Οι πατάτες είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές, αλλά εδώ μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον ρόλο τους στη διατροφή μας: όταν μαγειρεύονται σωστά, είναι και τα δύο είδη εξίσου υγιεινά. Αυτό που κυρίως διαχωρίζει τις λευκές από τις γλυκοπατάτες είναι η περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη, μια αντιοξειδωτική χρωστική που δίνει και στις δεύτερες το ιδιαίτερο πορτοκαλί χρώμα. Η βήτα καροτίνη είναι πράγματι μια πολύ υγιεινή ουσία.
Ποιες είναι οι διατροφικές διαφορές τους;
– Θερμίδες: Μία λευκή πατάτα μας δίνει 125 θερμίδες ενώ μια γλυκοπατάτα 108.
– Πρωτεΐνη: Η λευκή πατάτα μας παρέχει 1.9 γρ ενώ η γλυκοπατάτα 1.3.
– Λιπαρά: Και τα δύο είδη περιέχουν 4.2 γρ.
– Υδατάνθρακες: Υπάρχουν 20.4 γρ. σε μια λευκή ενώ 16.8 σε μια γλυκοπατάτα
– Φυτικές ίνες: Οι λευκές μας δίνουν 1.4 γρ. ενώ η γλυκοπατάτα 2.4
– Ζάχαρη: Υπάρχουν 1.6 σε μια λευκή και 5.5 σε μια γλυκοπατάτα
– Κάλιο: Η λευκή πατάτα περιέχει 372 mg ενώ η γλυκοπατάτα 219
– Βιταμίνη C: Και οι δύο μας παρέχουν 12.1 mg.
Όπως παρατηρούμε, η διαφορά στις θερμίδες είναι αμελητέα. Η λευκή, που είναι και η πιο παρεξηγημένη μορφή της πατάτας, περιέχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη και πολύ περισσότερο κάλιο που είναι απαραίτητο για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Από την άλλη, οι γλυκοπατάτες κερδίζουν στις φυτικές ίνες και φυσικά, όπως προείπαμε, στην βήτα καροτίνη.
Διαβάστε επίσης...
Η σιλικόνη στο στήθος είναι επικίνδυνη για τη υγεία;
Ακριβώς επειδή έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει και τόσο δημοφιλής.
ΠερισσότεραΑπολέπιση Με 10 Διαφορετικούς Φυσικούς Τρόπους
Βοηθήστε τη επιδερμίδα σας να ενυδατωθεί και να λάμψει
ΠερισσότεραΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ DINK: ΔΙΠΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ;
(DINK) είναι μια αργκό φράση για ένα νοικοκυριό στο οποίο υπάρχουν δύο εισοδήματα και κανένα παιδί
Περισσότερα