Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 200 χρόνια, και μαζί με αυτό, η συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Ενώ η διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί, δηλαδή είμαστε σε θέση να ζήσουμε περισσότερο λόγω της προόδου στο περιβάλλον και τις ιατρικές και βιολογικές επιστήμες μας, ο αριθμός των ετών που περνάμε χωρίς προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία δεν έχει αυξηθεί αναλογικά.
Μέρος του λόγου γι' αυτό είναι ότι οι διαδικασίες που στηρίζουν την υποβάθμιση της υγείας που συμβαίνει με τη γήρανση είναι ελάχιστα κατανοητές και δύσκολο να ελεγχθούν. Καθώς μεγαλώνουμε είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, καταρράκτη, απώλεια ακοής και άνοια, καθώς και μείωση της ανοσίας και της μυϊκής μάζας, και υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί.
Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τα αίτια της γήρανσης και διαφορετικοί ερευνητές εστιάζουν σε διαφορετικούς στόχους για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της γήρανσης προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία στην τρίτη ηλικία και ενδεχομένως να αυξηθεί η μακροζωία.
Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνιστώνται για τη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων, δεν επαρκούν για την πρόληψη της φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία. Επίσης, οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Έτσι, οι ερευνητές εξετάζουν τις δυνατότητες των φαρμακευτικών παρεμβάσεων.
Ραπαμυκίνη: Ένα πιθανό φάρμακο κατά της γήρανσης;
Η ραπαμυκίνη είναι μια ένωση που έχει μελετηθεί για τις πιθανές αντιγηραντικές της επιδράσεις, μεταξύ άλλων ιατρικών χρήσεων. Είναι ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε αρχικά ως προϊόν του βακτηρίου Streptomyces hygroscopicus και αργότερα βρέθηκε ότι έχει ανοσοκατασταλτικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες.
Ενώ η ραπαμυκίνη έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ορισμένες μελέτες σε ζώα που σχετίζονται με την παράταση της διάρκειας ζωής και τα θέματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, η χρήση της ως θεραπεία κατά της γήρανσης στους ανθρώπους βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της έρευνας. Υπάρχουν συνεχείς μελέτες για την κατανόηση των επιπτώσεών του στη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της ασφάλειας και των μακροπρόθεσμων οφελών του για τον άνθρωπο.
Η ραπαμυκίνη λειτουργεί κυρίως ως αναστολέας της οδού mTOR (στόχος της ραπαμυκίνης στα θηλαστικά), η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, πολλαπλασιασμού και μεταβολισμού. Αναστέλλοντας το mTOR, η ραπαμυκίνη μπορεί να επηρεάσει διάφορες κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με τη γήρανση, επιβραδύνοντας πιθανώς την παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ραπαμυκίνη είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη για συγκεκριμένες ιατρικές χρήσεις, όπως η πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος οργάνων και η θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Η χρήση του ως θεραπεία αντιγήρανσης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από ρυθμιστικούς φορείς και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη επαγγελματιών υγείας.
Όπως με κάθε ιατρική παρέμβαση, τα πιθανά οφέλη, οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της ραπαμυκίνης ως θεραπείας κατά της γήρανσης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορεί να προταθεί για ευρεία χρήση σε αυτό το πλαίσιο. Προς το παρόν, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης, μιας ισορροπημένης διατροφής και της αποφυγής επιβλαβών συνηθειών, παραμένει η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την προώθηση της υγιούς γήρανσης.
Διαβάστε επίσης...
Πορτοκάλι : Το δώρο του ήλιου
Το πορτοκάλι συμβάλλει στην αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου
ΠερισσότεραΛόξιγκας : Πότε γίνεται επικίνδυνος και πως να τον σταματήσετε
Λόξιγκας : Πότε γίνεται επικίνδυνος και πως να τον σταματήσετε
ΠερισσότεραΤα εδώδιμα χόρτα της ελληνικής γης και το ζουμί τους, του Δημήτρη Κουρέτα
Η μελέτη που εξέτασε το χημικό προφίλ των αφεψημάτων οκτώ βρώσιμων φυτών
Περισσότερα