Άραγε είναι έτοιμο το παιδί μου να πάει στο Δημοτικό; Θα προσαρμοστεί; Θα τα καταφέρνει με τα μαθήματα; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα αποτελούν τις αγωνίες των γονιών όταν τα παιδιά τους ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι του Δημοτικού! Μάθετε λοιπόν πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα εσείς και το παιδί σας γι’ αυτή τη νέα ζωή!
Όσο πλησιάζει ο καιρός το πρωτότοκο παιδί να πάει στο σχολείο, όλοι οι γονείς αγωνιούν για το πώς πρέπει να το προετοιμάσουν ώστε να εισαχθεί με ομαλό τρόπο στο σχολείο, αν πρέπει να του μάθουν να διαβάζει και να γράφει, αν είναι έτοιμο συναισθηματικά κ.α. Η αλήθεια είναι ότι στην ουσία ούτε εσείς ούτε το παιδί σας θα είναι ποτέ απόλυτα έτοιμο, να αφήσει την ανέμελη ζωή και να μπει σ’ αυτή των υποχρεώσεων!
Κάντε το σχολείο….παιχνίδι
Από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς παίξτε μαζί με το παιδί σας παιχνίδια που θα αφορούν το σχολείο. Μπορείτε με απλούς και εύκολους τρόπους να μαθαίνετε τα γράμματα και τους αριθμούς, π.χ. να του δείχνετε στις ταμπέλες τα γράμματα, που σας βοηθούν να βρίσκετε τον προορισμό σας, να μαθαίνετε ένα γράμμα κάθε φορά από το οποίο θα βρίσκετε διάφορα αντικείμενα που ξεκινούν από αυτό το γράμμα μέσα στο σπίτι, π.χ. του δείχνετε το γράμμα Ν. Αφού το γράψει σε ένα τετράδιο ψάχνετε μαζί μέσα στο σπίτι αντικείμενα που αρχίζουν από ν, όπως ντουλάπι, νιπτήρας κ.λ.π. Έτσι η αλφάβητος γίνεται διασκεδαστική! Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε και τα κατάλληλα βιβλία, με τα οποία θα κάνετε διάφορες ασκήσεις, ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία.
Πώς είναι το σχολείο μαμά;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι αρχικά να βάλετε το σχολείο στις συζητήσεις σας. Ξεκινήστε να του μιλάτε για το καινούριο σχολείο που θα πάει και θα δείτε αμέσως ότι θα θέλει να του το περιγράψετε για να μπορέσει να το φανταστεί. Επειδή τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία προσπαθήστε να το περιγράψετε επακριβώς, και γιατί όχι να το επισκεφθείτε και μαζί για να έχει απόλυτα σαφή εικόνα του νέου περιβάλλοντος. Μιλήστε του για όλα τα καινούργια πράγματα που θα μάθει εκεί, που θα ξαναδεί τους φίλους του ή που θα κάνει καινούργιους, αν πηγαίνει σε άλλο σχολείο από το νηπιαγωγείο κ.λ.π. Σε καμία περίπτωση μην πείτε, όταν θα το μαλώνετε, «πήγαινε στο σχολείο και θα μάθεις» ή «αν δεν είσαι καλό παιδί θα σε στείλω στο σχολείο από τώρα» κ.λ.π., γιατί θα το βλέπει σαν είναι η τιμωρία του επειδή είναι κάποιες φορές άτακτος και σε καμία περίπτωση δε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Είναι επίσης σημαντικό να τονίσετε στο παιδί σας ότι στο καινούργιο σχολείο θα έχει νέα δικαιώματα, αφού πλέον είναι μεγάλο παιδί, αλλά και υποχρεώσεις. Θυμίστε του ότι θα πρέπει να υπακούει στους κανόνες της δασκάλας του και να είναι συγκεντρωμένος σε αυτά που λέει. Φυσικά αυτό είναι αρκετά δύσκολο για ένα τόσο μικρό παιδί, αλλά θα πρέπει να ξέρει επακριβώς τη νέα κατάσταση πραγμάτων.
Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο μπορείτε να κάνετε μαζί τα σχολικά ψώνια! Αγοράστε την τσάντα, τα τετράδια, τα μολύβια και όλα όσα χρειάζεται ένας μαθητής. Καλά θα είναι να αφήσετε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του αυτά που του αρέσουν. Έτσι θα αισθάνεται πιο καλά με την καινούργια εικόνα του εαυτού του αλλά και απέναντι στους συμμαθητές του.
Η 1η ημέρα
Η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι αυτή που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία του στο σχολείο, όσον αφορά κυρίως την ψυχολογία του. Καλό θα είναι να συνοδεύεται από τον έναν τουλάχιστον γονιό ή αν δεν είναι εφικτό από κάποιο κοντινό συγγενικό πρόσωπο, με το οποίο αισθάνεται οικεία. Ξυπνήστε το νωρίς το πρωί, φάτε μαζί πρωινό και αφήστε το να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του. Αν το δείτε αγχωμένο και προβληματισμένο προσπαθήστε να το καθησυχάσετε. Ξεκινήστε πιο νωρίς από το σπίτι και κάντε μια βόλτα πριν μπείτε στο προαύλιο για να του δώσετε χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα. Μόλις συναντηθεί με τα άλλα παιδάκια και δείτε ότι χαλαρώνει και δε σας έχει ανάγκη μπορείτε να φύγετε, αφού πρώτα το χαιρετίσετε και του πείτε ότι θα πάτε να τον πάρετε εκείνη την ώρα. Το παιδί σας είναι πλέον μαθητής.
Δε θέλει να πάει σχολείο!
Συχνά τις πρώτες ημέρες κάποια παιδιά εμφανίζουν πρόβλημα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον και αρνούνται να πάνε σχολείο. μπορεί να προφασίζεται ότι είναι άρρωστο, ή ακόμα και να πηγαίνει και στη συνέχεια να γυρίζει πίσω. Αυτό μπορεί να εντοπίζεται σε δύο σημεία: είτε ότι κάποιοι από τους συμμαθητές το κοροϊδεύουν και γενικά το κάνουν να αισθάνεται άσχημα είτε ότι δε μπορεί να αποχωριστεί την οικογένειά του.
Αν ισχύει το πρώτο, καλό θα είναι να κάνετε μια συζήτηση με τη δασκάλα, ώστε να είναι ενήμερη για το γεγονός και να πράξει αναλόγως. Αν πάλι ισχύει το δεύτερο τότε το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε σας που είστε υπερπροστατευτικοί γονείς! Αν μια μητέρα ή ένας πατέρας δεν είναι έτοιμος να αφήσει το παιδί του να κοινωνικοποιηθεί και σε άλλες ομάδες και αισθάνεται ότι φεύγοντας από κοντά του είναι εκτεθειμένο, τότε το παιδί επειδή το καταλαβαίνει αισθάνεται άσχημα για τους γονείς και ότι πρέπει να μείνει κοντά τους για να μη φύγουν ή το εγκαταλείψουν. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οι γονείς να χαλαρώσουν τους δεσμούς τους με το παιδί, με την έννοια ότι όχι απλά θα το αφήσουν, αλλά θα το βοηθήσουν να λειτουργήσει μέσα σε μια άλλη ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού από τους γονείς.
Μελέτες ειδικών παιδοψυχολόγων έχουν δείξει, ότι σε όλες τις ηλικίες τα μοναχοπαίδια και κυρίως τα αγόρια, εκδηλώνουν πιο αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο και παρουσιάζουν περισσότερες δυσκολίες προσαρμογής σ’ αυτό, από ότι τα κορίτσια.
Δεν τα πάει καλά στα μαθήματα;
Όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να γίνει αριστούχο στο σχολείο. Όταν όμως αποδεικνύεται ότι το πανέξυπνο, κοινωνικό και εύστροφο παιδάκι τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις σχολικές δυσκολίες, οι γονείς αισθάνονται απογοητευμένοι. Πάνε τα όνειρα για επαίνους, για αριστεία και υψηλόβαθμες σχολές. Ξαφνικά βροχή από διάφορα «επίθετα» πέφτουν στο κεφάλι του μικρού μαθητή: είσαι χαζός, δεν σκέφτεσαι αρκετά, δεν προσπαθείς, δεν διαβάζεις, τεμπελιάζεις κ.λ.π. Σκεφτείτε όμως την απογοήτευση που θα νιώθει το παιδί σας, το οποίο ήθελε και για το ίδιο αλλά και για εσάς να είναι καλός μαθητής, και αισθάνεται ενοχές που σας «στεναχωρεί» με την πρόοδό του. Γι’ αυτό το λόγο, μην το μαλώνετε που δεν είναι από τους αριστούχους. Διαβεβαιώστε το ότι εσείς το αγαπάτε ότι βαθμούς και να παίρνει και ότι σε κάθε τι καινούργιο που δοκιμάζουμε μπορεί να συναντάμε δυσκολίες, αλλά με λίγη εξάσκηση τα καταφέρνουμε. Έτσι θα γίνει και με τα μαθήματα του σχολείου. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά το παιδί σας για να καταλάβετε ποιος είναι ο λόγος που ευθύνεται για τις ατυχίες του στο σχολείο (π.χ. μαθησιακές δυσκολίες).
Ξεκίνησαν τα μαθήματα; Θέστε τις βάσεις για το μέλλον!
Είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να ξεκινήσει σωστά τη σχολική του ζωή θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα παγιωθούν με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι το παιδί σας θα περνάει τις τάξεις αφομοιώνοντας εύκολα τις γνώσεις, και παρέχοντας σε σας την ικανοποίηση να το βλέπετε να γίνετε όλο και πιο ανεξάρτητο στη μελέτη του.
Δημιουργήστε κατάλληλο περιβάλλον
Πρώτα από όλα, είναι καθοριστικής σημασίας να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ήσυχο, που να επιτρέπει στο παιδί σας να διαβάζει χωρίς να ενοχλείται από αδικαιολόγητους θορύβους. Τις ώρες λοιπόν της μελέτης του, κλείστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και απομακρύνετε οποιαδήποτε πηγή θορύβου μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του.
Καθορίστε συγκεκριμένο ωράριο
Εξίσου σημαντικό είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο για το διάβασμά του. Μην το βάζετε να διαβάζει αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό. Δώστε του λίγο χρόνο να χαλαρώσει πριν αρχίσει να ασχολείται με τα μαθήματά του. Όμως, τη στιγμή που έχετε ορίσει για διάβασμα, μην δεχτείτε καμία δικαιολογία: θα πρέπει να αφήσει τα παιχνίδια του και να στρωθεί στη μελέτη. Μεγαλώνοντας θα του είναι πιο εύκολο να προσαρμοστεί με αυτόν τον ρυθμό διαβάσματος και μπορεί να αυξήσει μόνο του τις ώρες μελέτης όταν τα μαθήματα γίνουν πιο δύσκολα.
Τέλος, συνηθίστε το να δίνει προτεραιότητα στο πιο δύσκολο μάθημα, όσο το μυαλό του είναι ακόμα ξεκούραστο.
Εσείς προσπαθήστε να βρίσκεστε στο σπίτι και να είστε κοντά του μόλις σας το ζητήσει, χωρίς όμως να στέκεστε συνέχεια από πάνω του. Θα πρέπει να μάθει να φέρνει εις πέρας το διάβασμα μόνο του, αλλά παράλληλα να γνωρίζει ότι θα τρέξετε δίπλα του αμέσως μόλις σας φωνάξει. Αυτό αποτελεί σημαντική ψυχολογική υποστήριξη για το παιδί σας. Μπορείτε να του δείξετε τον τρόπο για να διαβάζει, κάποιες τακτικές, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να κάθεστε να διαβάζετε μαζί. Είναι κάτι που δε βοηθάει καθόλου το παιδί σας, ίσα-ίσα που το κάνει να αισθάνεται ότι δεν του έχετε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει μόνο του.
Διαβάστε επίσης...
Μπέργκερ τόφου με κολοκυθάκια
Τα μπιφτέκια λαχανικών με τόφου και κολοκυθάκια είναι ένα πεντανόστιμο δεύτερο πιάτο!
ΠερισσότεραΈχετε Κρύα Χέρια Ή Πόδια; Τι Σημαίνει Αυτό Για Την Υγεία Σας, Της Αγγελικής Κοκορόγιαννη
Γιατί ενώ ορισμένοι άνθρωποι, δεν κρυώνουν γενικά έχουν την αίσθηση ότι τα άκρα τους κυρίως τα πόδια τους είναι κρύα;
ΠερισσότεραΜπορώ να κάνω λιποαναρρόφηση για να αδυνατίσω;
Αρκετοί πιστεύουν ότι ένας εύκολος τρόπος για να αδυνατίσει κανείς, είναι να κάνει λιποαναρρόφηση.
Περισσότερα