Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση βάρους ή κυκλοθυμία, μπορεί να προκληθεί από ορμονική ανισορροπία. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκληθούν από το στρες, τη διατροφή και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Οι ορμόνες παίζουν ζωτικό ρόλο στο σώμα μας και μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα όταν γίνουν ανισορροπίες.
Τι είναι οι ορμόνες;
Οι ορμόνες είναι ισχυροί παράγοντες στο σώμα μας που βοηθούν στη ρύθμιση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών μας λειτουργιών. Λειτουργούν σαν αγγελιοφόροι μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να πουν στα όργανα και στους ιστούς τι να κάνουν. Οι περισσότερες ορμόνες παράγονται στους ενδοκρινείς αδένες, όπως ο θυρεοειδής ή οι ωοθήκες. Οι ορμόνες ελέγχουν πολλά μέρη του σώματός μας που μας βοηθούν να λειτουργούμε καθημερινά:
- Διάθεση και συναισθήματα
- Υπνος
- Αναπαραγωγή και σεξουαλική λειτουργία
- Ανάπτυξη και ανάπτυξη
- Μεταβολισμός
Παραγωγή ορμονών στο σώμα
Πολλαπλοί αδένες παράγουν ορμόνες στο σώμα και ο προσβεβλημένος αδένας μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα. Οι αδένες που επηρεάζονται ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο του ατόμου και τη συγκεκριμένη λειτουργία του. Οι αδένες που βοηθούν στην παραγωγή των ορμονών σας περιλαμβάνουν:
- Ωοθήκες
- Όρχεις
- Επινεφρίδια
- Υπόφυσοι
- Παγκρέας
- Θυροειδής
- Παραθυρεοειδής
- Επίφυση
- Υποθάλαμος
Ορμονική ανισορροπία - τι είναι;
Μια ανισορροπία ορμονών σημαίνει ότι παράγεται πολύ λίγη ή υπερβολική ορμόνη. Παράγουν σήματα σε άλλες περιοχές του σώματος για οδηγίες, οπότε όταν είναι απενεργοποιημένα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Όταν οι ορμόνες που παράγονται στο σώμα μας γίνονται ανισόρροπες, οδηγεί σε μια ανθυγιεινή διαταραχή των φυσικών σωματικών μας προτύπων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καταστάσεις, όπως κόπωση, αϋπνία, αύξηση ή απώλεια βάρους, ακμή και εναλλαγές της διάθεσης.
Αιτίες ορμονικών ανισορροπιών
Οι ορμονικές ανισορροπίες συμβαίνουν όταν διαταράσσεται ο αδένας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση ορισμένων ορμονών. Μερικές φορές οι ανισορροπίες μπορεί να είναι προσωρινές και μερικές φορές είναι μακροπρόθεσμες επιπλοκές που προκαλούνται από άλλο ζήτημα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις διαταραχές, όπως:
- Στρες
- Ορισμένα φάρμακα
- Εφηβεία
- Εμμηνόπαυση
- Εγκυμοσύνη
- Όγκοι ή αυξήσεις σε συγκεκριμένους αδένες που παράγουν ορμόνες
- Βλάβη σε ενδοκρινικό αδένα
- Αυτοάνοσο νόσημα
Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι μπορεί να προκαλεί την ανισορροπία και να συνεργαστείτε με εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπισή της. Η κατανόηση της πραγματικής αιτίας μιας ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους και να αποκαταστήσουν την ισορροπία.
Πώς να εντοπίσετε μια ορμονική ανισορροπία
Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν πολλά διαφορετικά προβλήματα στην υγεία σας. Μπορούν να διαταράξουν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευημερία κάποιου όταν δεν διορθωθούν. Περισσότεροι από 50 διαφορετικοί τύποι ορμονών βοηθούν στη ρύθμιση του σώματός μας, επομένως διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να σας επηρεάσουν ανάλογα με το τι είναι ανισορροπημένο. Τα κοινά συμπτώματα που μπορεί να αποδοθούν σε ορμονικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν:
- Αύξηση βάρους
- Άγχος και κατάθλιψη
- Ακμή ενηλίκων και εφηβείας
- Αλλαγές διάθεσης
- Ακανόνιστες περιόδους
- Ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου
- Κούραση
- Αγονία
Είναι σημαντικό να προσέχετε οποιεσδήποτε αξιοσημείωτες αλλαγές στο σώμα σας και να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν κάτι φαίνεται να μην πάει καλά. Με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ορμονική ανισορροπία μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν, επομένως είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε για βοήθεια.
Διαφορετικοί τύποι ορμονικών ανισορροπιών:
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ορμονικών ανισορροπιών, ο καθένας με τα δικά του συμπτώματα. Επειδή τόσοι πολλοί διαφορετικοί αδένες παράγουν διαφορετικά είδη ορμονών, κάθε τύπος μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά ένα άτομο. Ας δούμε μερικές κοινές ορμονικές ανισορροπίες.
Ανισορροπίες του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο λαιμό και παράγει συγκεκριμένες ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται από τον θυρεοειδή λένε στο σώμα πόση ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιήσει. Όταν αυτές οι ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Τα συμπτώματα της ανισορροπίας των θυρεοειδικών ορμονών περιλαμβάνουν:
- Αύξηση ή απώλεια βάρους
- Ανησυχία
- Κούραση
- Ξηρά μαλλιά και δέρμα
- Δυσανεξία στη θερμοκρασία
Ανισορροπίες κορτιζόλης
Τα επινεφρίδια που βρίσκονται στην κορυφή του νεφρού παράγουν ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος και σας δίνει ενέργεια. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ανισορροπημένα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αύξηση ή απώλεια βάρους
- Αδυναμία
- Μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Κούραση
Ανισορροπίες γυναικείων σεξουαλικών ορμονών
Τα άτομα που έχουν οριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση μπορεί να έχουν ανισορροπίες των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης που παράγουν οι ωοθήκες. Η τεστοστερόνη και τα ανδρογόνα μπορεί επίσης να είναι ανισορροπημένα, οδηγώντας σε άλλες επιπλοκές. Τα συμπτώματα της ανισορροπίας των γυναικείων ορμονών μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Απώλεια μαλλιών
- Ακμή
- Ακανόνιστες περιόδους
- Αγονία
- Υπερβολική τρίχα σώματος
- Ξηρότητα κόλπου
Ανισορροπίες ανδρικών ορμονών
Ο άνδρας κατά τη γέννηση μπορεί να έχει ορμονικές ανισορροπίες της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών που παράγονται στους όρχεις. Οι ανισορροπίες των ανδρικών ορμονών περιλαμβάνουν:
- Μείωση τριχών στο σώμα
- Αγονία
- Στυτική δυσλειτουργία
- Απώλεια μυϊκής μάζας
Διάγνωση ορμονικών ανισορροπιών
Για να διαγνώσει σωστά μια ανισορροπία των ορμονών σας, ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια πλήρη εξέταση. Τα επίπεδα των ορμονών σας αξιολογούνται μέσω της εξέτασης αίματος. Η εργαστηριακή εργασία θα μπορέσει να προσδιορίσει τους διαφορετικούς τύπους ορμονών στο σώμα σας και ποιες είναι χαμηλές ή υψηλές. Από εκεί, ο γιατρός θα μπορεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος συγκεκριμένος αδένας επηρεάζεται για να προσδιορίσει καλύτερα την αιτία των συμπτωμάτων σας.
Επιλογές θεραπείας ορμονικής ανισορροπίας
Μπορεί να αντιμετωπίζετε ορμονική ανισορροπία εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητο άγχος, κόπωση και δερματικά προβλήματα. Ευτυχώς, αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής και ιατρικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αλλαγές στη ζωή που μπορεί να βοηθήσουν:
- Τρώτε υγιεινά
- Ασκήσου τακτικά
- Κοιμηθείτε τουλάχιστον 6 ώρες το βράδυ
- Μειώστε τα επίπεδα στρες
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθούν στα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας, τότε μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τη λήψη φυσικών συμπληρωμάτων ή ακόμη και να ξεκινήσετε ένα θεραπευτικό σχήμα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.
Μπορεί να μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή για να βοηθήσετε με τις ορμονικές σας ανισορροπίες, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις για να μάθετε ποια είναι η ανισορροπία πρώτα. Ενώ τα περισσότερα συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι βοηθούν, υπάρχουν λίγα στοιχεία και δοκιμές για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές για να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς.
Εάν ένας όγκος ή μια ανάπτυξη προκαλεί μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στον αδένα. Μερικές φορές υπάρχει ένα φάρμακο που αναστέλλει τις ορμόνες που μπορείτε επίσης να πάρετε. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες και τα περισσότερα από αυτά είναι θεραπεύσιμα. Μπορείτε να διαχειριστείτε τις ορμονικές σας ανισορροπίες και να νιώσετε καλύτερα με την κατάλληλη θεραπεία.
Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό;
Εάν αισθάνεστε έλλειψη ισορροπίας και υποψιάζεστε ότι η αιτία μπορεί να είναι μια ορμονική ανισορροπία, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή από γιατρό. Η συμβουλή του γιατρού σας είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε τις ορμονικές ανισορροπίες με ακρίβεια, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εξηγείτε επαρκώς όλα τα συμπτώματα και τις βασικές πληροφορίες υγείας για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή διάγνωση.
Πηγές
- Cleveland Clinic. Hormonal Imbalance.
- Cleveland Clinic. Thyroid Disease.
- Cleveland Clinic. Cortisol.
Διαβάστε επίσης...
Συμβουλές Για Καλύτερη Υγεία Του Προστάτη, Του Ηρακλή Πούλια
Συμβουλές Για Καλύτερη Υγεία Του Προστάτη
ΠερισσότεραΟι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο της εφηβείας
Κατά την εφηβεία το άτομο αποκτά την ευθύνη της υγείας του!
ΠερισσότεραΤο Ιδανικό Κολατσιό: Φτιάξτε Αποξηραμένα Μήλα!
Το Ιδανικό Κολατσιό: Φτιάξτε Αποξηραμένα Μήλα!, vegan συνταγές
Περισσότερα