Τον Σεπτέμβριο, η Sara Fritz έχασε το εξάχρονο Golden Retriever της, Emma, από έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο που ονομάζεται αιμαγγειοσάρκωμα. Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των γκόλντεν ριτρίβερ θα αναπτύξουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με περίπου 25 τοις εκατό των άλλων φυλών.
Όλα τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο, αλλά τα Golden Retriever έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα. Έχουν πολλές παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι επιστήμονες μελετούν αυτή τη δημοφιλή φυλή, τόσο για να βοηθήσουν τα σκυλιά όσο και για να μάθουν περισσότερα για τους ανθρώπινους καρκίνους. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι μοιράζονται τα περισσότερα από τα ίδια γονίδια.
Χρυσές ενδείξεις για τον καρκίνο
Το Morris Animal Foundation έχει μια συνεχή μελέτη σε Golden Retriever για περισσότερο από μια δεκαετία, προσπαθώντας να εντοπίσει γενετικούς, περιβαλλοντικούς, διατροφικούς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον καρκίνο. Και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις που αναζητούν να μάθουν γιατί ορισμένα Golden Retriever ζουν περισσότερο από άλλα, ανακάλυψαν μια γενετική παραλλαγή που σχετίζεται με αυξημένη μακροζωία.
Διαπίστωσαν ότι τα γκόλντεν ριτρίβερ με την παραλλαγή απολάμβαναν μια διάρκεια ζωής σχεδόν δύο χρόνια περισσότερο από αυτά που δεν το είχαν, μια σημαντική διαφορά χρόνου για έναν σκύλο. Είναι ενδιαφέρον ότι η μετάλλαξη που εντόπισαν προήλθε από μια οικογένεια γονιδίων που συνδέονται με καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων.
Καλά σκυλιά και κακές παραλλαγές
Περισσότερα από 300 γκόλντεν ριτρίβερ συμμετείχαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου του ίδιου του Ρεμπούν, τη Τζέσικα. Οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA από δείγματα αίματος από γκόλντεν ριτρίβερ που ήταν ζωντανά στα 14 με εκείνα που πέθαναν πριν τα 12. Διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι με την παραλλαγή του γονιδίου επιβίωσαν περισσότερο, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 13,5 ετών σε σύγκριση με 11,6 ετών.
Η μελέτη βρήκε επίσης ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων, αυξάνοντας την πιθανότητα να εμπλέκονται γυναικείες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, είπε.
Τα θηλυκά σκυλιά με ένα αντίγραφο της κακής παραλλαγής έζησαν σημαντικά μικρότερο χρόνο από τα θηλυκά σκυλιά που δεν είχαν την κακή παραλλαγή. Αντίθετα, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ αρσενικών σκύλων με ένα αντίγραφο της κακής παραλλαγής σε σύγκριση με αρσενικούς σκύλους που δεν το είχαν καθόλου. Τα ευρήματα είναι δελεαστικά και, όπως τα περισσότερα πράγματα στην επιστήμη, οδηγούν σε περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν.
Μια οικογένεια καρκινικών γονιδίων σε σκύλους και ανθρώπους
Οι συγκεκριμένες παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη μελέτη βρέθηκαν σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ErbB4, γνωστό και ως HER4. Είναι το κυνικό ισοδύναμο ενός γονιδίου που βρίσκεται σε μια οικογένεια ανθρώπινων γονιδίων των οποίων οι παραλλαγές συνδέονται με τον καρκίνο. Στη μελέτη με σκύλους, η παραλλαγή του γονιδίου ErbB4 σχετιζόταν με αύξηση της ζωής που ισοδυναμεί με επιπλέον 12 έως 14 χρόνια στους ανθρώπους, δήλωσε η γενετιστής Danika Bannasch, καθηγήτρια πληθυσμιακής υγείας και αναπαραγωγής στο UC Davis και συν-αντίστοιχη συγγραφέας. Αυτή η μελέτη στοχεύει «σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής, όχι μόνο στην επιστήμη των σκύλων αλλά και στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Elinor Karlsson, διευθύντρια γονιδιωματικής σπονδυλωτών στο Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους; Γιατί μερικά σκυλιά ζουν περισσότερο από άλλα;
Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά αυτή η μελέτη αρχίζει να στοχεύει σε αυτό το ερώτημα. Οι παραλλαγές ErbB4 φαίνεται να δρουν με δύο τρόπους. Μπορεί να δρα σαν ογκογονίδιο –το οποίο οδηγεί τον καρκίνο– ή μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ογκοκατασταλτικό γονίδιο, το οποίο βάζει φρένο στην ασθένεια. Ο Rebhun είπε ότι δεν είναι σαφές τι προκαλεί κάθε συμπεριφορά. «Δεν έχουμε τον ακριβή μηχανισμό για να πούμε εάν αυτή η παραλλαγή διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου στα γκόλντεν ριτρίβερ ή το απαγορεύει, ή πώς κάνει το καθένα», είπε.
Οι δυνατότητες των ευρημάτων θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Προηγούμενη έρευνα σε μια παραλλαγή του γονιδίου HER2, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ErbB4, οδήγησε σε μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του ανθρώπινου καρκίνου του μαστού, με αποτέλεσμα μια στοχευμένη θεραπεία που ονομάζεται Herceptin για ασθενείς με θετικό HER2 καρκίνο του μαστού.
Ελπίδα για τα Γκόλντεν Ριτρίβερ και τους ανθρώπους τους
Αν και οι ειδικοί είπαν ότι οι πρακτικές εφαρμογές της μελέτης είναι πιθανώς χρόνια μακριά, ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε μια δοκιμή ή άλλο διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό ή τη θεραπεία ευάλωτων σκύλων - και πιθανώς ακόμη και ανθρώπων.
«Οι σκύλοι και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους περιβαλλοντικούς παράγοντες και γονίδια και λειτουργούν παρόμοια και στα δύο είδη», είπε ο Rebhun. Αυτός και οι συνάδελφοί του ελπίζουν να διεξαγάγουν μια μεγαλύτερη μελέτη σε γκόλντεν ριτρίβερ και επίσης να εξετάσουν άλλες ράτσες.
«Ίσως βρούμε κάτι άλλο που αυξάνει τη μακροζωία σε άλλες ράτσες», είπε. «Θέλουμε επίσης να εξετάσουμε αυτή την παραλλαγή σε άλλες ράτσες που δεν πεθαίνουν τόσο από καρκίνο όσο οι χρυσαφιές». Ο κίνδυνος καρκίνου των σκύλων έχει κάνει ελάχιστα για να μειώσει την ελκυστικότητά τους. «Είναι απλά υπέροχα σκυλιά, γεγονός που κάνει το υψηλό ποσοστό καρκίνου τους ιδιαίτερα τραγικό», δήλωσε η Kelly Diehl, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής επικοινωνίας για το Morris Animal Foundation. «Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες γκόλντεν ριτρίβερ κατανοούν αυτό το στατιστικό στοιχείο και είναι παθιασμένοι να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν το ποσοστό καρκίνου στη φυλή που αγαπούν».
πηγές
Διαβάστε επίσης...
Νέο Νομοσχέδιο Για Τα Ζώα Συντροφιάς: Φρένο Επιτέλους Στην Κακοποίηση Και Στην Εγκατάλειψη!
Νέο Νομοσχέδιο Για Τα Ζώα Συντροφιάς: Φρένο Επιτέλους Στην Κακοποίηση Και Στην Εγκατάλειψη!
ΠερισσότεραΥπέρταση : Πώς να αντιμετωπίσετε την αρτηριακή υπέρταση στο σπίτι
Τι είναι η υπέρταση και πώς θεραπεύεται
ΠερισσότεραΗ αλήθεια για το Shilajit: Τι είναι, ποια τα οφέλη του, πιθανοί κίνδυνοι
Το Shilajit έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους εδώ και χιλιάδες χρόνια
Περισσότερα