Γιατί οι άνθρωποι μισούν;

Γιατί οι άνθρωποι μισούν;

Γιατί οι άνθρωποι μισούν;

Τι είναι το μίσος;

Το μίσος είναι ένα σχετικά σταθερό συναίσθημα που δηλώνει μια έντονη αποστροφή προς ένα άλλο πρόσωπο, οντότητα ή ομάδα. Συνήθως περιλαμβάνει αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η αηδία ή η περιφρόνηση- ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με τα τελευταία, τα οποία είναι καταστασιακά και βραχύβια.

Οι διαφορές μεταξύ μίσους, θυμού, περιφρόνησης και φθόνου

Το μίσος διαφέρει από τον θυμό στο ότι το πρώτο αφορά ολόκληρο το άτομο ή την ομάδα, ενώ το δεύτερο εξετάζει μόνο μια πτυχή τους. Επομένως, όταν μισούμε, απεχθανόμαστε τον άλλον γι’ αυτό που είναι. Από την άλλη πλευρά, όταν θυμώνουμε, το κάνουμε επειδή ο άλλος έκανε κάτι που μας έβλαψε.

Έτσι, βιώνουμε θυμό όταν οι πράξεις του άλλου μας βλάπτουν και επιθυμούμε μια συγγνώμη ή μια αλλαγή συμπεριφοράς κ.λπ. Ωστόσο, όταν υπάρχει μίσος, το μόνο που επιθυμούμε είναι να εξαφανιστεί ο άλλος. Δεν υπάρχουν έγκυρες συγγνώμες ούτε αλλαγές που λειτουργούν, αφού απλώς απεχθανόμαστε την απλή ύπαρξη του ατόμου, της ομάδας ή της οντότητας.

Επίσης, η περιφρόνηση μπορεί να θεωρηθεί η ήπια εκδοχή του μίσους, αφού και ο άλλος απορρίπτεται γι’ αυτό που είναι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είμαστε αδιάφοροι για τον άλλο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με το μίσος, αφού είμαστε αποφασισμένοι να τον ξεφορτωθούμε, είτε αυτό είναι κοινωνικά, είτε ψυχικά, είτε σωματικά.

Τέλος, η ζήλια διαφέρει από το μίσος στο ότι η ζήλια δεν επιθυμεί να βλάψει άμεσα τον άλλο. Αντίθετα, το μόνο που επιθυμεί είναι να έχει αυτό που του λείπει και έχει ο άλλος. Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος μισεί, δεν επιθυμεί να έχει τίποτα από όσα έχει ο άλλος, αφού οτιδήποτε σχετίζεται με τον τελευταίο είναι άξιο απόρριψης.

Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι ο θυμός, η περιφρόνηση και ο συνεχιζόμενος φθόνος μπορούν να μετατραπούν σε συναισθήματα μίσους.

Γιατί οι άνθρωποι μισούν;

Τα αισθήματα μίσους αναπτύσσονται συνήθως για διάφορους λόγους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Αίσθημα φθόνου ή επιθυμία για αυτό που έχει κάποιος άλλος. Αυτό τους οδηγεί στο να πιστεύουν ότι είναι άδικο να έχει κάποιος άλλος αυτό που δεν έχουν οι ίδιοι.
  • Προκαταλήψεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς, η κουλτούρα ή άλλες κοινωνικές ομάδες ενσταλάζουν αυτό το συναίσθημα μέσω προκαταλήψεων ή αβάσιμων πεποιθήσεων για μια ομάδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ομοφοβία είναι τυπικές περιπτώσεις μαθημένου μίσους.
  • Φόβος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αδυναμία δημιουργείται από το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τείνει να καλλιεργεί σταδιακά αισθήματα μίσους.

Πώς να ξεπεράσετε το μίσος;

για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί το μίσος δεν είναι να κάνουμε τα δύο μέρη να συμπαθήσουν το ένα το άλλο, καθώς αυτό δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις, να τις αποκαλύψει και να κατανοήσει ότι η έχθρα τους βασιζόταν πάντα σε αβάσιμες προκαταλήψεις.