Ταχυκαρδία σημαίνει ότι η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό, συνήθως περισσότερους από 100 παλμούς το λεπτό. Ορισμένες μορφές ταχυκαρδίας είναι φυσιολογικές, ενώ άλλες μπορεί να υποδηλώνουν ασθένεια ή να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Η δουλειά της καρδιάς σας είναι να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα σας για να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανά σας και να απομακρύνει τα απόβλητα από αυτά τα όργανα. Είναι φυσιολογικό η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή ως απάντηση στο στρες. Αυτό γίνεται για να τροφοδοτήσετε τα όργανά σας με περισσότερο αίμα παρά όταν ξεκουράζεστε και χαλαρώνετε. Μερικές φορές ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι μη φυσιολογικός και χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Ποιοι είναι οι τύποι ταχυκαρδίας (γρήγορος καρδιακός ρυθμός);
Υπάρχουν 3 τύποι ταχυκαρδίας:
- Φλεβοκομβική ταχυκαρδία— Αυτό συμβαίνει όταν ο φυσικός βηματοδότης στην καρδιά σας στέλνει ηλεκτρικά σήματα πιο γρήγορα από το κανονικό. Αυτό μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση σε ορισμένες αγχωτικές καταστάσεις ή μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας, υπερδραστήριου θυρεοειδούς αδένα ή γενικής κακής υγείας.
- Υπερκοιλιακή (πάνω από την κοιλία) ταχυκαρδία — Αυτό συμβαίνει όταν προβλήματα με τα ηλεκτρικά σήματα στους άνω θαλάμους (κόλπους) της καρδιάς σας προκαλούν την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος στο υπόλοιπο σώμα σας, επειδή η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αίμα τόσο αποτελεσματικά. Ορισμένοι τύποι υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Wolff-Parkinson-White, είναι πιο συχνοί σε νεαρούς ενήλικες και μπορεί να έχουν γενετική αιτία. Δύο τύποι υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας που γίνονται πιο συχνοί καθώς μεγαλώνετε είναι ο κολπικός πτερυγισμός και η κολπική μαρμαρυγή. Αυτά συχνά προκαλούνται από στεφανιαία νόσο.
- Κοιλιακή ταχυκαρδία — Αυτό συμβαίνει όταν προβλήματα με τα ηλεκτρικά σήματα στους κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς σας κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά του να αντλεί αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Συνήθως προκαλείται από στεφανιαία νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια (προβλήματα με τον καρδιακό σας μυ).
Τι προκαλεί ταχυκαρδία (ταχυκαρδία);
Μερικές φορές η ταχυκαρδία είναι φυσιολογική. Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία μπορεί να είναι μια φυσιολογική, υγιής απάντηση σε στρεσογόνους παράγοντες όπως ο φόβος, το άγχος, η έντονη άσκηση ή ακόμα και ο πυρετός. Αυτό βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος γύρω από το σώμα σας, όπως χρειάζεται, και δεν είναι συνήθως ανησυχητικό.
Μερικές φορές όμως η ταχυκαρδία σημαίνει πρόβλημα υγείας. Οι αιτίες της μη φυσιολογικής ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:
- αναιμία
- μερικά φάρμακα
- υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας
- ισχαιμική καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή
- άλλα προβλήματα με την καρδιά σας όπως η μυοκαρδιοπάθεια
Ποια είναι τα συμπτώματα της ταχυκαρδίας (ταχυκαρδία);
Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα ή να αισθάνεστε:
- ζαλισμένος και αλαφροκέφαλος
- αίσθημα παλμών — όταν αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπά ή να χτυπά ακανόνιστα
- λαχανιασμένος
- πόνος στο στήθος
Σε σοβαρές καταστάσεις, η ταχυκαρδία μπορεί να σας κάνει να πέσετε αναίσθητος.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ταχυκαρδίας;
Εάν παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας τρέχει ή χτυπά ακανόνιστα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα σας εξετάσει. Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) — Αυτή η εξέταση μετρά τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας και τον χρόνο και τη διάρκεια κάθε ηλεκτρικής φάσης στον καρδιακό σας παλμό.
- Holter monitor — Μια οθόνη ΗΚΓ που φοριέται όπου κι αν πάτε για 24 ώρες για να καταγράφει τον καρδιακό σας ρυθμό.
- Τεστ άσκησης – Αυτό το τεστ παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ο καρδιακός ρυθμός και ο ρυθμός σας ανταποκρίνονται σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
- Ηχοκαρδιογράφημα — Αυτός είναι ένας τύπος υπερήχου που εξετάζει τη δομή των καρδιακών βαλβίδων, των τοιχωμάτων και των θαλάμων σας.
Πώς αντιμετωπίζεται η ταχυκαρδία (γρήγορος καρδιακός ρυθμός);
Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία κατά την άσκηση ή το στρες είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται θεραπεία. Η θεραπεία για τη μη φυσιολογική ταχυκαρδία εξαρτάται από την αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:
- αλλαγές στον τρόπο ζωής σας:
- μείωση του στρες
- λιγότερη καφεΐνη ή αλκοόλ
- διακοπή του καπνίσματος
- αρκετός ύπνος
- φάρμακα που επιβραδύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό
- φάρμακα για την πρόληψη του μη φυσιολογικού ρυθμού σας
- θεραπεία ιατρικών καταστάσεων που οδηγούν σε μη φυσιολογικό ρυθμό (για παράδειγμα, θεραπεία υπερδραστήριου θυρεοειδούς)
- τεχνικές όπως ο ελιγμός Valsalva για την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία
- καρδιοανάταξη — οι γιατροί κάνουν στην καρδιά σας ηλεκτροσόκ για να επαναφέρουν τον μη φυσιολογικό ρυθμό
Εάν έχετε κοιλιακή ταχυκαρδία και δεν είστε καλά, οι γιατροί σας μπορεί να χρειαστεί να σοκάρουν την καρδιά σας στον σωστό ρυθμό με έναν απινιδωτή. Εάν διατρέχετε κίνδυνο να συμβεί ξανά αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την εμφύτευση ενός εμφυτεύσιμου απινιδωτή καρδιομετατροπής (ICD). Αυτή η συσκευή μπορεί να προσφέρει αυτόματα ένα μικρό σοκ στην καρδιά σας όταν το χρειάζεστε για να ομαλοποιήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια διαδικασία αφαίρεσης καθετήρα. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας μικρός καθετήρας εισάγεται μέσω ενός μεγάλου αιμοφόρου αγγείου στη βουβωνική χώρα και περνά μέσα από τις φλέβες σας για να φτάσει στην καρδιά. Στη συνέχεια, αναγνωρίζεται το ηλεκτρικό «κύκλωμα» που προκαλεί τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και διακόπτεται χρησιμοποιώντας θερμότητα ραδιοσυχνοτήτων ή άλλες τεχνικές.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της ταχυκαρδίας;
Εάν έχετε φλεβοκομβική ταχυκαρδία χωρίς υποκείμενη ιατρική αιτία, είναι απίθανο να έχετε επιπλοκές. Οτιδήποτε έχει προκαλέσει την φλεβοκομβική ταχυκαρδία σας θα υποχωρήσει και ο καρδιακός σας ρυθμός θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, άλλοι τύποι μη φυσιολογικής ταχυκαρδίας μπορεί να οδηγήσουν σε:
- εγκεφαλικό
- συγκοπή
- καρδιακό επεισόδιο
Πώς προλαμβάνεται η ταχυκαρδία (γρήγορος καρδιακός ρυθμός);
Ορισμένες αιτίες ταχυκαρδίας δεν μπορούν να προληφθούν. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με καλή διατροφή και τακτική άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις και συναφή μη φυσιολογική ταχυκαρδία.
Μελέτες
- Ablation for arrhythmias. (2022). https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/prevention--treatment-of-arrhythmia/ablation-for-arrhythmias
- Abumuaileq, R. R. Y., et al. (). Atrial fibrillation in the old/very old: Prevalence and burden, predisposing factors, and complications.
https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-17/Atrial-fibrillation-in-the-old-very-old-prevalence-and-burden-predisposing-factors-and-complications - AED implementation. (n.d.). https://cpr.heart.org/en/training-programs/aed-implementation
- Cardioversion. (2022).
https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/prevention--treatment-of-arrhythmia/cardioversion - Colucci, R. A., et al. (2010). Common types of supraventricular tachycardia: Diagnosis and management. https://www.aafp.org/afp/2010/1015/p942.html
- Electrophysiology studies. (2022).
https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/symptoms-diagnosis--monitoring-of-arrhythmia/electrophysiology-studies-eps - Hafeez, Y., et al. (2022). Paroxysmal supraventricular tachycardia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507699/
- Heart treatments. (2022). https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/cardioversion
- Implantable cardioverter defibrillator. (2022). https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/prevention--treatment-of-arrhythmia/implantable-cardioverter-defibrillator-icd
Διαβάστε επίσης...
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ: ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
Η ζωή κοντά σε μεγάλους δρόμους ή αυτοκινητόδρομους συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων
ΠερισσότεραΤο είδος του αλκοόλ που πίνετε και το πότε μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας
Ορισμένοι τύποι αλκοόλ, και όταν καταναλώνονται, μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους.
ΠερισσότεραΠρέπει να φοράμε αντηλιακό και το χειμώνα;
Το χειμώνα χρειαζόμαστε το αντηλιακό όσο και το καλοκαίρι!
Περισσότερα