Έρευνα σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η καθημερινή θερμική έκθεση μπορεί να είναι μια απλή στρατηγική για την αποτροπή της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παχυσαρκίας που σχετίζεται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση.
Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία που συνοδεύεται από μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων και των διαταραχών του ύπνου. Κατά τη διάρκεια των μετεμμηνοπαυσιακών ετών, οι γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση και άλλες καταστάσεις υγείας.
Η αύξηση βάρους είναι μια άλλη απογοητευτική πτυχή της εμμηνόπαυσης. Η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες παίρνουν κατά μέσο όρο ένα κιλό ετησίως, με το 20% των γυναικών να παίρνουν 10 κιλά ή περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι η μείωση των γυναικείων ορμονών, η απώλεια μυϊκής μάζας και η γήρανση οδηγούν σε μεταβολικές αλλαγές στο σώμα, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές καθιστούν δύσκολη την απώλεια κιλών που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης της ζωής.
Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst μπορεί να έχουν βρει μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της αύξησης βάρους που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα οποία και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο NUTRITION 2024, την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Σικάγο.
Ανεβάζοντας τη φωτιά στην παχυσαρκία
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνά τους δίνοντας τροφή σε μεγαλύτερα θηλυκά ποντίκια χωρίς ωοθήκες με δυτική διατροφή που περιείχε 45% θερμίδες από λίπος. Στη συνέχεια, η ομάδα τοποθέτησε μια ομάδα τρωκτικών σε θάλαμο θερμικής θεραπείας στους 104°F για 30 λεπτά την ημέρα για 12 εβδομάδες. Η άλλη ομάδα δεν έλαβε τη θερμική επεξεργασία.
Η μελέτη έδειξε ότι τα «εμμηνοπαυσιακά» ποντίκια που έλαβαν τη θερμική επεξεργασία παρουσίασαν λιγότερη βλάβη ιστού που σχετίζεται με την ηλικία από τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Επιπλέον, τα τρωκτικά που υποβλήθηκαν σε θερμική επεξεργασία είχαν λιγότερη συσσώρευση λίπους και είχαν λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν βάρος από την κατανάλωση της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Επιπλέον, η θερμική θεραπεία βοήθησε στη βελτίωση της ευαισθησίας και της σηματοδότησης των τρωκτικών στην ινσουλίνη.
Οι ερευνητές ερεύνησαν τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τα ευρήματά τους και διαπίστωσαν ότι η θερμότητα ενεργοποιεί διάφορες διαδικασίες που δίνουν σήμα στο σώμα να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά και να καίει λίπος.
Συγκεκριμένα, η θερμότητα ενεργοποιεί ένα μόριο που ονομάζεται TRPV1, το οποίο δρα ως κανάλι ιόντων ασβεστίου σε μια κυτταρική μεμβράνη. Αυτή η ενεργοποίηση ενεργοποιεί τη μάταιη διαδικασία κύκλου ασβεστίου, η οποία διεγείρει υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και καύση λίπους. Η απώλεια λίπους που προκαλείται από αυτή τη διαδικασία είναι πιθανόν γιατί η θερμοθεραπεία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
«Αυτή η σειρά γεγονότων υποδηλώνει ότι η τακτική εφαρμογή θερμότητας μπορεί να μιμηθεί τα αποτελέσματα της καύσης θερμίδων και της απώλειας λίπους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας Rong Fan σε δελτίο τύπου. «Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για άτομα που βρίσκουν τις σωματικές δραστηριότητες προκλητικές, παρέχοντας έναν χαλαρωτικό τρόπο για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας».
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους.
Επιπλέον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια, επομένως είναι άγνωστο αν το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να συμβεί και στους ανθρώπους.
Είναι ασφαλείς οι σάουνες;
Όπως η άσκηση, το να κάθεσαι σε μια σάουνα αυξάνει την ποσότητα του αίματος που αντλείται από την καρδιά, επιτρέποντας σε περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο να φτάσει στους μύες και σε άλλους ιστούς του σώματος. Η έρευνα δείχνει ότι οι σάουνες παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας και μείωση των συμπτωμάτων παθήσεων υγείας όπως η αρθρίτιδα.
Ωστόσο, η χρήση της σάουνας δεν είναι χωρίς κινδύνους. Για παράδειγμα, το να κάθεσαι σε μια σάουνα μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, ερεθισμό των αεραγωγών και αφυδάτωση.
Επιπλέον, άτομα με φόβο για κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία) ή δυσανεξία στη ζέστη μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη χρήση σάουνας.
Επιπλέον, λόγω των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων και του στρες που μπορεί να ασκήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην καρδιά, οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσουν τη σάουνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή της νεφρικής νόσου.
Πηγές
- Menopause. Weight regulation in menopause.
- UChicago Medicine. Why am I gaining weight so fast during menopause? And will hormone therapy help?
- Nutrition 2024. (PTFS11-03-24) Hyperthermia treatment attenuates diet-induced obesity and insulin resistance in old female and ovariectomized mice via TRPV1-mediated futile calcium cycling.
Διαβάστε επίσης...
Άσκηση και σωστή διατροφή στο Δήμο Αθηναίων
Χρήσιμες ομιλίες με ελεύθερη είσοδο για όλους με θέμα την διατροφή και την άσκηση διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων.
ΠερισσότεραΕίναι υγιεινό το μαγείρεμα με φριτέζα αέρος;
Μια συσκευή που δεσμεύεται να αναπαράγει τη γεύση, τη συνοχή και την χρυσοκαφέ εμφάνιση των τηγανισμένων φαγητών
Περισσότερα