Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι διαπίστωσε ότι η λήψη ενός δημοφιλούς συμπληρώματος βιταμινών μπορεί να συμβάλει σε κινδύνους καρκίνου του εγκεφάλου. Η βιταμίνη, που ονομάζεται ριβοσίδη νικοτιναμίδης, ή για συντομία NR, είναι μια παραλλαγή της Β3. Η λήψη του διατροφικού χαπιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες καρκίνου του μαστού και εγκεφαλικής μετάστασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Η μετάσταση είναι όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται στο σώμα, προκαλώντας πολλαπλές ογκώδεις αναπτύξεις πέρα από μια αρχική θέση.
Γνωστό για τα προτεινόμενα οφέλη του στον μεταβολισμό, την υγεία του εγκεφάλου και τα καρδιαγγειακά συστήματα, το NR αναφέρεται μερικές φορές ως βιταμίνη «αντιγήρανσης».
Μια μελέτη του 2020 από ερευνητές από την Ελβετία, το Βελιγράδι και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε στοιχεία για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του NR που συνεπάγονταν «πρόσθετους μηχανισμούς» για τη δυνητική ρύθμιση της διαδικασίας γήρανσης και, ως εκ τούτου, την εμφάνιση επιδράσεων παράτασης της ζωής. «Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων το NR ασκεί αυτές τις επιδράσεις παραμένουν ασαφείς, τα προφανή οφέλη για την υγεία που περιγράφονται υποδεικνύουν θετικές επιδράσεις του NR στη μακροζωία», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, νέα έρευνα από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και χημικών διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα NR θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μιζούρι για τα αποτελέσματα της μελέτης, «το NR όχι μόνο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τον καρκίνο να δώσει μετάσταση ή να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο». Μερικοί άνθρωποι τα παίρνουν [βιταμίνες και συμπληρώματα επειδή αυτόματα υποθέτουν ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα έχουν μόνο θετικά οφέλη για την υγεία, αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργούν πραγματικά. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης γνώσης, εμπνευστήκαμε να μελετήσουμε τις βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα λειτουργούν στο σώμα.
Ο υψηλότερος κίνδυνος μεταστατικού καρκίνου του εγκεφάλου αποκαλύφθηκε από την εργασία του Goun που διερευνά την επίδραση του NR στην εξάπλωση του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές που βασίζονται σε βιοφωταύγεια, ο Goun και οι άλλοι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να δουν πώς το NR επηρέασε την ανάπτυξη του καρκίνου.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία βιοφωταύγειας, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν την παρουσία NR με φως, σημειώνοντας ότι «όσο πιο φωτεινό είναι το φως, τόσο περισσότερο υπάρχει NR» σε ορισμένους τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων.
Ενώ το NR χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ανθρώπους και διερευνάται σε τόσες πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για πρόσθετες εφαρμογές, μεγάλο μέρος του πώς λειτουργεί το NR είναι ένα μαύρο κουτί – δεν είναι κατανοητό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν τη «σημασία της προσεκτικής διερεύνησης» των παρενεργειών από τα συμπληρώματα σε άτομα με διαφορετικές παθήσεις υγείας.
Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων είπε στο Nexstar ότι τα συμπληρώματα διατροφής όπως η ριβοσίδη νικοτιναμίδης εμπίπτουν σε διαφορετικό σύνολο κανονισμών από εκείνους που καλύπτουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η FDA πρέπει να διαπιστώσει ότι το προϊόν είναι νοθευμένο ή εσφαλμένο για να το αποσύρει από την αγορά.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, επαρκή επίπεδα νιασίνης, ή βιταμίνης Β3, καταναλώνονται φυσικά μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών που περιλαμβάνουν βόειο κρέας, ψάρι, πουλερικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, ρύζι και άλλα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά στους ενήλικες άνδρες να λαμβάνουν 16 mg νιασίνης την ημέρα, κατά μέσο όρο, με 14 mg να συνιστώνται για τις γυναίκες.
Ένα φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρα ή τρεις ουγγιές στήθος κοτόπουλου, για παράδειγμα, περιέχουν 10,3 mg Β3, σύμφωνα με το NIH.Αν πάσχετε από αϋπνίες ή κατάθλιψη και γενικότερα από ψυχική κόπωση, φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β3. Το τρίτο συνθετικό του συμπλέγματος Β είναι η νιασίνη ή βιταμίνη Β3, η οποία ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και είναι συνώνυμη με το νικοτινικό οξύ και γνωστή και ως βιταμίνη ή παράγων PP. Αυτή η ουσία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του μυαλού και η έλλειψή της συνδέεται με τη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη.
Βιταμίνη Β3, που υπάρχει φυσικά;
- Αμύγδαλα
- Αρακάς
- Αράπικα φιστίκια
- Αρνίσια μπριζόλα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Μαγιά μπύρας
- Μπριζόλα χοιρινή
- Ξερά ροδάκινα
- Σόγια
- Σολομός
- Συκώτι
- Τόνος
Συμπτώματα έλλειψης Β3
- Αϋπνίες
- Μερική αμνησία και άνοια και μερικές περιπτώσεις κατάθλιψης.
- Διάφορες μορφές δερματίτιδας, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Φλεγμονές στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα
- Στρες
- Πονοκέφαλοι
- Κακοσμία στόματος
- Υπερευαισθησία στα ούλα
- Απώλεια όρεξης
- Εμφάνιση ρυτίδων
Διαβάστε επίσης...
Τι Αυξάνει Την Πιθανότητα Οστεοπόρωσης;
Παράγοντες που μειώνουν την οστική πυκνότητα και συμβάλουν στην οστεοπόρωση
ΠερισσότεραΤα πικρά χόρτα είναι το μυστικό της μακροζωίας; Μελέτη Ικαρίας
Η Ικαρία περιλαμβάνεται στις πέντε περιοχές παγκοσμίως όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς.
Περισσότερα