Μπορεί να υπάρχουν πολλές παραπληροφόρηση και παρανοήσεις σχετικά με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, αλλιώς γνωστό ως HIV. Παρακάτω, απαντάμε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσης του, του ποιοι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο και των επιλογών θεραπείας.
1. Τι ακριβώς είναι ο HIV;
Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει ασθένειες. Μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών όπως το σπέρμα και το αίμα. Ο HIV είναι σήμερα ανίατος. Αλλά υπάρχει θεραπεία για να βοηθήσει τα άτομα με HIV να ζήσουν υγιή ζωή.
2. Σε τι διαφέρει ο HIV από το AIDS;
Ο HIV μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 10 χρόνια κατά μέσο όρο. Το AIDS είναι το τελευταίο και πιο σοβαρό στάδιο μιας μόλυνσης από τον ιό HIV, με το σώμα να αγωνίζεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες καθώς ο ιός έχει καταστρέψει πάρα πολλά λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- επίμονους πυρετούς, διάρροιες και πονοκεφάλους
- έντονη κόπωση
- σημαντική απώλεια βάρους
- ευκαιριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η φυματίωση
3. Το AIDS είναι τελικά θανατηφόρο. Ποιος κινδυνεύει από τον ιό HIV;
Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV από άλλους. Περιλαμβάνουν:
- άτομα που έχουν πέος και κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικά με άλλα άτομα που έχουν πέος
- άτομα που έκαναν διεισδυτικό κολπικό ή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικά με κάποιον που είναι οροθετικός
- άτομα που μοιράζονται σύριγγες ή βελόνες ή έρχονται σε επαφή με μολυσμένο αίμα με άλλους τρόπους
- μωρά των οποίων ο γεννήτορας είναι οροθετικός
4. Πώς μεταδίδεται ο HIV;
Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω μιας ποικιλίας σωματικών υγρών, όπως:
- προεκσπερμάτωση
- σπέρμα
- αίμα
- κολπικές εκκρίσεις
- εκκρίσεις του ορθού
- μητρικό γάλα
Το υγρό πρέπει να έρθει σε επαφή με την κυκλοφορία του αίματος ενός άλλου ατόμου μέσω κοψίματος, πληγών ή βλεννογόνων για να μεταδοθεί ο ιός. Πολλές περιπτώσεις μετάδοσης περιλαμβάνουν διεισδυτικό κολπικό ή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό ή άλλη μέθοδο φραγμού. Είναι πιθανό να μεταδοθεί ο HIV μέσω του στοματικού σεξ, αλλά ο κίνδυνος θεωρείται πολύ μικρότερος.
Η σεξουαλική μετάδοση είναι δυνατή μόνο εάν ένα άτομο που είναι οροθετικό έχει ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να κάνει το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο. Το να μοιράζεστε βελόνες και σύριγγες ενώ κάνετε ενέσιμα ναρκωτικά είναι μια άλλη δραστηριότητα υψηλότερου κινδύνου εάν ένα άτομο είναι οροθετικό. Είναι επίσης πιθανό για μια έγκυο άτομο με HIV να μεταδώσει τον ιό στο μωρό είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση (μετά τη γέννηση, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος).
Σύμφωνα με το Office on Women’s Health, ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV σε ένα μωρό είναι μικρότερος από ένα τοις εκατό εάν η έγκυος λαμβάνει θεραπεία και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
5. Πώς δεν μεταδίδεται ο HIV;
Είναι αδύνατο να κολλήσετε τον ιό HIV από στενή, μη σεξουαλική επαφή με άλλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται κοντά σας, εάν σφίγγετε ή κρατάτε το χέρι κάποιου ή εάν επισκέπτεστε δημόσιους χώρους όπως τουαλέτες ή πισίνες. Ο HIV επίσης δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου, επομένως μπορείτε να φιλάτε με ασφάλεια και να μοιράζεστε φαγητό, ποτό ή μαχαιροπίρουνα με άλλους.
6. Τι σημαίνει U=U;
Το U=U είναι συντομογραφία μιας ενημερωτικής καμπάνιας. Σημαίνει μη ανιχνεύσιμο = μη μεταδόσιμο. Εξηγεί γιατί η τακτική και αποτελεσματική θεραπεία είναι τόσο σημαντική. Εάν ένα άτομο με HIV λαμβάνει θεραπεία και διατηρεί σταθερά ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, ουσιαστικά δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό σε σεξουαλικό σύντροφο.
7. Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για HIV;
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση του HIV είναι να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα με πρόσωπο και να μην μοιράζεστε ποτέ σύριγγες και βελόνες με άλλους. Είναι η μόνη μέθοδος που είναι 100% αποτελεσματική. Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα όταν πρόκειται για τη σεξουαλική σας ζωή (εκτός αν το θέλετε). Μπορείτε να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο με:
- να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί σχετικά με την κατάσταση των ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV, με κάθε σεξουαλικό σύντροφο
- χρησιμοποιώντας μεθόδους φραγμού όπως τα προφυλακτικά με συνέπεια και σωστά κάθε φορά που κάνετε σεξ
- λήψη προφύλαξης από την προέκθεση (PrEP)
- να κάνετε τακτικές εξετάσεις για ΣΜΝ
- θεραπεύοντας τυχόν ΣΜΝ που ανευρίσκονται
8. Τι είναι η προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP);
Το PrEP είναι ένα φάρμακο που μπορείτε να λαμβάνετε τακτικά για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Διατίθεται σε μορφή χαπιού ή εμβόλιο και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στο σώμα σας. Εάν ληφθεί σωστά, το PrEP μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σεξουαλικά μεταδιδόμενου HIV κατά περίπου 99%, σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Για χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, τα χάπια PrEP μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά τουλάχιστον 74%. Το εμβόλιο PrEP δεν συνιστάται για άτομα που χρησιμοποιούν ενέσιμα φάρμακα.
Αν και άνθρωποι που έχουν υψηλότερο κίνδυνο HIV είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν PrEP, όποιος είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς εάν:
- έχετε έναν σεξουαλικό σύντροφο με HIV που έχει άγνωστο ή ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο
- έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
- κάνετε ενέσεις ναρκωτικών και μοιράζεστε εξοπλισμό με άλλους
- σας έχει συνταγογραφηθεί προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) σε πολλές περιπτώσεις
- Μιλήστε με έναν γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας εάν το PrEP είναι κάτι που θα θέλατε να εξερευνήσετε.
9. Τι είναι η προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP);
Σε αντίθεση με το PrEP που δρα προληπτικά, το PEP λαμβάνεται μετά από πιθανή έκθεση στον ιό HIV για να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού. Μπορεί να πάρετε PEP εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικά με κάποιον που έχει ή μπορεί να έχει HIV, εάν έχετε μοιραστεί εξοπλισμό ενέσιμων ναρκωτικών με άλλους που θα μπορούσαν να έχουν τον ιό ή εάν έχετε δεχτεί σεξουαλική επίθεση.
Σκεφτείτε το PEP ως θεραπεία έκτακτης ανάγκης. Τα χάπια PEP λαμβάνονται για 28 ημέρες, αλλά η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ξεκινήσει εντός 72 ωρών από πιθανή έκθεση στον HIV. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το PEP.
10. Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε τεστ για HIV;
Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή CDCT, όλοι μεταξύ 13 και 64 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά για HIV. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να υποβάλλονται σε εξετάσεις πιο συχνά. Εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό HIV, το CDC συνιστά να κάνετε εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Τα άτομα που έχουν πέος και κάνουν σεξ με άλλα άτομα που έχουν πέος μπορεί να θέλουν να κάνουν εξετάσεις κάθε 3 έως 6 μήνες. Οι έγκυες πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε εξετάσεις στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.
11. Πώς γίνεται η διάγνωση του HIV;
Δεν υπάρχει μόνο ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει τον HIV - υπάρχουν μερικά. Αλλά το καθένα έχει διαφορετικό παράθυρο για το πότε μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τον ιό μετά από πιθανή έκθεση.
Τα τεστ νουκλεϊκού οξέος, τα οποία ανιχνεύουν τον ιό στο αίμα, είναι συχνά αποτελεσματικά το συντομότερο μετά την έκθεση — μεταξύ 10 και 33 ημερών. Οι δοκιμές αντισωμάτων χρησιμοποιούνται συνήθως 23 έως 90 ημέρες μετά την έκθεση.
Οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου/αντισώματος με χρήση αίματος από το δάχτυλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν 18 έως 90 ημέρες μετά την έκθεση. Οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου/αντισώματος που χρησιμοποιούν αίμα από φλέβα έχουν σχεδιαστεί για χρήση 18 έως 45 ημέρες μετά την πιθανή έκθεση. Εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνετε μια δεύτερη εξέταση μετά το παράθυρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε HIV. Τα θετικά αποτελέσματα ελέγχονται επίσης με μια δεύτερη εξέταση πριν από τη διάγνωση.
12. Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του HIV;
Τα συμπτώματα του HIV εμφανίζονται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο οδηγεί συχνά σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως:
- πυρετός
- πονόλαιμος
- πονοκέφαλο
- κούραση
- πόνος των μυών και των αρθρώσεων
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν διογκωμένους λεμφαδένες, στοματικά έλκη ή ένα κνησμώδες, ανώμαλο εξάνθημα. Ωστόσο, ορισμένα πρώιμα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που είναι σχεδόν απαρατήρητα.
13. Το φύλο που προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση επηρεάζει τον τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων;
Τα συμπτώματα του HIV είναι παρόμοια σε όλους. Αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν οριστεί ως άνδρες κατά τη γέννηση μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κηλίδες, πληγές ή άλλες ορατές αλλαγές στα γεννητικά τους όργανα. Τα άτομα που έχουν οριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση έχουν υψηλότερο κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων και φλεγμονώδους νόσου της πυέλου καθώς και αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.
14. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη του HIV που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται περίπου 2 έως 4 εβδομάδες μετά την έκθεση και μπορεί να διαρκέσουν για ημέρες ή εβδομάδες. Σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται μόνο ήπια συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία ή περισσότερο για να εμφανίσουν εμφανή συμπτώματα οι άνθρωποι.
15. Πώς αντιμετωπίζεται ο HIV;
Η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) μπορεί να θεραπεύσει τον HIV σε σημείο που δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερα στάδια, όπως το AIDS, και είναι απίθανο να μεταδοθεί σε άλλους μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, επομένως απαιτείται δια βίου θεραπεία.
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα δρουν σταματώντας την αναπαραγωγή του ιού μέσα στο σώμα και αποτρέποντας περαιτέρω βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές φορές χρειάζεται συνδυασμός φαρμάκων, αλλά αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα καθημερινό χάπι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για τον HIV έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο εντός 6 μηνών.
16. Πού μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον HIV;
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον HIV, συμπεριλαμβανομένου του τόπου εξέτασης, θεραπείας και εύρεσης υποστήριξης, επισκεφτείτε αυτούς τους ιστότοπους:
- CDC HIV Basics
- HIV.gov
- Εθνικό Δίκτυο Πληροφοριών για την Πρόληψη
Συμπέρασμα
Η τακτική εξέταση για ΣΜΝ και η ασφαλέστερη σεξουαλική χρήση και η χρήση ναρκωτικών είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης του HIV. Ο ιός είναι ανίατος. Αλλά αν βγείτε θετικοί, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια υγιή ζωή, να διαχειριστείτε τυχόν συμπτώματα και να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους.
Πηγές
- About PEP. (2022). https://www.cdc.gov/hiv/basics/pep/about-pep.html
- Frequently asked questions. (n.d.). https://www.hiv.va.gov/patient/faqs/U-equals-U.asp
- Frequently asked questions (FAQ). (n.d.). https://oeps.wv.gov/hiv-aids/pages/hiv-aids_faq.aspx
- Getting tested. (2022). https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-testing/getting-tested.html
- HIV and AIDS - basic facts. (n.d.). https://www.unaids.org/en/frequently-asked-questions-about-hiv-and-aids
- Living with HIV. (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids/living-hiv
- Pregnancy and HIV. (2021). https://www.womenshealth.gov/hiv-and-aids/living-hiv/pregnancy-and-hiv
- PrEP effectiveness. (2022). https://www.cdc.gov/hiv/basics/prep/prep-effectiveness.html
- Preventing sexual transmission of HIV. (2022). https://www.hiv.gov/hiv-basics/hiv-prevention/reducing-sexual-risk/preventing-sexual-transmission-of-hiv
- Questions and answers about HIV/AIDS. (n.d.). https://www.health.ny.gov/publications/0213.pdf
- Treatment: HIV and AIDSs. (2021). https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/treatment/
- Understanding the HIV window period. (2022). https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-testing/hiv-window-period.html
- What are the symptoms of HIV & AIDS? (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids/what-are-symptoms-hivaids
- What is HIV & AIDS? (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids
- What is PrEP? (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids/prep
Διαβάστε επίσης...
Ο διαλογισμός εχθρός της άνοιας
Ο διαλογισμός ενδέχεται να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ
ΠερισσότεραΣτρες; Κάντε Το Τεστ Για Να Δείτε Πόσο Έχετε;
Κάντε Το Τεστ Για Να Δείτε Πόσο Στρες Έχετε
Περισσότερα