Η Vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τους βιολογικούς δείκτες ηλικίας

Η Vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τους βιολογικούς δείκτες ηλικίας

Η Vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τους βιολογικούς δείκτες ηλικίας

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν δίαιτα vegan για οκτώ εβδομάδες είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις σε ορισμένους βιολογικούς δείκτες ηλικίας από τα πανομοιότυπα παμφάγα δίδυμά τους. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν μια vegan διατροφή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της βιολογικής ηλικίας.

Μια νέα μελέτη που εμφανίστηκε στο BMC Medicine ακολουθεί ένα διάσημο πείραμα που περιελάμβανε 21 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων. Ένα άτομο από κάθε δίδυμο ανατέθηκε σε βίγκαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για οκτώ εβδομάδες, ενώ ένα άλλο ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή παμφάγων.

Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα του πειράματος που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη βίγκαν διατροφή είδαν πιο σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα LDL-C χοληστερόλης και ινσουλίνης νηστείας και έχασαν κατά μέσο όρο 4,2 περισσότερα κιλά από τα παμφάγα δίδυμά τους.

Η νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της διατροφής στη μεθυλίωση του DNA, έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA που αλλάζει την έκφραση των γονιδίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεράνει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου και διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία.

Η βιολογική ηλικία αναφέρεται στην ηλικία των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα και δεν πρέπει να συγχέεται με τη χρονολογική ηλικία, που είναι ο αριθμός των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο.

Οι συγγραφείς μέτρησαν τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA αναλύοντας δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην αρχή και την όγδοη εβδομάδα της μελέτης.
Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι συγγραφείς παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας - γνωστά ως επιγενετικά ρολόγια γήρανσης - σε συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια βίγκαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων αλλά όχι μεταξύ εκείνων που έκαναν παμφάγα δίαιτα.

Τα δίδυμα που ακολουθούσαν τη βίγκαν διατροφή, αλλά όχι τα παμφάγα, είχαν μειώσεις στους δείκτες της ηλικίας της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων.

Ωστόσο, η vegan διατροφή συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα στο αίμα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβάλλει στη γήρανση.

Επιπλέον, τα παμφάγα ζώα είχαν αυξημένα επίπεδα φωσφορικής χολίνης στο αίμα, ένα ζωτικό συστατικό στη δομή της κυτταρικής μεμβράνης που βρίσκεται υπό έρευνα για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. Το κρέας, το ψάρι και τα αυγά είναι οι κύριες πηγές φωσφορικής χολίνης, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένα μανιτάρια και λαχανικά.

Τα οφέλη είναι ακόμα θεωρητικά

Ο βαθμός στον οποίο οι διαφορές στη βιολογική ηλικία μπορούν να αποδοθούν στη διατροφή των συμμετεχόντων παραμένει ασαφές, λένε οι συγγραφείς. Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στους βιολογικούς δείκτες ηλικίας μεταξύ των vegans θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την απώλεια μεγαλύτερου βάρους από τους παμφάγους.

Επιπλέον, η μακροχρόνια τήρηση μιας vegan διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις επιγενετικές διαδικασίες.

Ο Δρ Duane Mellor, διαιτολόγος και εκπρόσωπος του British Dietetic Association, λέει ότι τα οφέλη από την άποψη της αλλαγής της μεθυλίωσης του DNA είναι θεωρητικά και δεν συνδέονται άμεσα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι αλλαγές που οφείλονται στη διατροφή θα μπορούσαν να οφείλονται στο ότι η βίγκαν ομάδα τρώει περισσότερα φυτά και όχι στο ότι μια vegan διατροφή είναι πιο υγιεινή από μια μικτή διατροφή. Το κλειδί για κάθε δίαιτα με ή χωρίς ζωικά προϊόντα είναι ότι αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, μπιζέλια και φακές με δημητριακά ολικής αλέσεως και αν θέλετε να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομείο.

Όσον αφορά τη μακροζωία, σημασία έχει η ποιότητα της δίαιτας. Μια μελέτη του 2023 δείχνει ότι τα άτομα που υιοθέτησαν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο φυτικής προέλευσης πλούσιο σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν επιταχυνόμενο ρυθμό γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μια λιγότερο υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά. ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και λαχανικά διατηρημένα με αλάτι.

«You Are What You Eat» και κριτική στο πείραμα

Το δίδυμο πείραμα ενέπνευσε τη ντοκιμαντέρ του Netflix "You Are What You Eat". Τόσο η σειρά όσο και η μελέτη προκάλεσαν κριτικές, με τους ειδικούς να λένε ότι δεν χρειάζεται να μεταβείτε σε μια vegan διατροφή για να επιτύχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα δίδυμα που ακολουθούσαν την παμφάγα δίαιτα είχαν επίσης φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης νηστείας και έχασαν βάρος.

Επιπλέον, τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του πειράματος, οι συμμετέχοντες έλαβαν γεύματα τρεις φορές την ημέρα, τα οποία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εμπειρία των ανθρώπων που αλλάζουν από μια παμφάγα διατροφή σε μια δίαιτα vegan.

Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι τα φυτικά μοτίβα που εστιάζουν στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, το να έχετε μια υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι αφαιρείτε τα ζωικά τρόφιμα.

Για παράδειγμα, δύο από τις τρεις κορυφαίες δίαιτες για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) και η μεσογειακή διατροφή. Και τα δύο περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά.

Ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King's College του Λονδίνου, λέει ότι το προσδόκιμο ζωής δεν διαφέρει μεταξύ των vegans σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν μικτές δίαιτες.

Ο Sanders λέει, «Αν και οι μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία στη μέση ηλικία, όπως χαμηλότερηλόγω των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, αυτό δεν συμβαίνει στους ηλικιωμένους vegans που φαίνονται πιο πιθανό να υποφέρουν από απώλεια μυών, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές διαταραχές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής».

Πηγές

Διαβάστε επίσης...