ΓΕΝΙΚΑ
Πρόκειται για μία κατάσταση που αφορά κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ασθένεια και συχνά βρίσκονται κλινήρεις, είτε σε κάποιον οίκο ευγηρίας, είτε σε νοσοκομείο, είτε στο σπίτι.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Περιοχή του δέρματος που έχει κάποια φλεγμονή, είναι ερεθισμένο και κόκκινο και ενδέχεται να πονάει. Συνήθως πρόκειται για το δέρμα που καλύπτει την ωμοπλάτη, τη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς, τους αγκώνες, τα γόνατα και τις φτέρνες.
- Πληγή προερχόμενη από το «σκάσιμο» και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας, ή ακόμη και έλκος σε χειρότερη κατάσταση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…
- Κάποιος δικός σας άνθρωπος προσπαθεί να μείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Εκκρίνεται πύον από την πληγή, διότι αποτελεί δείγμα φλεγμονής και χρήζει ιατρικής φροντίδας.
ΑΙΤΙΕΣ
Το έλκος κατάκλισης οφείλεται στην πίεση που προκαλεί το βάρος του σώματος επάνω σε κάποιο οστό και μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε έλκος, η επούλωση του οποίου αργεί συνήθως να επιτευχθεί. Παρουσιάζεται κυρίως σε ασθενείς που κάθονται σε καροτσάκι, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, παράλυση, αθηροσκλήρωση και ποικίλες κυκλοφορικές και καρδιακές παθήσεις.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τις περισσότερες φορές οι κατακλίσεις αντιμετωπίζονται με καθαρισμός της πληγής, είτε με φυσικό ορό είτε με οξυζενέ, και κάλυψή της με καθαρό επίδεσμο. Συνήθως χρησιμοποιείται νυστέρι για την αφαίρεση νεκρωμένων ιστών και χειρουργική πλαστική επέμβαση ή μοσχεύματα για πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου το έλκος έχει μεγάλο βάθος και δεν επουλώνεται εύκολα. Χρησιμοποιείται επίσης το μασάζ στους ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν και παραμένουν καθηλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας είναι αποτελεσματικές στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο, σε καμία περίπτωση όμως δεν βοηθούν όσο η σωστή διατροφή και η τακτική μετακίνηση του ασθενούς. Στις εναλλακτικές θεραπείες εντάσσονται οι ακόλουθες:
- Φυτοθεραπεία: Συνίσταται στη χρήση βοτάνων, όπως η νερομολόχα, η φτελιά, η μαχόνια και το τεϊόδενδρο, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της μόλυνσης.
- Διατροφή: Απαιτεί κατανάλωση άφθονων υγρών γι την αποφυγή της ξηρότητας του δέρματος, ψευδαργύρου, συμπλέγματος Β και πρόσληψη βιταμινών A, C και Ε, οι οποίες όμως θα πρέπει πάντοτε να χορηγούνται από γιατρό, διότι ενδέχεται να είναι τοξικές για κάποιους ασθενείς.
Αντιμετώπιση στο σπίτι
- Καλό είναι ο ασθενής να μετακινείται όσο το δυνατό συχνότερα, να προστατεύονται με μαλακά μαξιλάρι οι περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη και να αποφεύγεται η τριβή επάνω στα σκεπάσματα, διότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
- Το δέρμα πρέπει να πλένεται και να στεγνώνει καλά και ν’ αλείφεται στη συνέχεια με κάποια ειδική κρέμα ή να λιπαίνεται με κάποια λοσιόν. Τα σκεπάσματα πρέπει να είναι πάντα βαμβακερά, στεγνά, ελαστικά και καθαρά, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται λευκαντικό.
- Απαραίτητος επίσης κρίνεται ο καλός αερισμός του χώρου και η τακτική άσκηση, στο βαθμό βέβαια που αυτή είναι δυνατή. Τέλος, συνιστάται η χρήση στρωμάτων νερού ή μεταβλητής πίεσης, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που ασκείται στις ευαίσθητες περιοχές.
Διαβάστε επίσης...
Χαμηλή τεστοστερόνη, τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει ρόλο στην εφηβεία, τη γονιμότητα και τη λίμπιντο.
ΠερισσότεραΚαρδιομυοπάθεια Takotsubo Ή ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΠΑΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1990 και πήρε το όνομά της από έναν τύπο ιαπωνικής παγίδας χταποδιού (takotsubo)
ΠερισσότεραPowerwalking: Το Γρήγορο Περπάτημα Για Υγεία Και Απώλεια Βάρους
Το Γρήγορο Περπάτημα Για Υγεία Και Απώλεια Βάρους
Περισσότερα