Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το τοξικό εργασιακό περιβάλλον με κάθε κόστος, διότι όσο περισσότερο παραμένουμε σε μια αγχωτική, εκμεταλλευτική εργασιακή κουλτούρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεφύγουμε στη συνέχεια από αυτήν.
Τα τοξικά εργασιακά πλαίσια προκαλούν σύγχυση στο νου μας. Όταν βλέπουμε τον χώρο εργασίας μας ως επικίνδυνη ζώνη, κοιμόμαστε λιγότερο, αγχωνόμαστε περισσότερο και η ψυχική μας υγεία υποφέρει. Επιπλέον, η αυτοεκτίμησή μας αποδυναμώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στο τέλος δεν πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί για οτιδήποτε
6 σημάδια ενός τοξικού χώρου εργασίας που μπορούμε να εντοπίσουμε από τις πρώτες μέρες
1. Κανείς δεν μας καλωσορίζει ή ας συμπεριλαμβάνει σε συζήτηση την πρώτη μέρα
Όταν είστε νέος, οι συνάδελφοι θα πρέπει να καταβάλλουν ενεργή προσπάθεια για να σας κάνουν να νιώσετε ευπρόσδεκτοι. Αν συμπεριφέρονται σαν να μην τους ενδιαφέρει καθόλου η άφιξή σας, αυτό μπορεί να δηλώνει βαθύτερα ζητήματα μέσα στον οργανισμό.
Μπορεί αυτή η αδιαφορία να δείχνει ταλαιπωρία, άγχος ή εχθρικό κλίμα. Αν οι νέοι συνάδελφοί σας δεν είναι φιλόξενοι, μπορεί να μην έχει να κάνει με εσάς προσωπικά. Θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ότι οι συνάδελφοί σας δεν είναι περήφανοι που εργάζονται στον οργανισμό και δεν θέλουν να σας πουν ψέματα γι’ αυτό.
2. Αγενείς συμπεριφορές που κανείς δεν σταματά
Αν παρατηρήσετε την πρώτη σας μέρα ότι είναι φυσιολογικό κάποιος να υποτιμά συναδέλφους και πελάτες μέσω email ή σε συζητήσεις, αυτό είναι κακό σημάδι. Η βασική διαφορά μεταξύ ενός αγχωτικού περιβάλλοντος και ενός τοξικού περιβάλλοντος είναι ότι στην τοξική εργασία η συμπεριφορά των άλλων αντιμετωπίζεται με ασέβεια.
3. Οι συνάδελφοι είναι πρόθυμοι να σχολιάζουν τους συναδέλφους μπροστά μας
Αν είστε νέοι στον οργανισμό σας και έχετε ήδη δει άτομα να σχολιάζουν αρνητικά τους ηγέτες της ομάδας σας, αυτό είναι κακό σημάδι. Ένα μέρος όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να διατυπώνουν κατηγορίες για τους συναδέλφους τους όταν δεν είναι στη συζήτηση ή στο δωμάτιο είναι ένα μέρος όπου το δράμα του γραφείου έχει μεγαλύτερη σημασία από την εκτέλεση της εργασίας.
4. Μαθαίνουμε ότι κανείς δεν έχει μείνει περισσότερο από μερικούς μήνες
Ιδανικά, αν υπάρχει ένας ρόλος ή μια ομάδα με συνεχείς εναλλαγή, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα σας το καταστήσει σαφές κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και θα σας εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Εάν είστε το τρίτο άτομο που έρχεται σε αυτή τη θέση μέσα σε ένα χρόνο, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Αν το μάθετε αυτό την πρώτη μέρα και όχι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνέντευξης, αυτό δείχνει ότι ο υπεύθυνος απέκρυψε σκόπιμα αυτή την πληροφορία.
5. Οι προσδοκίες της θέσης εργασίας που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη είναι ριζικά διαφορετικές στην πραγματικότητα
Σε μια καλή διαδικασία εισαγωγής, ο εργοδότης συναντιέται μαζί σας από νωρίς, ώστε να μπορέσετε να ενημερωθείτε σχετικά με το τι σημαίνει επιτυχία σε εκείνο τον οργανισμό και ποια είναι τα καθήκοντά σας. Σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να έχετε ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με το ρόλο σας και να βρεθείτε να κάνετε δουλειά για την οποία δεν είχατε υπογράψει.
Χρειάζεται επίσης να προσέχετε τυχόν διαφορετικές προσδοκίες από αυτές που συζητήσατε κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε σχετίζεται με τον μισθό, τις ώρες εργασίας, τα εργασιακά καθήκοντα και τις επιλογές ευελιξίας.
6. Τελειώνουμε την πρώτη μέρα γεμάτοι φόβο για την επόμενη
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο άγχος της πρώτης ημέρας και στον τρόμο. Το πώς αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους θα περάσουμε χιλιάδες ώρες δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε. Όταν έχετε αμφιβολίες για μια νέα θέση εργασίας, ακούστε το ένστικτό σας. Αν αισθάνεστε τρόμο ή δυστυχία, αυτά είναι σημαντικά συναισθήματα που χρειάζεται να ελέγξετε.
Διαβάστε επίσης...
Τα μανικιούρ με gel καταστρέφουν τα νύχια σας; Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε
Τα μανικιούρ με gel έχουν γίνει απίστευτα δημοφιλή, καθώς είναι η κορυφαία επιλογή σε πολλά σαλόνια ομορφιάς
Περισσότερα