Το σιάτσου είναι μια μορφή μασάζ που χρησιμοποιεί τα χέρια, τον αντίχειρα ή άλλα μέρη του σώματος, για να ασκήσει άμεση πίεση σε διάφορα σημεία ή κανάλια του σώματος. Εκτελείται με φαρδιά ρούχα και δεν χρησιμοποιεί λάδια.
Το μασάζ είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το σιάτσου είναι ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές θεραπείες μασάζ που αναζητούν οι άνθρωποι για χαλάρωση, θεραπεία και ανακούφιση. Το Shiatsu προέρχεται από την Ιαπωνία. Ενσωματώνει τις παραδοσιακές χειρωνακτικές θεραπείες της Ιαπωνίας, όπως ο βελονισμός και το anma, ένα παλιό ιαπωνικό στυλ μασάζ, με τη δυτική ιατρική γνώση.
Οι επαγγελματίες υγείας βλέπουν το σιάτσου ως μια τροποποιημένη μορφή βελονισμού, μια θεραπεία μασάζ που περιλαμβάνει το πάτημα συγκεκριμένων σημείων στο σώμα για τη μείωση της έντασης και της κούρασης βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Το σιάτσου έχει τις ρίζες του στην έννοια του τσι. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το τσι είναι η ζωτική δύναμη της ζωής που καθοδηγεί όλη τη δραστηριότητα της ζωής. Πιστεύει ότι η υγεία εμφανίζεται όταν το τσι ρέει ανεμπόδιστα. Όταν γίνεται ανεπαρκής ή μπλοκαρισμένο, εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνος στο σώμα, πονοκέφαλοι και πεπτικά προβλήματα.
Ένας θεραπευτής σιάτσου ασκεί πίεση στους μεσημβρινούς του σώματος, μέρη του σώματος που πιστεύεται ότι είναι ενεργειακά κανάλια, για να εξισορροπήσει ή να ξεμπλοκάρει τη ροή της ενέργειας (τσι). Ενώ το σιάτσου μεταφράζεται ως πίεση στα δάχτυλα, ένας θεραπευτής σιάτσου μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τις παλάμες, τους αγκώνες και μερικές φορές τα πόδια για να ασκήσει πίεση κατά μήκος ενεργειακών γραμμών ή μονοπατιών για να ανακουφίσει τον πόνο και την ένταση στο σώμα.
Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια ενός μασάζ σιάτσου
Πριν ξεκινήσει η συνεδρία, ένας επαγγελματίας σιάτσου αξιολογεί το άτομο και αξιολογεί την κατάσταση του qi ενός ατόμου για να προγραμματίσει τη συνεδρία. Ο ιατρός μπορεί να εκτελέσει διαφορετικά πρωτόκολλα με βάση το γενικό ενεργειακό επίπεδο του ατόμου, την παρουσία μπλοκαρισμάτων και τις συνθήκες.
Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο έχει ελλιπή ενεργειακά επίπεδα, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τεχνικές για να επανενεργοποιήσει ή να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και του τσι. Εν τω μεταξύ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές για τη διάχυση της περίσσειας ενέργειας σε ανήσυχα και στρεσαρισμένα άτομα. Οι ασκούμενοι εκτελούν χειροκίνητες τεχνικές όπως κράτημα, τέντωμα, χτύπημα, πίεση, ζύμωμα και καταπραϋντικό, χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες, τα δάχτυλα, τις παλάμες και τα γόνατά τους. Μπορούν επίσης να κάνουν περισσότερες διατάσεις σώματος, περιστροφές και κινητοποιήσεις των αρθρώσεων.
Από καιρό σε καιρό, ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει από το άτομο να αλλάξει τη θέση του για να του επιτρέψει να εργαστεί σε συγκεκριμένα σημεία μεσημβρινού σε ενεργειακή στασιμότητα ή μπλοκαρίσματα. Το σιάτσου δεν χρησιμοποιεί όργανα ή λάδια. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, τα άτομα είναι πλήρως ντυμένα και παραδοσιακά ξαπλώνουν σε ένα πατάκι φουτόν τοποθετημένο στο πάτωμα, αλλά το να ξαπλώνουν σε ένα τραπέζι μασάζ είναι επίσης συνηθισμένο.
Οφέλη
Το σιάτσου είναι μια ολιστική μορφή θεραπείας που βελτιώνει τη συνολική υγεία ενός ατόμου επηρεάζοντας το εσωτερικό του ενεργειακό σύστημα. Ισχυρίζεται ότι βοηθά με:
- κακή στάση του σώματος
- προβλήματα στις αρθρώσεις όπως η αρθρίτιδα
- επώδυνους μύες
- πεπτικές και εντερικές διαταραχές
- αθλητικές κακώσεις
- άσθμα
- αλλεργικό πυρετό
- συνεχή κρυολογήματα
- δερματικές παθήσεις
- ισχιαλγία
- οξείς και χρόνιους πόνους και πόνους
- κούραση
- μυϊκή ένταση
- ιγμορίτιδα
- βρογχίτιδα
- ανησυχία
- κατάθλιψη
- αυπνία
- προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
- χαμηλή λίμπιντο
Υπάρχει περιορισμένη επιστημονική έρευνα για την υποστήριξη της χρήσης του σιάτσου στις περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός του σιάτσου με την τυπική θεραπεία για τον πόνο στη μέση βελτιώνει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής λίγο μετά τη συνεδρία. Το αυτο-σιάτσου με το χέρι, μια μορφή αυτο-εφαρμογής του σιάτσου, προώθησε επίσης τον ύπνο σε νεαρά άτομα με χρόνιο πόνο. Παρόμοιες μελέτες βρήκαν την τεχνική αποτελεσματική για νεαρούς αθλητές που υπέφεραν από διάσειση που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Μια μελέτη του 2021 βρήκε τα ίδια αποτελέσματα για τους βετεράνους και τα μέλη των οικογενειών τους. Ήταν επίσης αποτελεσματικό στην πρόκληση αυθόρμητου τοκετού σε γυναίκες με μεταγενέστερη εγκυμοσύνη.
Κίνδυνοι
Το σιάτσου θεωρείται γενικά ασφαλές. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να το αποφύγουν. Αυτά περιλαμβάνουν εκείνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- οξεία ασθένεια ή πυρετός
- οστεοπόρωση
- υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
- υψηλή πίεση του αίματος
- αρρυθμία
- μη ελεγχόμενος διαβήτης
- κατάγματα οστών
- πρόσφατες πληγές ή ουλές
- ενεργές δερματικές βλάβες
- περιοχές φλεγμονής
- κιρσοί
- καρκίνους του αίματος
- ιούς όπως η γρίπη και η ανεμοβλογιά
- κήλη δίσκου
- αγκυλωτική σπονδυλίτιδα
- Τα άτομα με σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν κάνουν σιάτσου ή οποιοδήποτε άλλο είδος μασάζ.
Σιάτσου εναντίον άλλων τύπων μασάζ
Το σιάτσου μοιράζεται ομοιότητες με άλλα είδη μασάζ. Ωστόσο, διαθέτει επίσης τεχνικές διαφορετικές από άλλες κλασικές μορφές μασάζ.
Σιάτσου εναντίον σουηδικού μασάζ
Το σιάτσου και το σουηδικό μασάζ χρησιμοποιούν τα χέρια και τις παλάμες για να κάνουν χειροκίνητες κινήσεις με το σώμα. Ωστόσο, το σουηδικό μασάζ περιλαμβάνει τεχνικές που διαφέρουν από αυτές που χρησιμοποιούνται στο σιάτσου, όπως το effleurage, το petrissage, τα κρουστά και η τριβή. Επιπλέον, οι τεχνικές στο σουηδικό μασάζ απαιτούν τη χρήση λαδιού.
Ενώ το σιάτσου εστιάζει στα σημεία πίεσης, το σουηδικό μασάζ εστιάζει στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θεραπευτές μπορούν να επιτρέψουν στα άτομα να καθορίσουν το προτιμώμενο επίπεδο μασάζ ή τη δύναμή τους.
Σιάτσου εναντίον Ταϊλανδέζικου μασάζ
Τόσο το σιάτσου όσο και το ταϊλανδέζικο μασάζ είναι ξηρό μασάζ. Και οι δύο επικεντρώνονται στη βελτίωση της ροής ενέργειας σε όλο το σώμα, αλλά προέρχονται από διαφορετικές παραδοσιακές πρακτικές.
Ενώ και οι δύο χρησιμοποιούν ροές ενέργειας, διαφέρουν ως προς την κύρια εστίασή τους. Το σιάτσου εστιάζει στην παροχή βαθιάς πίεσης στους μεσημβρινούς, ενώ το ταϊλανδέζικο μασάζ επικεντρώνεται στην ανακούφιση της έντασης, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην ενίσχυση της ευελιξίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ταϊλανδέζικο μασάζ ονομάζεται μερικές φορές υποβοηθούμενη γιόγκα.
Σιάτσου εναντίον βαθύ μασάζ ιστών
Σε αντίθεση με το σιάτσου, το οποίο προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στο σώμα εξισορροπώντας τη ροή ενέργειας, το βαθύ μασάζ ιστών εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία όπως τραυματισμένους μύες και χρόνια μυϊκή ένταση.
Είναι επώδυνο το μασάζ σιάτσου;
Το σιάτσου γενικά δεν είναι επώδυνο. Παρέχει συγκεκριμένη και σταθερή πίεση. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περιοχές όπου ο ασκούμενος θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Είναι χαρακτηριστικό για τα άτομα να εμφανίζουν μυϊκό πόνο καθυστερημένης έναρξης (DOMS) για 24-48 ώρες μετά τη συνεδρία. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το DOMS μπορεί να προκύψει από μικροσκοπικά ρήγματα στις μυϊκές ίνες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης και ότι αυτός ο πόνος οφείλεται στη διαδικασία επούλωσης.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σιάτσου και μασάζ ashiatsu;
Τόσο το shiatsu όσο και το ashiatsu προέρχονται από την Ιαπωνία. Μοιράζονται επιρροές από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και χρησιμοποιούν πίεση στην τεχνική τους. Και τα δύο στοχεύουν στην αποκατάσταση, ενεργοποίηση ή σταθεροποίηση των ενεργειακών καναλιών. Διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες ασκούν την πίεση στους πελάτες τους. "Shi" στο σιάτσου σημαίνει δάχτυλο και "ashi" σημαίνει πόδι. Το Ashiatsu, που ονομάζεται επίσης μασάζ ξυπόλυτων, περιλαμβάνει τη χρήση γυμνών ποδιών για την εφαρμογή κτυπήματος, υποβοηθούμενης διάτασης και βαθιάς συμπίεσης.
Συμπέρασμα
Το σιάτσου είναι μια αρχαία πρακτική που χρησιμοποιεί την παραδοσιακή κινεζική ιατρική για να ασκήσει χειροκίνητη πίεση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσει καταστάσεις, να μειώσει την ένταση και τον πόνο και να βελτιώσει τη συνολική υγεία. Αν και είναι γενικά ασφαλές, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για συγκεκριμένα άτομα. Τα άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν κάνουν σιάτσου ή οποιοδήποτε άλλο είδος μασάζ.
Πηγές
- Batool, T., et al. (2015). Evaluation effect of shiatsu technique on labor induction in post-term pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802079
- Brown, C. A., et al. (2020). Effectiveness of hand self-shiatsu to promote sleep in young people with chronic pain: A case series design. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7704041
- Brown, C. A., et al. (2021). Hand self-shiatsu to promote sleep among veterans and their family members: A non-randomized, multiple-methods study.
https://jmvfh.utpjournals.press/doi/full/10.3138/jmvfh-2020-0054 - Kobayashi, D., et al. (2019). Shiatsu for chronic lower back pain: Randomized controlled study. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229919302778
- Qin, P., et al. (2019). Effectiveness of hand self-shiatsu to improve sleep following sport-related concussion in young athletes: A proof-of-concept study.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S209549641830116X
Διαβάστε επίσης...
ΚΟΡΙΟΙ, ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΊΤΕ ΦΥΣΙΚΑ
Η προσβολή από κοριούς είναι ένα από τα χειρότερα (και πιο δυσάρεστα) πράγματα
ΠερισσότεραΟι δύο αδελφές από τον Άσσο Κορινθίας παράγουν limited edition μονοποικιλιακό ελαιόλαδο
Από τους ελαιώνες της Κορινθίας στα ράφια των μεγαλύτερων ελληνικών και ξένων delicatessen
Περισσότερα