Η Kim Kardashian αποκάλυψε πρόσφατα ότι η ακολουθώντας μια κυρίως φυτική διατροφή τη βοήθησε να διαχειριστεί τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Στο παρελθόν, η σταρ του ριάλιτι και μεγιστάνας των επιχειρήσεων ήταν ανοιχτή για τους αγώνες της με την ψωρίαση στα social media και στο Keeping Up With the Kardashians. Σε μια ανάρτηση στο lifestyle blog της αδερφής της Kourtney Kardashian Barker, Poosh, η 43χρονη μοιράστηκε ότι η πρωτίστως vegan δίαιτά της —ιδιαίτερα τα vegan tacos— έχει κρατήσει μακριά τις έξαρσεις της ψωρίασης.
Μπορεί μια vegan διατροφή να βοηθήσει στην ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια δια βίου αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί κόκκινα, φολιδωτά, κνησμώδη μπαλώματα στο δέρμα και επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία. Οι διασημότητες κάνουν ισχυρισμούς για την υγεία τους όλη την ώρα και θα πρέπει να παρακολουθούμε τους ισχυρισμούς τους με λίγη εξέταση. Λοιπόν, υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της Kardashian;
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή ορισμένων τροφών. Ζητήσαμε επίσης περισσότερες πληροφορίες από την Amy Lawson, RDN, LDN και τον ιδρυτή του Thrive Nutrition.
«Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ψωρίαση. Οι τροφές που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν αυτές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες προέρχονται όλες από φυτά», λέει ο Lawson. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φυτικά τρόφιμα στο τραπέζι. Τα απλά σάκχαρα και οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, μπορούν να προκαλέσουν έξαρση.
Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και η εκμάθηση της διαχείρισής τους είναι σημαντική. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης, τα πιο κοινά ερεθίσματα περιλαμβάνουν το άγχος, τον καιρό (ειδικά όταν κάνει κρύο ή ξηρό), τον τραυματισμό του δέρματος (ηλίαση, τσιμπήματα, γρατσουνιές), ασθένειες, αλλεργίες, κάπνισμα και ορισμένα τρόφιμα.
Σε μια μελέτη του 2017 που εξέτασε τις επιδράσεις των διατροφικών προτύπων στην ψωρίαση, τα τρόφιμα που καταργήθηκαν πιο συχνά περιελάμβαναν το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη και τη ζάχαρη. Οι ασθενείς που απέκλεισαν αυτές τις τροφές και εκείνοι που ακολούθησαν δίαιτες Pagano, vegan και παλαιολιθικής εποχής, ανέφεραν βελτιωμένες δερματικές παθήσεις.
Μια συστηματική ανασκόπηση 55 μελετών και 4.534 ασθενών που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες με ψωρίαση μπορεί να ωφεληθούν από διατροφικές παρεμβάσεις εκτός από τις τυπικές θεραπείες τους.
Εν ολίγοις, η αποφυγή τροφών που προκαλούν ψωρίαση και η ενσωμάτωση τροφών που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να συμπληρώσει ένα τακτικό πρόγραμμα θεραπείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον ειδικό σας όταν αναπτύσσετε ένα σχέδιο θεραπείας και πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση
Οι παρακάτω τροφές έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν έξαρση, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να μην επηρεάζουν αρνητικά όλους τους πάσχοντες από ψωρίαση.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προάγουν τη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα και να επιδεινώσουν δερματικές διαταραχές, όπως η ψωρίαση. Τα τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν κορεσμένα λίπη, όπως αυτά του κόκκινου κρέατος. Φυσικά, εάν τρώτε μια φυτική διατροφή, το κόκκινο κρέας δεν προκαλεί ανησυχία», λέει ο Lawson.
1. Κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά
Η αποφυγή κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των αλλοιώσεων της ψωρίασης.
Το κόκκινο κρέας περιέχει ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό ότι επιδεινώνει την ψωρίαση. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν επίσης αραχιδονικό οξύ. Η έρευνα δείχνει ότι το αραχιδονικό οξύ που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά μπορεί ακόμη και να ερεθίσει την εντερική επένδυση, οδηγώντας σε χειρότερες εξάρσεις.
Τα αυγά περιέχουν επίσης αραχιδονικό οξύ, επομένως η μείωση ή η εξάλειψη και των τριών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε γενικές βελτιώσεις.
2. Γλουτένη
Όπως και η κοιλιοκάκη, η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ευαισθησίας στη γλουτένη. Έτσι, εάν έχετε και τα δύο, τότε μπορεί να επωφεληθείτε από το να κόψετε εντελώς τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, τα ζυμαρικά και η μπύρα. Δείτε τον οδηγό μας για μια vegan δίαιτα χωρίς γλουτένη για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε.
3. Κάποια λαχανικά
Οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, λευκές πατάτες και μπαχαρικά που προέρχονται από πιπεριά, όπως η πάπρικα και το πιπέρι καγιέν.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα αλκαλοειδές που ονομάζεται σολανίνη, το οποίο περιέχουν όλα τα λαχανικά, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να το υποδηλώνουν. Αντίθετα, έρευνα
δείχνει ότι η σολανίνη μπορεί πράγματι να μειώσει τη φλεγμονή, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα.
Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση έχουν αναφέρει ότι έχουν αντίδραση στα νυχτικά. Λοιπόν, ποια είναι η ετυμηγορία; Οι εξάρσεις μπορεί να προκληθούν από τροφική δυσανεξία ή αλλεργία.
4. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Ο όρος «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα, κρουασάν και κέικ.
- Καραμέλα
- Παγωτό
- Έτοιμα γεύματα και φαγητά, όπως έτοιμα γεύματα και σούπες σε κονσέρβες
- Επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον και του λουκάνικου
- Τα λεγόμενα "λευκό αλεύρι" τρόφιμα/επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και λευκό ρύζι
- Σόδα
5. Αλκοόλ
Ίσως είναι συνετό να αποφύγετε την μπύρα, το κρασί, το ποτό και τα κοκτέιλ εάν έχετε ψωρίαση. Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση, αλλά πιστεύεται ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις με πολλούς τρόπους. Η ψωρίαση περιλαμβάνει φλεγμονή — και το αλκοόλ την επιδεινώνει. Μια θεωρία είναι ότι επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σας, ο οποίος στη συνέχεια προκαλεί φλεγμονή. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο ρόλος του αλκοόλ στην έξαρση της ψωρίασης.
Τροφές που πρέπει να φάτε εάν έχετε ψωρίαση
Ενώ η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, μια δίαιτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.
«Γενικά, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων, των απλών υδατανθράκων και των απλών σακχάρων με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια θα βοηθήσει στην υποστήριξη του υγιούς δέρματος και θα βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ψωρίαση», λέει ο Lawson.
1. Φρούτα και λαχανικά
Η παραγωγή είναι συχνά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Πολλές αντιφλεγμονώδεις δίαιτες τυγχάνει να είναι πολύ προοδευτικές με φρούτα και λαχανικά, αλλά μερικές από τις καλύτερες που μπορείτε να φάτε περιλαμβάνουν:
- Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανίνες
- Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι
- Σκούρα φρούτα όπως τάρτα κεράσια και σταφύλια. Το τελευταίο περιέχει ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που είναι γνωστό ότι καταπολεμά τη φλεγμονή.
- Σκούρα, φυλλώδη πράσινα, όπως λάχανο, σπανάκι, σέσκουλο και λαχανικά
- Το μπρόκολο, οι πιπεριές και τα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να ωφελήσει το δέρμα, εξηγεί ο Lawson. «Βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου, είναι αντιοξειδωτικό και είναι σημαντικό για την επούλωση των πληγών», λέει.
2. Υγιή έλαια και λίπη
Τα λιπαρά ψάρια είναι ένα από τα πιο συχνά προτεινόμενα τρόφιμα σε μια δίαιτα φιλική προς την ψωρίαση. Όμως, σε μια vegan διατροφή, θα πρέπει να υιοθετήσετε έλαια και λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά, ειδικά εκείνα που έχουν υψηλή αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και του λιναρόσπορου.
Το λίπος στο αβοκάντο είναι επίσης υψηλό σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα έλαια, συμπεριλαμβανομένου του αβοκάντο, είναι γνωστό ότι μειώνουν τη λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας - το κακό είδος - και αυξάνουν τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας. Έρευνες δείχνουν ότι τα καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής.
Ο Lawson προσθέτει ότι πολλά από αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βρίσκεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και σπανάκι. «Η βιταμίνη Ε διαθέτει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βρίσκεται στο σμήγμα μας, γνωστό και ως το λάδι του δέρματός μας, το οποίο δημιουργεί το φυσικό φραγμό του δέρματος», λέει ο Lawson.
3. Φακές και φασόλια
Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως οι φακές είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, επομένως συνιστώνται συχνά σε όποιον θέλει να προσθέσει περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στο πιάτο του. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τη σόγια όπως το τόφου και το τέμπε είναι επίσης καλά. Η σόγια είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές.
4. Ολόκληρα Σιτηρά
Ολόκληρα δημητριακά, χωρίς γλουτένη, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι, το teff και το σόργο είναι γεμάτα με διαιτητικές ίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Ως μπόνους, τα δημητριακά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους.
Με την ψωρίαση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αιτίες σας και ότι αυτό που προκαλεί ένα άτομο σε έξαρση μπορεί να είναι αβλαβές για εσάς. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και ομάδες όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης συνιστούν να περιορίσετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προσθέτετε περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στη διατροφή σας.
πηγή: https://vegnews.com
Διαβάστε επίσης...
ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ;
Τα σωματικά ανενεργά άτομα μπορούν να χάσουν έως και 3% έως 5% της μυϊκής τους μάζας κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 3
Περισσότερα