Χταπόδια: κοντά στην εξωγήινη νοημοσύνη λένε οι επιστήμονες

Χταπόδια: κοντά στην εξωγήινη νοημοσύνη λένε οι επιστήμονες

Χταπόδια: κοντά στην εξωγήινη νοημοσύνη λένε οι επιστήμονες

Τα χταπόδια θεωρούνται συχνά ένας «εξωγήινος» τύπος νοημοσύνης, επειδή είναι τόσο διαφορετικά από τα ζώα που συνήθως θεωρούμε «έξυπνα». Εξελίχθηκαν διαφορετικά από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο οργανισμό στη Γη. Αλλά με την ικανότητά τους να λύνουν γνωστικούς γρίφους και την εκπληκτικά δημιουργική συμπεριφορά τους, είναι σίγουρα έξυπνα πλάσματα.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα χταπόδια μπορεί να μοιάζουν ακόμη περισσότερο με εξωγήινους από όσο πιστεύαμε. Προφανώς, μεγάλο μέρος του νευρικού συστήματος που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων στην πραγματικότητα δεν συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο αλλά κατανέμεται σε όλο το σώμα. Ουσιαστικά, τα χέρια τους μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

Εξωγήινη νοημοσύνη

Τα κεφαλόποδα, η ομάδα που περιλαμβάνει χταπόδια και καλαμάρια, αναπτύχθηκε πριν από περίπου 530 εκατομμύρια χρόνια. Είναι μια ομάδα ασπόνδυλων, που σημαίνει ότι τους λείπει η σπονδυλική στήλη - ήδη, μια βασική διαφορά από πλάσματα όπως οι άνθρωποι ή τα δελφίνια. Αλλά γίνεται ακόμα πιο περίεργο.

Αντί να έχει ένα κεντρικό νευρικό σύστημα, το νευρικό σύστημα του χταποδιού απλώνεται σε όλο το σώμα του. Τα δύο τρίτα των νευρώνων του δεν βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλό του. Οι ερευνητές δεν είναι καν σίγουροι πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, αλλά λειτουργεί.

«Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουμε είναι πώς θα λειτουργούσε ένα κατανεμημένο νευρικό σύστημα, ειδικά όταν προσπαθεί να κάνει κάτι περίπλοκο, όπως να κινηθεί μέσα σε υγρό και να βρει τροφή σε έναν περίπλοκο βυθό ωκεανού», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας David Gire του Πανεπιστημίου της Βάσιγκτων.

«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτοί οι κόμβοι στο νευρικό σύστημα συνδέονται μεταξύ τους».
Γίνεται όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον. Πολλοί από αυτούς τους νευρώνες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να περάσουν από τον εγκέφαλο. Ουσιαστικά, το νευρικό σύστημα μέσα στα μπράτσα του χταποδιού μπορεί να παρακάμψει τον εγκέφαλο και να επικοινωνήσει μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να μην έχει καν επίγνωση του τι κάνουν όλα τα χέρια, ενώ τα χέρια κάνουν τη δική τους δουλειά.

«Τα χέρια του χταποδιού έχουν έναν νευρικό δακτύλιο που παρακάμπτει τον εγκέφαλο και έτσι τα χέρια μπορούν να στέλνουν πληροφορίες ο ένας στον άλλο χωρίς να το γνωρίζει ο εγκέφαλος», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς Dominic Sivitilli από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Επομένως, ενώ ο εγκέφαλος δεν είναι απολύτως σίγουρος πού βρίσκονται τα χέρια, τα χέρια γνωρίζουν πού βρίσκεται ο ένας τον άλλον και αυτό επιτρέπει στους βραχίονες να συντονίζονται κατά τη διάρκεια ενεργειών όπως η έρπουσα κίνηση».
Για να το καταλάβουν αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο των χταποδιών καθώς αναζητούσαν τροφή και εξερεύνησαν. Μερικές φορές, τα χέρια κινούνταν συγχρονισμένα, υποδηλώνοντας οργανωμένη λήψη αποφάσεων. Άλλες φορές, κάθε χέρι έκανε τη δική του δραστηριότητα. Όταν εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των χταποδιών, οι ερευνητές βρήκαν το πιο περίεργο πράγμα. Όταν τα μπράτσα του χταποδιού και τα πλοκάμια συγκέντρωναν πληροφορίες φαινομενικά μεμονωμένα, ο εγκέφαλος δεν έκανε τίποτα.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος του χταποδιού δεν έχει καν επίγνωση του τι κάνει το χέρι, κάτι που είναι δύσκολο να το καταλάβουμε.

«Βλέπετε να λαμβάνονται πολλές μικρές αποφάσεις από αυτά τα κατανεμημένα γάγγλια, απλά παρακολουθώντας τον βραχίονα να κινείται, έτσι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πώς μοιάζει στην πραγματικότητα αυτή η κίνηση, από υπολογιστική προοπτική », είπε ο Gire.

«Αυτό που εξετάζουμε, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, είναι πώς οι αισθητηριακές πληροφορίες ενσωματώνονται σε αυτό το δίκτυο ενώ το ζώο λαμβάνει περίπλοκες αποφάσεις».
Αυτή η εκπληκτική ικανότητα δεν είναι και τόσο εκπληκτική για τους ερευνητές του χταποδιού, καθώς έχει προταθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αλλά θέτει μερικά βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά νοημοσύνη και αν μπορεί να υπάρχει νοημοσύνη πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Τα χταπόδια είναι, από όλα όσα γνωρίζουμε γι' αυτά, ακριβώς αυτό — ένας διαφορετικός τύπος νοημοσύνης.

«Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο για την ευφυΐα», είπε ο Sivitilli. «Μας δίνει μια κατανόηση ως προς την ποικιλομορφία της γνώσης στον κόσμο, και ίσως στο Σύμπαν».

Πηγή: https://www.zmescience.com/ecology/animals-ecology/octopus-arms-can-make-decisions-on-their-own-without-a-brain/

Μελέτη: https://agu.confex.com/agu/abscicon19/meetingapp.cgi/Paper/483036


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τραβήγματα στους μυς: Πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης

Τραβήγματα στους μυς: Πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης

Με τον όρο «τραβήγματα» εννοούμε τους μικροτραυματισμούς των μυών.

Περισσότερα
Σοκολατάκια αβοκάντο

Σοκολατάκια αβοκάντο

Ένα υπέροχο μικρό γλυκό για όλους!

Περισσότερα
Φυσικό Botox Εύκολο Από Το Σπίτι