Το γάλα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση με διάφορους τρόπους. Δεδομένου ότι το γάλα επηρεάζει τη γήρανση, η οποία είναι μια διαδικασία που εξ ορισμού διαρκεί πολύ, χρειάζονται δεκαετίες για να εκδηλωθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, το γάλα μπορεί να έχει ακόμη και άμεσα αποτελέσματα προ-γήρανσης, όπως η αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη ή η δραστική αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης.
Πώς το γάλα διεγείρει τις οδούς ανάπτυξης προ-γήρανσης
Το γάλα παράγεται από τη φύση για να κάνει τα μοσχαράκια να μεγαλώνουν γρήγορα. Γι' αυτό το γάλα περιέχει πολλές ουσίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ωστόσο, η ενίσχυση της ανάπτυξης επιταχύνει επίσης τη γήρανση.
Όλη η έρευνα για τη γήρανση (βιογεροντολογία) τονίζει ότι η υπερβολική ενίσχυση της ανάπτυξης οδηγεί σε ταχύτερη γήρανση. Πιο συγκεκριμένα, το γάλα περιέχει διάφορες ουσίες που διεγείρουν τους υποδοχείς ανάπτυξης στα κύτταρα, όπως οι υποδοχείς ινσουλίνης, οι υποδοχείς mTOR και οι υποδοχείς του αυξητικού παράγοντα ινσουλίνης (IGF), κάνοντας τα κύτταρα να γερνούν πιο γρήγορα.
Στη βιογεροντολογία (η επιστήμη που μελετά τη γήρανση), είναι γνωστό ότι η διέγερση αυτών των υποδοχέων προ-ανάπτυξης και γήρανσης (mTOR, υποδοχείς ινσουλίνης, υποδοχείς IGF) επιταχύνει τη γήρανση στα ζώα, αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και μειώνει. διάρκεια ζωής.
Είναι εντυπωσιακό ότι το γάλα είναι ένας ισχυρός διεγέρτης όλων αυτών των κανονικών υποδοχέων ανάπτυξης που είναι γνωστοί από τους ειδικούς της γήρανσης ότι επιταχύνουν τη γήρανση. Για παράδειγμα, η υπερβολική διέγερση των υποδοχέων mTOR και IGF κάνει τα κύτταρα να διατηρούνται λιγότερο αποτελεσματικά, θα επισκευάσουν λιγότερο το DNA τους ή θα ανακυκλώσουν τα συστατικά τους λιγότερο αποτελεσματικά.
Η υπερβολική διέγερση της ανάπτυξης κάνει επίσης τα κύτταρα να εργάζονται πιο σκληρά, επομένως φθείρονται πιο γρήγορα. Η υπερβολική ανάπτυξη οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή πρωτεΐνης και λιγότερη διάσπαση πρωτεϊνών (αυτοφαγία). Η συσσώρευση πρωτεϊνών και η διέγερση της παραγωγής πρωτεϊνών είναι δύο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης.
Άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους το γάλα επιταχύνει τη γήρανση
Εκτός από την τόνωση των οδών ανάπτυξης προ-γήρανσης, το γάλα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το γάλα περιέχει γαλακτόζη (δεν πρέπει να συγχέεται με τη λακτόζη). Η γαλακτόζη είναι ένα σάκχαρο γάλακτος που επιταχύνει τη γήρανση. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γαλακτόζη για να προκαλέσουν και να επιταχύνουν τη γήρανση σε ζώα στο εργαστήριο όταν θέλουν να μελετήσουν τη γήρανση.
Η γαλακτόζη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση μέσω διαφόρων μηχανισμών — για παράδειγμα, προκαλώντας πολλές διασυνδέσεις (αυτό είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης) και φλεγμονή.
Οι δόσεις γαλακτόζης που δίνουν οι επιστήμονες στα ζώα για να επιταχύνουν τη γήρανση είναι συγκρίσιμες με αυτές που πίνουν οι άνθρωποι πολλά ποτήρια γάλα την ημέρα. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει 5 γραμμάρια γαλακτόζης, που είναι σημαντική ποσότητα.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στην ινσουλίνη απλά πίνοντας πολύ γάλα. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι συνήθως κάτι που βλέπουμε κυρίως σε ηλικιωμένους. Η γήρανση προκαλεί σταδιακή αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε μεταβολικές ασθένειες και διαβήτη τύπου 2.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού γάλακτος με ένα υγιεινό γεύμα αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης τρεις φορές. Γνωρίζουμε ότι οι υψηλές κορυφές ινσουλίνης στο αίμα οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2. Στην πραγματικότητα, αυτή η μορφή διαβήτη προκαλείται από την αντίσταση στην ινσουλίνη: τα κύτταρα μας μουδιάζουν στις τακτικές υψηλές κορυφές ινσουλίνης που προκαλούνται από ανθυγιεινά γεύματα. Η διέγερση των υποδοχέων ινσουλίνης επιταχύνει επίσης τη γήρανση.
Η σχέση μεταξύ γάλακτος και ασθένειας
Διάφορες μελέτες δείχνουν επίσης συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και της νόσου του Parkison. Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από νευρώνες που πεθαίνουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (τον επικλινή πυρήνα). Κυρίως η γήρανση προκαλεί τον θάνατο αυτών των νευρώνων (ακόμη και σε υγιείς ασθενείς που δεν πάσχουν από Πάρκινσον) και αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τα φυτοφάρμακα και ίσως το γάλα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το γάλα διεγείρει έντονα την ανάπτυξη και ο καρκίνος είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων (πολλές ουσίες που προκαλούν ανάπτυξη μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου).
Το γάλα είναι επίσης πολύ καλό στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γάλα περιέχει διάφορες πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη και η λακταλβουμίνη, που μπορεί να ερεθίσουν και να μπερδέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συχνά, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις αλλεργίες ή το έκζεμά τους σταματώντας την κατανάλωση γάλακτος (και γαλακτοκομικών προϊόντων γενικά).
Η κατανάλωση γάλακτος είναι επίσης ένας από τους λόγους που η ακμή είναι τόσο πιο διαδεδομένη στις δυτικές κοινωνίες σε σύγκριση με πληθυσμούς που καταναλώνουν πιο υγιεινές δίαιτες. Διάφορες ουσίες στο γάλα διεγείρουν έντονα την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και την παραγωγή στεροειδών ορμονών, οι οποίες παίζουν ρόλο στην ακμή.
Τέλος, μερικές μελέτες δείχνουν ακόμη ότι περισσότερη πρόσληψη γάλακτος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών. Αυτή είναι μια ιστορία που η γαλακτοβιομηχανία λέει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει αποδειχθεί αναληθής.
Συνιστούμε λοιπόν να αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, γάλα καμήλας) με γάλα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, γάλα σόγιας κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα υποκατάστατα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (πολλά φυτικά γάλατα περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη, το ίδιο και για τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης).
ΜΕΛΕΤΕΣ
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6611156/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867417301824
- https://karger.com/books/book/187/chapter/5125333/Conservative-Growth-Ho...
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30779006/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867417301824
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128498866000227
Διαβάστε επίσης...
Βήχιο: Το βότανο ενάντια στον βήχα. Δοσολογία και παρενέργειες
Το φυτό είναι γνωστό από τα κείμενα του Διοσκουρίδη και του Πλίνιου ως βότανο ενάντια στον βήχα.
ΠερισσότεραΑληθεύει ότι είναι καλύτερα να τρώμε τα φρούτα με τη φλούδα;
Μπορούμε να καταναλώσουμε το φρούτο, χωρίς να το ξεφλουδίσουμε ;
ΠερισσότεραΜειώστε Τους Πόρους Με Μια Μοναδική Μάσκα Ομορφιάς!
Μειώστε Τους Πόρους Με Μια Μοναδική Μάσκα Ομορφιάς!
Περισσότερα