Σύμφωνα με πολλές σημαντικές επιστημονικές έρευνες, αυτή η αρχαία κινεζική τεχνική είναι αποτελεσματικότερη από τα φάρμακα και τη φυσιοθεραπεία για την καταπολέμηση της οσφυαλγίας και του αυχενικού. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως ο βελονισμός είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη μη συμβατική θεραπεία μετά την ομοιοπαθητική, και τη φυτοθεραπεία. Μια από τις αποτελεσματικότερες εφαρμογές του βελονισμού είναι αναμφίβολα σε περιπτώσεις πόνων στην πλάτη, μιας ενόχλησης που πλήττει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους το 80% των ανθρώπων. Οι τελευταίες έρευνες, μάλιστα, έχουν επικεντρωθεί στα θεραπευτικά αποτελέσματα του βελονισμού στο εσωτερικό μέρος της πλάτης ή στον αυχένα.
Γερμανική μελέτη
Η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικότερος για περιπτώσεις οσφυαλγίας σε σχέση με τις παραδοσιακές θεραπείες -οι οποίες βασίζονται στα φάρμακα, τη φυσιοθεραπεία και την κίνηση- έγινε στη Γερμανία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of internal medicine, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ρόζενμπουργκ σε δείγμα 1.162 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη και χρόνιους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
- Η πρώτη υποβλήθηκε σε 2 συνεδρίες βελονισμού sham την εβδομάδα για ενάμιση μήνα.
- Η δεύτερη υπεβλήθη σε θεραπείες παραδοσιακού βελονισμού για την ίδια χρονική περίοδο.
- Η τρίτη υπεβλήθη σε θεραπεία με φάρμακα και γυμναστική.
Οι ερευνητές θα θεωρούσαν ως αποτελεσματικές τις θεραπείες αν ο πόνος βελτιωνόταν σε ποσοστό 33%. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, γιατί το ποσοστό βελτίωσης:
- Στην πρώτη ομάδα ήταν της τάξης του 44,2%
- Στη δεύτερη ομάδα άγγιξε το 47,6%
- Στην τρίτη ομάδα έφτασε στο 27,4%. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα των ασθενών απέδειξε με αναντίρρητο τρόπο ότι οι βελόνες εμποδίζουν τη μετάδοση των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο πολύ καλύτερα από τα φάρμακα και άρα αποτελούν μια καλή εναλλακτική της παραδοσιακής ιατρικής.
Οι έρευνες έδειξαν ότι ο βελονισμός μας βοηθά να αποχαιρετήσουμε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη
Φαίνεται πως το κεντρικό νευρικό μας σύστημα είναι σε θέση να αντιδράσει στα ερεθίσματα που δίνουν οι βελόνες στις ίνες του νευρικού συστήματος, προκαλώντας μια συγκεκριμένη αντίδραση του μυϊκού ιστού, αναγκάζοντάς τον να τεντωθεί, απαλύνοντας έτσι τον πόνο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο βελονισμός δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν εφαρμόζεται σε περιοχές χωρίς νευρικές απολήξεις.
Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια τη διαδρομή που ακολουθεί το ερέθισμα για να φτάσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς μας είναι άγνωστοι οι μηχανισμοί που καθορίζουν τη λειτουργία του.
Αγγλική έρευνα
Μια ακόμη μελέτη επιβεβαίωσε την ισχύ του βελονισμού σε περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας. Η έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις δημοσιεύτηκε στις σελίδες του British medical journal, πραγματοποιήθηκε σε 241 άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Παρότι το δείγμα είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικό σε σχέση με την έρευνα της Γερμανίας, η αγγλική μελέτη είχε εξίσου σαφή αποτελέσματα, δηλαδή:
- Τη μείωση του πόνου κατά 5,6 βαθμούς σε 12 μήνες (σε κλίμακα 1-10) και κατά 8 βαθμούς σε 24 μήνες.
- Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ένα χρόνο, αλλά ακόμα περισσότερο σε 2 χρόνια από την έναρξη της θεραπείας βελονισμού.
- Τη μείωση της χρήσης φαρμάκων και του αριθμού επισκέψεων στον οικογενειακό γιατρό και στον ειδικό.
- Τη μείωση της ανησυχίας που αισθάνεται ο ασθενής σε σχέση με το πρόβλημά του.
- Τη μείωση του κόστους, καθώς ο βελονισμός κοστίζει λιγότερο από μια παραδοσιακή θεραπεία και επιπλέον έχει τόσο θετικά αποτελέσματα που μειώνονται οι μέρες απουσίας από την εργασία.
Πώς λειτουργεί;
- Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην οσφυαλγία πρέπει να απομακρυνθούμε από τη δυτική αντίληψη περί υγείας.
- Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η καλή ψυχική και σωματική υγεία είναι καρπός μιας απόλυτης αρμονίας ανάμεσα στις διάφορες ενέργειες που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του οργανισμού.
- Δεν πρόκειται για στατική ισορροπία, αλλά δυναμική, που όταν υφίσταται αλλοιώσεις θέτει εμπόδια στην ενέργεια στο επίπεδο των διαφόρων περιφερειών του σώματος και πυροδοτεί τους πόνους.
- Σύμφωνα με κινέζικη ιατρική δεν είναι δυνατό να θεραπευτεί το σύμπτωμα του πόνου στην πλάτη από μόνο του, αλλά πρέπει να το μελετήσουμε σε συνάρτηση με τη συνολική κατάσταση του οργανισμού, στο όνομα μιας ολιστικής προσέγγισης.
- Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι η οσφυαλγία και το αυχενικό οφείλονται στον αποκλεισμό της ενέργειας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, αλλά και σε άλλες περιοχές, πολλές φορές, μακριά από την πλάτη.
Η συνεδρία
Μετά από την επίσκεψη και τη διάγνωση, ο βελονιστής μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή της θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την τοποθέτηση της βελόνας, γρήγορα ή πιο αργά, περισσότερο ή λιγότερο βαθιά, όπως διαφέρει πολλές φορές και η διάρκεια της εφαρμογής, από λίγα δευτερόλεπτα έως και 15 με 20 λεπτά. Οι βελόνες τοποθετούνται κατά μήκος των μεσημβρινών, δηλαδή των δώδεκα ενεργειακά δραστήριων καναλιών που βρίσκονται σε όλο το σώμα και συμπίπτουν με τα σημαντικότερα όργανα. Έτσι είναι σε θέση να μετακινήσουν την μπλοκαρισμένη ενέργεια και να επαναφέρουν την αρχική ισορροπία χωρίς τη χρήση εξωτερικών ουσιών, αλλά απλώς διοχετεύοντας σωστά την ίδια την ενέργεια του οργανισμού.
Η sham και η παραδοσιακή
Η γερμανική μελέτη, που επεσήμανε την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, έλαβε υπόψη της δύο τεχνικές: η πρώτη ονομάζεται "sham" και προβλέπει την επιφανειακή τοποθέτηση της βελόνας, σε βάθος 1-3 χιλιοστών και σε ουδέτερες ζώνες. Η δεύτερη τεχνική είναι η παραδοσιακή: οι βελόνες τοποθετούνται σε βάθος, από 5 έως 40 χιλιοστά, στην περιοχή των μεσημβρινών δηλαδή των δώδεκα ενεργειακά δραστήριων καναλιών που εκτείνονται σε όλο το σώμα.
Οι βελονοθεραπευτές είναι πάνω από ένα εκατομμύριο σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 90.000 βρίσκονται στην Ευρώπη.
Βελονισμός και εγκυμοσύνη
Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία βελονισμού στην περίοδο της εγκυμοσύνης, για να ανακουφίζονται από τους πόνους στην πλάτη ή για να αντιμετωπίσουν τη ναυτία. Οι ειδικοί λένε ναι, αλλά πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και αν απευθυνόμαστε σε ειδικούς έμπειρους θεραπευτές. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, ο βελονισμός εφαρμόζεται κανονικά σε νοσοκομεία, σε τμήματα μαιευτικής και γυναικολογίας.
Βγάλτε τη γλώσσα!
Τρεις είναι οι φάσεις της επίσκεψης που βοηθούν τον θεραπευτή να εντοπίσει την ενεργειακή ανισορροπία στην οποία οφείλονται οι πόνοι στην πλάτη. Είναι και οι τρεις απαραίτητες για να καταλήξει σε μια διάγνωση ο βελονιστής και να προτείνει την κατάλληλη και αποτελεσματικότερη θεραπεία.
- Η προφορική εξέταση, δηλαδή μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ενόχληση και την εκδήλωση της. Στην παραδοσιακή δυτική ιατρική πρόκειται για την ανάμνηση.
- Η ανάλυση των καρπών, που δε βοηθά μονάχα στην καταμέτρηση των καρδιακών παλμών αλλά και στο να εντοπίσει ο θεραπευτής τους διάφορους τύπους τους, γεγονός που μαρτυρά την έλλειψη μιας ενεργειακής ισορροπίας σε συγκεκριμένους τομείς του σώματος.
- Η ανάλυση της γλώσσας, που δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο της ενέργειας και των ζωτικών ουσιών που διατρέχουν τον οργανισμό μας.
Διαβάστε επίσης...
Τα ονοματεπώνυμα γλωσσοδέτες φρενάρουν την επαγγελματική επιτυχία
Η επαγγελματική επιτυχία εξαρτάται και από τον παράγοντα “ευκολοπρόφερτο ονοματεπώνυμο”
ΠερισσότεραΑπό ποια ηλικία πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος όρασης στα παιδιά;
Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος όρασης στα παιδιά;
Περισσότερα