Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και οι πρωτεΐνες από το γάλα συχνά πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και οι πρωτεΐνες γάλακτος δεν προκαλούν φλεγμονή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, μαζί με τροφές όπως θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λαχανικά μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλο το σώμα.
Ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο από προτάσεις για την αποφυγή των γαλακτοκομικών λόγω των φλεγμονωδών ιδιοτήτων του, η ιατρική έρευνα δεν φαίνεται να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Μια νέα συστηματική ανασκόπηση δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών φαίνεται να έχει ουδέτερες έως ευεργετικές επιδράσεις στους δείκτες φλεγμονής.
Για την ανασκόπηση του Σεπτεμβρίου στο Journal of the American College of Nutrition, οι ερευνητές ανέλυσαν 27 δοκιμές που επικεντρώθηκαν στην επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων στους δείκτες φλεγμονής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιελάμβαναν επιλογές γαλακτοκομικών τροφίμων όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί και πρωτεΐνες από γάλα, συμπεριλαμβανομένης της καζεΐνης και του ορού γάλακτος.
Καμία από αυτές τις μελέτες δεν υποδηλώνει ότι είτε η κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων είτε πρωτεϊνών από γάλα αυξάνουν τη φλεγμονή όπως πίστευαν παλαιότερα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις μελέτες αναφέρουν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών οδηγεί στην πραγματικότητα σε μείωση σε τουλάχιστον έναν βιοδείκτη της φλεγμονής.
Ο Chris Cifelli, PhD, αντιπρόεδρος διατροφικής έρευνας στο Dairy Council στο Illinois και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα γαλακτοκομικά έχουν ουδέτερη ή θετική επίδραση στη φλεγμονή και λόγω της συνέπειας των αποδεικτικά στοιχεία, υπάρχει μια «αληθινή συσχέτιση».
Εάν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τη χρόνια φλεγμονή, δεν φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη να αποφύγετε γαλακτοκομικά τρόφιμα και πρωτεΐνες από γάλα όπως η καζεΐνη ή ο ορός γάλακτος. Αυτή η πρόσφατη συστημική ανασκόπηση είναι η τρίτη που δημοσιεύεται τα τελευταία τρία χρόνια και δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είτε δεν έχουν καμία επίδραση είτε βοηθούν στη φλεγμονή.
Τι είναι η χρόνια φλεγμονή;
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αναγκάσουν το σώμα σας να αντιδράσει σαν κάτι να είναι μη φυσιολογικό ή ξένο, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση στους ιστούς και τα όργανά σας.
Το 2017, μια ανασκόπηση περισσότερων από 50 κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα συσχετίστηκαν με αντιφλεγμονώδη δράση σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές. Τόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά όσο και τα πλήρη λιπαρά, καθώς και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, εμφάνισαν αντιφλεγμονώδη δράση.
Μια ανασκόπηση του 2019 βρήκε παρόμοια αποτελέσματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συνδέθηκε με φλεγμονή σε υγιή άτομα ή σε άτομα με μεταβολικές ανωμαλίες.
Σύμφωνα με τον Cifelli, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά για ανησυχίες φλεγμονής. Εξηγεί ότι δεδομένου ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους δεν πληρούν τις συστάσεις πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων, χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά. Τα γαλακτοκομικά είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι βασικό για την υγεία των οστών και εκτελεί σημαντικές λειτουργίες όπως η μυϊκή σύσπαση.
Φυσικά, εάν έχετε αληθινή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, δεν πρέπει να τρώτε τροφές που περιέχουν γαλακτοκομικά. Και αν η λακτόζη είναι πρόβλημα για εσάς, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα χωρίς λακτόζη. Οι μερίδες γαλακτοκομικών έχουν βρεθεί ότι είναι ωφέλιμες, τα στοιχεία υποστηρίζουν τη συμπερίληψη γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών για την υποστήριξη της γονιμότητας στις γυναίκες.
Τα οφέλη από την κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων και πρωτεϊνών από το γάλα εκτείνονται πέρα από τον φλεγμονώδη παράγοντα. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού Η κατανάλωση πρωτεϊνών από γάλα όπως ορός γάλακτος, καζεΐνη και συμπύκνωμα και απομονωμένη πρωτεΐνη γάλακτος έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, βελτιώνουν τον μυϊκό τόνο και ενισχύουν την αποκατάσταση της προπόνησης. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τις φυτικές πρωτεΐνες, οι πρωτεΐνες από το γάλα είναι πιο πλήρεις και πιο ποιοτικές.
Πώς να διαχειριστείτε τη φλεγμονή
Εάν παλεύετε με φλεγμονή ή έχετε διαγνωστεί με χρόνια φλεγμονή από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Τόσο τη μεσογειακή όσο και τη δίαιτα DASH ως καλές επιλογές που πρέπει να ακολουθήσει για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, με μια υγιεινή δόση γαλακτοκομικών τροφίμων και πρωτεϊνών από γάλα.
Υπάρχουν διατροφικές επιλογές και επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποτρέψουν πιθανώς τις χρόνιες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων:
- Κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Περιορισμός τροφών που προάγουν χρόνιες φλεγμονές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα/τρανς λιπαρά
- Αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ
- Συμπεριλαμβάνονται περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης επειδή περιέχουν αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά
- Προσθήκη καλών βακτηρίων με προβιοτικά τρόφιμα όπως απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κεφίρ
- Κατανάλωση σε θαλασσινά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα
- Διαχείριση του στρες για μείωση των επιπέδων κορτιζόλης
- Επτά έως οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα
- Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συμμετοχή σε 20 λεπτά τακτικής φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής.
Έτσι, αν είστε λάτρης των γαλακτοκομικών, απλώς περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σας, διαχειριστείτε το άγχος, διατηρήστε ένα υγιές βάρος και ενσωματώστε άλλες αντιφλεγμονώδεις επιλογές τρόπου ζωής στις μέρες σας.
Μελέτες
- Nieman K, Anderson B, Cifelli C. The effects of dairy product and dairy protein intake on inflammation: A systematic review of the literature. J Am Coll Nutr. 2020 Sep 1;1-12. doi:10.1080/07315724.2020
- Bordoni A, Danes F, Dardevet D, Dupont D. et al. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525. doi:10.1080/10408398.2014.967385
- Ulven S, Holven K, Gil A, Dangel-Huerta O. Milk and dairy product consumption and inflammatory biomarkers: An updated systematic review of randomized clinical trials. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S239-S250. doi:10.1093/advances/nmy072
- International Dairy Federation. IDF Factsheet: Dairy's role in supporting a healthy immune system.
- Saunders M, Luden N, DeWitt C, Gross M, Rios A. Protein supplementation during or following a marathon run influences post-exercise recovery. Nutrients. 2018 Mar 10;10(3):333. doi:10.3390/nu10030333
- Mathai J, Lio Y, Stein H. Values for digestible indispensable amino acid scores (DIAAS) for some dairy and plant proteins may better describe protein quality than values calculated using the concept for protein digestibility-corrected amino acid scores (PDCAAS). Br J Nutr. 2017 Feb;117(4):490-499. doi:10.1017/S0007114517000125
- Dimitrov S, Hulteng E, Hong S. Inflammation and exercise: Inhibition of monocytic intracellular TNF production by acute exercise via β 2-adrenergic activation. Brain Behav Immun. 2017 Mar;61:60-68. doi:10.1016/j.bbi.2016.12.017
Διαβάστε επίσης...
Άσκηση Γέλιου: Πώς Θα Διώξετε Στρες Και Άγχος
Πώς Θα Διώξετε Στρες Και Άγχος με μία άσκηση
ΠερισσότεραΕμμηνόπαυση και προβλήματα ύπνου: Αιτίες και λύσεις
Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Περισσότερα