ΓΕΝΙΚΑ
Η αθηροσκλήρυνση είναι μια σύνθετη διαταραχή που δημιουργείται σταδιακά από την εναπόθεση λιπαρών ουσιών και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών. Είναι πολύ συχνή καρδιαγγειακή πάθηση, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και ευθύνεται τις περισσότερες φορές για την στεφανιαία καρδιοπάθεια. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι η πάθηση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, γεγονός που συμβάλει στην πρόληψη και την αποφυγή της. Η σταδιακή απόφραξη των αρτηριών δημιουργεί επικίνδυνες επιπτώσεις και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
Ανάλογα με την έκταση της βλάβης που δημιουργείται στις αρτηρίες, είναι δυνατόν να ακολουθήσουν σοβαρές ασθένειες όπως προβλήματα στα νεφρά, στον εγκέφαλο και υπέρταση. Συχνά υπάρχει κίνδυνος προσβολής και της αορτής που έχει σαν συνέπεια κινητικά προβλήματα, ενώ η επέκταση του προβλήματος στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στηθάγχη.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις για τα πρώτα στάδια της αθηροσκλήρυνσης. Σε περίπτωση απόφραξης αγγείων είναι πιθανά τα παρακάτω συμπτώματα:
- Εμφάνιση μυϊκών πόνων παρόμοιων με τους πόνους κράμπας σε διάφορα σημεία του σώματος όπως γάμπες, μηροί, γλουτοί.
- Ξαφνικά σημάδια παράλυσης ή μούδιασμα κάποιου άκρου.
- Μερική απώλεια της όρασης ή της ομιλίας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Σφίξιμο στο στήθος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…
- Όταν έχετε περίεργη αίσθηση έλλειψης ισορροπίας, ξαφνική δυσκολία στην όραση ή την ομιλία και γενικά δυσκολία ελέγχου των κινήσεων. Υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Όταν σας παρουσιάζεται πρόβλημα στηθάγχης για πρώτη φορά ή οι κρίσεις στηθάγχης από την οποία υποφέρετε γίνουν ασταθείς.
- Όταν εμφανίζονται αναίτια πόνοι στα άκρα ακόμα και σε διαστήματα ανάπαυσης, δερματικά έλκη ή διαφοροποίηση στο χρώμα του δέρματος.
ΑΙΤΙΕΣ
Σε υγιή άτομα που δεν κάνουν κανενός είδους καταχρήσεις, το λίπος που κατακάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών διαλύεται. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν ήδη βλάβες, όπως για παράδειγμα στους καπνιστές ή σε άτομα που υποφέρουν από υπέρταση, το λίπος κατακάθεται στα σημεία της βλάβης και μέσα από διάφορες διεργασίες η αλλοίωση αποτιτανώνεται. Έτσι σχηματίζονται πλάκες, που σταδιακά προκαλούν στένωση των αγγειακών αυλών. Στην πραγματικότητα τα αίτια της ασθένειας είναι ασαφή και μπορούμε περισσότερο να μιλήσουμε για παράγοντες κινδύνου που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της αθηροσκλήρυνσης. Η ηλικία, το φύλο και η γενετική προδιάθεση είναι παράγοντες που δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Το ανδρικό φύλο είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου αλλά επίσης και το γυναικείο μετά την ηλικία των 50, δηλαδή μετά την εμμηνόπαυση. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας 10 χρόνια αργότερα από τους άνδρες. Η παχυσαρκία επίσης και η καθιστική ζωή αυξάνουν τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της αθηροσκλήρυνσης.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Για τη διάγνωση της ασθένειας ο γιατρός θα αναζητήσει συμπτώματα που να δικαιολογούν απόφραξη αγγείων και αρτηριών και αν υπάρχει υποψία της ασθένειας μπορεί να χρειαστεί αγγειογραφία ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή σημεία του προβλήματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε περίπτωση διάγνωσης αθηροσκλήρυνσης, προτεραιότητα έχει η μείωση των παραγόντων κινδύνου με έλεγχο της διατροφής, του βάρους, της υπέρτασης αν υπάρχει ήδη το πρόβλημα και φυσικά αποφυγή καταχρήσεων όπως το κάπνισμα.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για την αθηροσκλήρυνση και η θεραπεία συνίσταται στην καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου. Εκτός από τα φάρμακα που καταπολεμούν προβλήματα υπέρτασης, χοληστερόλης, θρομβώσεων κ.λ.π., η χειρουργική επέμβαση είναι η λύση για περισσότερο προχωρημένες καταστάσεις. Η πιο συχνή μέθοδος αποκατάστασης της βλάβης των αγγείων είναι το μπάι-πας.
Το μπάι-πας είναι χειρουργική επέμβαση κατά την οποία χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από τις φλέβες των ποδιών ή αρτηριακά μοσχεύματα προκειμένου να παρακαμφθούν οι στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών. Με την παράκαμψη επιτυγχάνεται η μεταφορά αίματος στην περιφέρεια της αρτηρίας και τροφοδοτείται το αντίστοιχο τμήμα της καρδιάς. Αυτή η μέθοδος που καθιερώθηκε από το 1970, παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από προχωρημένη στεφανιαία νόσο.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σκοπός και των εναλλακτικών θεραπειών είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου, η αποφυγή της εγκατάστασης λιπιδίων στα αγγεία και η μετεξέλιξή τους σε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το σκόρδο θεωρείται πολύ δραστικό για την αποφυγή δημιουργίας πλάκας στα αγγεία. Υπάρχουν και άλλα βότανα που πιστεύεται ότι έχουν τον ίδιο ρόλο όπως το κράταιγο που βελτιώνει την κυκλοφορία στα αγγεία καθώς διάφορες προσμίξεις από κινέζικα βότανα. Η ομοιοπαθητική προτείνει μια μακροπρόθεσμη θεραπεία προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Σημαντικότατο ρόλο παίζει η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών στις ανάγκες του προβλήματος γεγονός που αφορά κυρίως στην πρόληψη της ασθένειας. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες Ε και C, β-καροτίνη (πάντα με αυστηρή πειθαρχία στην άποψη του γιατρού) και φτωχή σε χοληστερόλη και κεκορεσμένα λίπη, αποφυγή του καπνίσματος και του στρες, συστηματικός έλεγχος της πίεσης, λίγη άσκηση και τακτικός έλεγχος-σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού, μπορεί να εξασφαλίσει έναν πολύ καλό σύμμαχο στην πρόληψη της ασθένειας.
Από την επιστημονική ομάδα του υγεία και ευεξία
Διαβάστε επίσης...
Νιώθουν τα ζώα πόνο με τον ίδιο τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι;
Ακριβώς όπως εμείς, τα ζώα μπορεί να φωνάζουν όταν αισθάνονται πόνο
ΠερισσότεραΧυμοί φρούτων, τελικά είναι καλοί για την υγεία;
Αποφεύγετε τους χυμούς και τρώτε ολόκληρο το φρούτο
Περισσότερα