Η ηθοποιός Jessica Alba έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό την αγάπη της για το kimchi. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι τρώει τη δημοφιλή πλέον ζυμωμένη τροφή από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η αφοσίωση της Alba στο kimchi αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο κανάλι της στο YouTube. Σε ένα βίντεο μαγειρικής με την κόρη της, Haven, και τον σεφ Matt Broussard, στο οποίο φτιάχνουν μαζί kimchi quesadillas, η Alba αναφέρει πόσο πολύ της αρέσει. «Λατρεύω απίστευτα το kimchi», απαντά η Alba όταν η Haven ρωτά τη μαμά της αν της αρέσει το παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο.
Το Kimchi παρασκευάζεται με ζύμωση λαχανικών όπως το λάχανο και το ραπανάκι με διάφορα αρώματα και καρυκεύματα όπως κρεμμύδι, σκόρδο και σάλτσα ψαριού. Ωστόσο, οι vegan εκδόσεις του δημοφιλούς φαγητού που έχουν υποστεί ζύμωση, που παρασκευάζονται χωρίς σάλτσα ψαριού, είναι ευρέως διαθέσιμες.
Ευτυχώς, η παραδοσιακή κορεάτικη βασική τροφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βακτήρια γαλακτικού οξέος που ενισχύουν το μικροβίωμα, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και πολυφαινόλες. Και επειδή είναι τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, διαθέτει πολλά προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, να προωθήσουν την απώλεια βάρους, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και ακόμη και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.
Η επίδραση του Kimchi στον κίνδυνο παχυσαρκίας
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open υποδηλώνει επίσης ότι η ενσωμάτωση έως και τριών καθημερινών μερίδων kimchi μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στους άνδρες. Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το kimchi από ραπανάκι σχετίζεται με μειωμένο επιπολασμό της διόγκωσης στη μέση και στους άνδρες και στις γυναίκες.
Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα από τη μελέτη Health Examinees (HEXA), περιελάμβανε 115.726 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 51 έτη (36.756 άνδρες και 78.970 γυναίκες). Η μελέτη HEXA, μια μεγάλη μακροχρόνια μελέτη βασισμένη στην κοινότητα στο πλαίσιο της Κορεατικής Μελέτης Γονιδιώματος και Επιδημιολογίας, επικεντρώνεται στην εξέταση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων κινδύνου για κοινές μακροπρόθεσμες παθήσεις μεταξύ Κορεατών ενηλίκων ηλικίας 40 ετών και άνω.
Η διατροφική πρόσληψη των συμμετεχόντων κατά το προηγούμενο έτος αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής 106 στοιχείων. Η μελέτη εξέτασε διάφορους τύπους kimchi, συμπεριλαμβανομένου του baechu (κίμτσι με λάχανο), του kkakdugi (κίμτσι από ραπανάκι), του nabak, του dongchimi και άλλων. Ορίστηκαν μεγέθη μερίδων και καταγράφηκαν μετρήσεις όπως το ύψος, το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η περίμετρος της μέσης.
Οι ερευνητές βρήκαν μια καμπύλη σχήματος J στα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι η υψηλότερη κατανάλωση kimchi συσχετίστηκε με υψηλότερη πρόσληψη συνολικής ενέργειας, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών, νατρίου και μαγειρεμένου ρυζιού. Ωστόσο, μετά την προσαρμογή για παράγοντες που επηρεάζουν, η κατανάλωση έως και τριών καθημερινών μερίδων kimchi συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερης από μία μερίδα ημερησίως.
Για τους άνδρες, η κατανάλωση τριών ή περισσότερων καθημερινών μερίδων baechu kimchi συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας και της κοιλιακής παχυσαρκίας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη από μία ημερήσια μερίδα. Στις γυναίκες, δύο έως τρεις ημερήσιες μερίδες baechu kimchi συσχετίστηκαν με 8 τοις εκατό χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας και μία έως δύο μερίδες την ημέρα συνδέθηκαν με 6 τοις εκατό χαμηλότερο επιπολασμό της κοιλιακής παχυσαρκίας.
Επιπλέον, η κατανάλωση κάτω του μέσου όρου του kkakdugi kimchi συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας και στα δύο φύλα. Η κατανάλωση 25 g/ημέρα για τους άνδρες και 11 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες συνδέθηκε με 8% (άνδρες) έως 11% (γυναίκες) χαμηλότερο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε αλάτι του kimchi, αλλά προτείνουν ότι το κάλιο στα ζυμωμένα λαχανικά μπορεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του. Οι ερευνητές συνιστούν τη μέτρια κατανάλωση kimchi για τα οφέλη για την υγεία των άλλων συστατικών του.
Οφέλη από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbiome, είχε ως στόχο να διερευνήσει τους ισχυρισμούς γύρω από τα ζυμωμένα λαχανικά -όπως το kimchi, τα τουρσιά και το ξινολάχανο- και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο μικροβίωμα του εντέρου.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι ορισμένα άτομα που κατανάλωναν τακτικά τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση εμφάνισαν δυνητικά προβιοτικά βακτήρια και μύκητες στα δείγματα κοπράνων τους, που πιθανότατα προέρχονται από λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση.
Η τακτική κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση φάνηκε να διεγείρει βακτήρια με τη δυνατότητα να παράγουν βουτυρικό, μια ένωση γνωστή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία του εντέρου.
Επιπλέον, τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις λειτουργίες του μικροβιώματος του εντέρου και στα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από το μικροβίωμα για την εκτέλεση κρίσιμων εργασιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συνολική υγεία.
Η επικεφαλής συγγραφέας Kylene Guse, μεταδιδακτορική ερευνήτρια πρώην στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και τώρα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, τόνισε ότι τα ευρήματα υποστήριξαν την υπάρχουσα έρευνα που καταδεικνύει τα οφέλη των λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση για το μικροβίωμα του εντέρου σε άτομα που ακολουθούν μια τυπική Δυτική διατροφή.
Διαβάστε επίσης...
Τσάι κυνόροδο: Ποια τα οφέλη και οι προφυλάξεις
Το τσάι κυνόροδο είναι ένα φυτικό ρόφημα το οποίο μπορείτε να φτιάξετε από το φρούτο της τριανταφυλλιάς.
ΠερισσότεραΚατάθλιψη, τα προϊόντα ζύμωσης μπορούν να την περιορίσουν σύμφωνα με νέα έρευνα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανισορροπία των μικροβίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας
Περισσότερα