολλά μικροθρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα οφέλη της γύρης μελισσών για την ανθρώπινη υγεία είναι περιορισμένα. Οι περισσότερες μελέτες είναι μελέτες σε ζώα ή σε δοκιμαστικούς σωλήνες, επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο.
Πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η γύρη των μελισσών είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των φαινολικών ενώσεων, που μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και ενδεχομένως στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Ενώσεις όπως το καφεϊκό οξύ, το κινναμικό οξύ, η κερσετίνη, η ρεσβερατρόλη και η καμπφερόλη μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ορισμένες άλλες ενώσεις που βρίσκονται στη γύρη των μελισσών μπορεί επίσης να υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων, μειώνοντας περαιτέρω το οξειδωτικό στρες.
Η μείωση του οξειδωτικού στρες είναι απαραίτητη για την προστασία των κυττάρων του σώματός μας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Εκτός από τη γύρη των μελισσών, άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα μπαχαρικά, τα βότανα, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί μπορεί να υποστηρίξουν τη γενική μας υγεία εάν ενσωματωθούν στην καθημερινή διατροφή.
Πιθανός ρόλος στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα γύρης μελισσών μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα βοηθώντας στη μείωση της δραστηριότητας των πεπτικών ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των υδατανθράκων σε μόρια γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Η μείωση της δραστηριότητας αυτών των πεπτικών ενζύμων μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων και την απορρόφηση της γλυκόζης.
Καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης, η γύρη των μελισσών μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Ορισμένες ενώσεις στη γύρη των μελισσών μπορεί επίσης να υποστηρίζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία επιτρέπει στο σώμα μας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, οι οποίες καθιστούν ασαφές εάν η γύρη των μελισσών θα είχε πράγματι επίδραση στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος στους ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων της γύρης των μελισσών στην ανθρώπινη υγεία και στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Εάν έχετε διαβήτη ή προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε γύρη μελισσών ή κάνετε οποιεσδήποτε άλλες διατροφικές αλλαγές. Η διαχείριση της γλυκόζης του αίματος περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό και εξέταση.
Πιθανές καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της γύρης της μέλισσας μπορεί να έχουν κάποια πιθανά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα όσον αφορά την υποστήριξη της διαχείρισης της οξειδωτικής βλάβης, ενώ τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανής φλεγμονής.
Στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η γύρη μελισσών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και να υποστηρίξει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί και να αναλυθεί εάν η γύρη των μελισσών θα μπορούσε να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας, πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, υγιεινές συνήθειες και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, εάν χρειάζεται. Ενώ η γύρη των μελισσών μπορεί να προστεθεί στο διατροφικό πρότυπο, δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ένα μόνο τρόφιμο ή συμπλήρωμα για να υποστηρίξουμε την υγεία μας.
Πιθανές ανοσοπροστατευτικές επιδράσεις
Μελέτες σε ζώα που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους και πτηνά έχουν βρει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βρίσκονται στη γύρη των μελισσών μπορεί να αυξήσουν τα αντισώματα και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία από ανθρώπινες μελέτες σχετικά με την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία και τον ιδιαίτερο ρόλο του στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Επιπλέον, η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην θεωρείται πάντα ως πιθανό όφελος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκινητικές ανοσολογικές αποκρίσεις, επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη γύρη μελισσών με προσοχή και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Χρήση γύρης μελισσών και πιθανοί κίνδυνοι
Λόγω της περιορισμένης επιστημονικής γνώσης για το πώς η γύρη των μελισσών επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, δεν υπάρχουν τυποποιημένες δόσεις ή οδηγίες για το πώς και πότε να καταναλωθεί. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε λίγη γύρη, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και ελέγξτε για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.
Η γύρη της μέλισσας έχει γλυκιά και ελαφρώς πικρή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί μόνη της, αλλά λόγω της ελαφριάς πικράδας, οι περισσότεροι την προσθέτουν σε διαφορετικά φαγητά και ποτά. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν την προσθήκη γύρης μελισσών σε γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης, smoothies, σούπες, μαγειρευτά ή ακόμα και ψημένα προϊόντα.
Γύρη μελισσών και αλλεργίες
Οι παρενέργειες της γύρης μελισσών έχουν ιδιαίτερη σημασία για όσους έχουν γνωστή αλλεργία στη γύρη ή στα προϊόντα της μέλισσας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη των μελισσών μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως θανατηφόρες, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως συριγμός, δυσφορία και εξανθήματα. Σε σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία — μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, με αποτέλεσμα δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση.
Τα άτομα που έχουν άλλες γνωστές αλλεργίες ή άσθμα δεν πρέπει να καταναλώνουν γύρη μελισσών.
Αλληλεπιδράσεις γύρης μελισσών και φαρμάκων
Η γύρη των μελισσών μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις της βαρφαρίνης, ενός φαρμάκου που εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, η κατανάλωση γύρης μελισσών κατά τη χρήση βαρφαρίνης μπορεί να μην συνιστάται.
Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, οποιαδήποτε άλλα φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή έχετε υποκείμενες καταστάσεις υγείας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε γύρη μελισσών ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής.
Μόλυνση με γύρη μελισσών και μυκοτοξίνες
Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ενώσεις που παράγονται από μύκητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικές καλλιέργειες, φυτά και λουλούδια, και επομένως μπορεί να υπάρχουν στη γύρη. Εάν ο τύπος των φυτών από τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη επηρεάζεται από μόλυνση από μυκοτοξίνες, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει στη γύρη των μελισσών.
Οι κλιματικοί παράγοντες και οι μέθοδοι επεξεργασίας επηρεάζουν την παρουσία μυκοτοξινών.
Μια μελέτη του 2023 ανέλυσε 80 τύπους γύρης μελισσών από 28 χώρες και διαπίστωσε ότι το 100% των δειγμάτων έδειξαν την παρουσία τουλάχιστον ενός τύπου μυκοτοξίνης. Μία από τις πιο κοινές μυκοτοξίνες ήταν η αφλατοξίνη Β1 (AFB1).
Αν και είναι σπάνιο να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες γύρης μελισσών, η μακροχρόνια κατανάλωση δυνητικά μολυσμένων καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια τοξικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Όταν επιλέγετε γύρη μελισσών και άλλα φυσικά συμπληρώματα, είναι σημαντικό να αγοράζετε από αξιόπιστους προμηθευτές που δίνουν προτεραιότητα στον ποιοτικό έλεγχο. Στο σπίτι, αποθηκεύστε τη γύρη των μελισσών σε δροσερό και ξηρό μέρος για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μυκήτων.
Είναι η γύρη των μελισσών κατάλληλη για εσάς;
Ενώ η γύρη των μελισσών έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να παρέχουν κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία, λόγω έλλειψης επιστημονικής έρευνας και στοιχείων στον άνθρωπο, δεν είναι σαφές εάν η γύρη μελισσών μπορεί να προσφέρει πραγματικά αυτά τα οφέλη.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες, τα πιθανά οφέλη για την υγεία της γύρης των μελισσών θα πρέπει να λαμβάνονται με λίγο αλάτι πριν σκεφτείτε τη χρήση της. Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς ή πότε να συμπεριλάβετε τη γύρη μελισσών στη διατροφή σας, επομένως εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές προτιμήσεις. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να προσθέσετε γύρη μελισσών στην καθημερινή σας ρουτίνα, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες για να ελέγξετε για αλλεργικές αντιδράσεις και ανοχή.
Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση, μιλήστε με τον ιατρό σας σχετικά με την πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών ή τη χρήση συμπληρωμάτων όπως η γύρη μελισσών.
Πηγές
- Nutrients. Bee pollen: current status and therapeutic potential.
- Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Bee pollen: chemical composition and therapeutic application.
- Antioxidants. Bee pollen as functional food: insights into its composition and therapeutic properties.
- National Center for Biotechnology Information. Biochemistry, essential amino acids.
- USDA Food DataBase. Bee pollen.
- Cleveland Clinic. Oxidative stress.
- Nutrition Journal. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide.
- Food Control. First survey on the presence of mycotoxins in commercial bee pollen sourced from 28 countries.
- WHO. Aflatoxins.
- FDA. Mycotoxins.
- WHO. Mycotoxins.
- American Journal of Health-System Pharmacy. Probable interaction between warfarin and bee pollen.
- Cleveland Clinic. Anaphylaxis.
- University of Rochester Medical Center. Bee pollen.