Μπορώ να ασκηθώ με καρδιακή πάθηση;

Μπορώ να ασκηθώ με καρδιακή πάθηση;

Μπορώ να ασκηθώ με καρδιακή πάθηση;

Μια ανασκόπηση μελετών για την καρδιαγγειακή υγεία συνόψισε ότι η τακτική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία καθώς και τη συνολική υγεία της καρδιάς. Όταν κάνετε άσκηση ρουτίνας, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση σε ηρεμία μειώνονται, που σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλεί αίμα και οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

Όταν πρόκειται για τη χοληστερόλη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και χολικών οξέων που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Ενώ το σώμα παράγει τη χοληστερόλη που χρειάζεται, υπάρχει και στα τρόφιμα που τρώμε. Η περίσσεια χοληστερόλης μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, οδηγώντας σε στενές διόδους για το αίμα που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. έδειξε ότι η άσκηση συνιστάται σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιστημονικές μελέτες και κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν επίσης άσκηση για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτές οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το καρδιαγγειακό πρόβλημα και να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα όταν προσαρμόζονται στη συγκεκριμένη κλινική κατάσταση.

Τύποι ασφαλών ασκήσεων για καρδιοπαθείς

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας συνιστούν 150 λεπτά εβδομαδιαίας αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης για όλους τους ενήλικες. Αυτό μπορεί να χωριστεί σε συνεδρίες 40 λεπτών και να εκτελείται τρεις έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Εκτός από αυτό, συνιστούν επίσης σε κάθε ενήλικα να εκτελεί προπόνηση ενδυνάμωσης με ασκήσεις αντίστασης για να διατηρήσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις για ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να ξεκινούν το πρόγραμμα άσκησής τους αργά και σταδιακά να αυξάνουν τη διάρκεια και την ένταση. Ένας απλός τρόπος για να ξεκινήσετε την άσκηση όταν υποφέρετε από καρδιακή ανεπάρκεια είναι να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα καρδιακής απεξάρτησης. Επιπλέον, συνιστώνται περίπου 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να χωριστεί σε σύντομες προπονήσεις 10-15 λεπτών όλη την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την American Heart Association, τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή θα πρέπει να προσπαθούν να φτάσουν τα 210 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν ισχύει για άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή που σχετίζεται με την άσκηση.

Για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), συνιστάται ιδιαίτερα η δομημένη θεραπεία άσκησης. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι απλώς η άσκηση με την επίβλεψη ενός ειδικού υγείας, για να προσαρμόσει την άσκηση ειδικά σε εσάς. Η συνήθης σωματική δραστηριότητα που συνιστάται για όσους πάσχουν από PAD είναι το περπάτημα σε διαφορετικούς ρυθμούς με μικρά διαλείμματα. Αυτές οι ασκήσεις συνήθως διαρκούν από 30 έως 45 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα.

Η σωματική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς ακόμη και σε όσους ζουν με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με συστάσεις άσκησης ειδικά προσαρμοσμένες σε εσάς.

Δημιουργία εξατομικευμένου σχεδίου άσκησης

Οι τύποι άσκησης που κάνετε μπορεί να ποικίλλουν. το πιο σημαντικό είναι ότι τα κάνεις. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια άσκηση που σας αρέσει να την κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε.

Προσπαθήστε να ανακατεύετε τις προπονήσεις σας από τη μια μέρα στην άλλη για να μην βαρεθείτε. Εάν αρχίζετε να γυμνάζεστε, ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο και την ένταση των προπονήσεων σας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών. Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα προπόνησης, καθώς μπορεί να μην είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.

Ένταση και διάρκεια παρακολούθησης

Η παρακολούθηση της έντασης και της διάρκειας των προπονήσεων όταν κάνετε αερόβια δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Μπορείτε να μετρήσετε την ένταση της άσκησης με δύο τρόπους: με βάση το πώς αισθάνεστε και τον καρδιακό σας ρυθμό.

Σημείωση
Επιπλέον, η ίδια άσκηση μπορεί να έχει διαφορετική ένταση για κάθε άτομο, για κάποιους, ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση μέτριας έντασης.

Πώς αισθάνεστε

Μέτρια ένταση άσκησης. Η αναπνοή σας γίνεται πιο γρήγορη, αλλά δεν σας κόβεται η ανάσα. Ιδρώνετε ελαφρά μετά από 10 λεπτά προπόνησης. Μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον ενώ γυμνάζεστε αλλά δεν μπορείτε να τραγουδήσετε.Έντονη δραστηριότητα. Η αναπνοή είναι βαθιά και γρήγορη και αρχίζεις να ιδρώνεις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της δραστηριότητας. Πρέπει να κάνετε παύση για αναπνοή όταν προσπαθείτε να μιλήσετε ενώ κάνετε τη δραστηριότητα. Υπερβολική προσπάθεια. Έχετε δύσπνοια, πονάτε και δεν μπορείτε να τα καταφέρετε όσο σκοπεύετε 

ΠΑΛΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σας κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί επίσης να μετρήσει την ένταση της προπόνησής σας. Αρχικά, πρέπει να υπολογίσετε τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό, το ανώτατο όριο αυτού που μπορεί να χειριστεί το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρείτε την ηλικία σας από το 220.

Στη συνέχεια, θα θέλετε να βρείτε τη ζώνη καρδιακού παλμού-στόχου σας, η οποία είναι η ζώνη στην οποία ασκείτε και προετοιμάζετε την καρδιά χωρίς να την καταπονείτε υπερβολικά. Η American Heart Association συνιστά μέτρια ένταση άσκησης 50-70% του μέγιστου καρδιακού παλμού σας και 70-85% του μέγιστου καρδιακού σας παλμού για έντονη δραστηριότητα.
Συνιστάται ιδιαίτερα να συζητήσετε τον βέλτιστο τρόπο παρακολούθησης της έντασης της άσκησής σας με τον γιατρό σας, καθώς η ένταση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια της άσκησης

Είναι απαραίτητο να ακούτε το σώμα σας όταν γυμνάζεστε και να σταματήσετε την άσκηση εάν κάτι δεν σας πάει καλά. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα ενώ προπονείστε, έχοντας επίγνωση της αναπνοής σας, αλλά όχι λαχανιασμένη, ελαφρώς κουρασμένοι, ξηροί έως ελαφρώς ιδρωμένοι και χαλαροί. Θα πρέπει να σταματήσετε την άσκηση και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Ζάλη και ζαλάδα
  • Πόνος στο στήθος
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία

Λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό και την εξωτερική θερμοκρασία κατά την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης σημαντική. Κάντε συχνά διαλείμματα νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εάν έχει ζέστη έξω, θα πρέπει να ασκηθείτε νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Αν έξω κάνει κρύο, ντυθείτε με στρώσεις και καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας.

Τι είναι οι καρδιακές παθήσεις;

Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το σύστημα είναι μάλλον πολύπλοκο, δουλεύει με τους πνεύμονες για να οξυγονώσει το αίμα και στη συνέχεια να αντλεί το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε όλο το υπόλοιπο σώμα σας.

Εκτός από την παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο σε όλο το σώμα, η καρδιά διαθέτει επίσης ένα ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό το ηλεκτρικό σύστημα διασφαλίζει ότι η καρδιά χτυπά με σταθερό ρυθμό και ρυθμό. Μερικές φορές η καρδιά μπορεί να υποστεί βλάβη ή να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Οι συνήθεις παθήσεις της καρδιάς περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Στεφανιαία νόσος (CAD)

Η συσσώρευση πλάκας, λόγω αθηροσκλήρωσης, στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών (αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά) είναι γνωστή ως στεφανιαία νόσος. Αυτό κάνει την αρτηρία πιο στενή και μειώνει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να ρέει μέσω της αρτηρίας. Σταδιακά αυτό εμποδίζει την καρδιά να λάβει αρκετά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Εγκεφαλοαγγειακή νόσος

Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος είναι μια άλλη πάθηση που προκαλείται κυρίως από την αθηροσκλήρωση. Επηρεάζει τις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο. Μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σας με πολλούς τρόπους: να μειώσει ή να εμποδίσει εντελώς τη ροή του αίματος, να προκαλέσει αιμορραγία ή σχηματισμό θρόμβων.
Περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD)

Η περιφερική αρτηριακή νόσος εμφανίζεται όταν μία ή περισσότερες περιφερικές αρτηρίες αποφράσσονται μερικώς ή πλήρως, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε αυτήν την περιοχή. Αυτό είναι πιο συχνό στα κάτω άκρα.

Αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα αποτελείται από χοληστερόλη, άλλα λιπίδια, ασβέστιο, κύτταρα και πρωτεΐνες που σχετίζονται με την πήξη του αίματος, όπως το ινώδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων και τη στένωση του καναλιού της αρτηρίας, οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος και μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Οι αρτηρίες γίνονται δύσκαμπτες ή άκαμπτες και επιρρεπείς σε βλάβες όταν συμβαίνει αυτό.

Κολπική μαρμαρυγή (AFib)

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα και μερικές φορές πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι ασυμπτωματικό σε ορισμένους ασθενείς, αλλά άλλοι μπορεί να εμφανίσουν φτερούγισμα στο στήθος ή άλλα γενικότερα συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ζάλη ή αδυναμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες καρδιακές παθήσεις.

Ανακοπή

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν ο καρδιακός σας μυς δεν μπορεί να αντλήσει αίμα όπως θα έπρεπε. Όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλα όργανα. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει τη μία ή και τις δύο πλευρές της καρδιάς.
Τα τελευταία λόγια για την άσκηση όταν έχετε καρδιακή πάθηση

Η άσκηση με καρδιακή πάθηση μπορεί να εγείρει βάσιμες ανησυχίες, αλλά είναι απαραίτητο να συμβάλει στην ενίσχυση της καρδιάς σας. Η λήψη ειδικών μέτρων για την παρακολούθηση του καρδιακού σας παλμού και η προσοχή στο πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ασκηθείτε σε επίπεδο ασφαλές για την κατάστασή σας. Φροντίστε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τυχόν ειδικές προφυλάξεις ή εκτιμήσεις πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα προπόνησης με καρδιακή πάθηση.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ GRILL, ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ;

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ GRILL, ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ;

Το μαγείρεμα σε ανοιχτή φωτιά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινογόνων ουσιών στο κρέας.

Περισσότερα
Μήπως Έχετε Ενδομητρίωση; Του Μαντούδη Ευριπίδη
Πώς μπορείς να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου;

Πώς μπορείς να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου;

Βάλε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου, που θα επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Περισσότερα