Οι περισσότεροι από εμάς, όταν πρόκειται να βιώσουμε μία ευχάριστη εμπειρία όπως οι διακοπές, προσπαθούμε να την πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, όταν πρόκειται για καταστάσεις που μάς προκαλούν φόβο ή άγχος, όπως για παράδειγμα, μια απονεύρωση ή γαστροσκόπηση, κάποιοι καθυστερούμε να το πράξουμε ενώ άλλοι θέλουμε να ξεμπερδεύουμε.
Η αναβλητικότητα, σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, μπορεί να οφείλεται στην αρχή της ευχαρίστησης, κάποιος δηλαδή μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις εργασίες που προκαλούν άγχος. Η άποψη ότι κάποιος δουλεύει καλύτερα υπό πίεση είναι ένα επιπλέον κίνητρο για αναβολή των εργασιών. Κάποιοι ψυχολόγοι όμως βλέπουν αυτή τη συμπεριφορά ως μηχανισμό αντιμετώπισης, με το άγχος να σχετίζεται με την έναρξη ή την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εργασίας ή απόφασης. Έρχονται όμως άλλοι ψυχολόγοι που υποδεικνύουν ότι το άγχος είναι εξίσου πιθανό να οδηγήσει σε νωρίτερη έναρξη της δουλειάς και άρα η εστίαση θα έπρεπε να είναι πάνω στην παρορμητικότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάποιοι άνθρωποι καθυστερούν και αναβάλλουν τα αρνητικά γεγονότα, επειδή η αρνητική ανυπομονησία τους είναι αρκετά δυσάρεστη. Τα ευρήματα αντικρούουν επίσης προηγούμενες έρευνες οι οποίες υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι αναβάλλουν θετικά γεγονότα, ώστε να μπορούν να απολαύσουν καλύτερα τη γλυκιά προσδοκία.
Σε μια ξεχωριστή αλλά παρόμοια έρευνα, η ερευνητική ομάδα ψυχολόγων εξέτασε το πώς αισθανόμαστε αναφορικά με γεγονότα του παρελθόντος, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, καθώς σε αυτά αφαιρείται η επίδραση της προσδοκίας. Για παράδειγμα, πώς αισθανόμαστε για μια απονεύρωση που είχαμε κάνει πριν από ένα μήνα ή για αυτές τις χαλαρωτικές διακοπές που περάσαμε πέρυσι;
Η μελέτη βρήκε ότι η ανάμνηση των κακών γεγονότων προκαλεί άσχημα συναισθήματα ενώ η ανάμνηση των καλών γεγονότων προκαλεί καλά συναισθήματα. Όσο περισσότερο παλιά είναι τα γεγονότα, λένε οι ερευνητές, τόσο πιο ήπιες γίνονται οι συναισθηματικές μας αποκρίσεις απέναντι σε αυτά.
Παρόλο που τα ευρήματα παρέχουν μια συναρπαστική ματιά στην ανθρώπινη συμπεριφορά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι προσφέρουν επίσης πολλές πρακτικές εφαρμογές σχεδόν για όλες τις εμπειρίες, από το ενδεχόμενο δανείου για την αγορά αυτοκινήτου έως τον προγραμματισμό σχεδίων συνταξιοδότησης.
Γιατί υπάρχει η αναβλητικότητα στην εργασία;
Η αναβλητικότητα στην εργασία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα, o οποίος μπορεί να διαιωνιστεί σε μια προβληματική κατάσταση, καθώς ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ποικίλα προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον με σοβαρότατες συνέπειες. Πέραν του γεγονότος ότι η αναβλητικότητα στην εργασία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αιτίες προστριβών μεταξύ συναδέλφων, η συστηματική τάση για αναβολή φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την υγεία των ατόμων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι αναβλητικοί άνθρωποι υποφέρουν από άγχος και έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Πώς να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα;
1. Φτιάξε μια λίστα με εργασίες, στόχους και υποχρεώσεις.
2. Ιεράρχησε τις εργασίες ανάλογα με το βαθμό σημαντικότητας.
3. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
4. Υπολόγισε το χρόνο που θα χρειαστείς για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας.
5. Οραματίσου την ικανοποίηση και ανακούφιση που θα νιώσεις όταν πετύχεις.
6. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για κάθε επίτευγμα.
7. Αφαίρεσε τυχόν κρυμμένα εμπόδια που επηρεάζουν την απόδοση σου.
8. Βρες ισορροπία στην καθημερινότητα και τη ζωή σου.
9. Κάνε διαρκή αποτίμηση και αξιολόγηση της προσπάθειας.
10. Απόλαυσε την πρόοδό σου.
Διαβάστε επίσης...
Αλθαία, Αλόη Και Αλχεμίλλη: Ανακαλύψτε Τώρα Τις Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες
Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες της Αλθαίας, της Αλόης Και Αλχεμίλλης
ΠερισσότεραΕγκυμοσύνη- Συμπτώματα: Τι Πρέπει Να Σας Ανησυχήσει Και Τι Όχι! Της Αγγελικής Κοκκορόγιαννη
Εγκυμοσύνη και συμπτώματα
Περισσότερα13 φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη: Βρείτε ξανά την ελπίδα! του Josh Axe
13 φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη
Περισσότερα