Υλικά
Για το μουσακά
- 1 kg μελιτζάνες φλάσκες
- 1 1/2 συσκ. μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- Λάδι για το τηγάνισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρέμα
- 5 φλ. ζωμό λαχανικών
- 3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
- Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες
Για τις μελιτζάνες
- Πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες.
- Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
- Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά, για να είναι ελαφρύς ο νηστίσιμος μουσακάς.
- Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
- Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά.
- Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.
- Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για τη νηστίσιμη κρέμα πατάτας
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
- Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Στήσιμο & ψήσιμο του μουσακά
- Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ. φρυγανιά.
- Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.
- Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στη συνταγή μας.
Πηγή: https://www.argiro.gr
Διαβάστε επίσης...
Γιατί ο σκύλος μου γίνεται επιθετικός;
Μην προσπαθήσετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας μέχρι να μάθετε που οφείλεται αυτή η αλλαγή
ΠερισσότεραΕμμηνόπαυση και προβλήματα ύπνου: Αιτίες και λύσεις
Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
ΠερισσότεραΟλοι οι αιωνόβιοι είναι μπλε - νέο ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Η Ικαρία μπήκε στο Netflix γιατί ζούνε μέχρι τα 100
Περισσότερα