Χολίνη και εγκυμοσύνη: Οφέλη και ενίσχυση της πρόσληψης

Χολίνη και εγκυμοσύνη: Οφέλη και ενίσχυση της πρόσληψης

Χολίνη και εγκυμοσύνη: Οφέλη και ενίσχυση της πρόσληψης

Η εγκυμοσύνη και η γαλουχία απαιτούν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες για την υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εμβρύου και το σχηματισμό του νευρικού συστήματος.

Έχει κερδίσει την προσοχή ως κρίσιμο συστατικό της διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να προσέχουν τη διατροφή τους και να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν ένα υγιές ταξίδι εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Τι είναι η χολίνη;

Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βρεθεί φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Η χολίνη συμβάλλει στη διαδικασία οικοδόμησης των κυτταρικών μεμβρανών του σώματός μας. Επιπλέον, αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάθεση, τη μνήμη, τον έλεγχο των μυών και άλλες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Η χολίνη εμπλέκεται επίσης στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Μπορείτε να παράγετε χολίνη στο συκώτι, αλλά η ποσότητα που παράγει φυσικά το σώμα μπορεί να μην είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες σας, ειδικά όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Γιατί είναι σημαντική η χολίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η χολίνη παίζει ρόλο στο μεταβολισμό, εμπλέκεται στη διαδικασία οικοδόμησης της κυτταρικής δομής και διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος του μωρού.

Πέντε πρόσφατες διατροφικές οδηγίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Μαιευτικής και Γυναικολογίας έχουν συζητήσει τη σημασία της πρόσληψης χολίνης για τις έγκυες γυναίκες.

Η μετα-ανάλυση 12 μελετών αποκάλυψε επικράτηση μόνο στο 11,24% των εγκύων γυναικών που ακολούθησαν επαρκείς συστάσεις για τη λήψη χολίνης. Μια μετα-ανάλυση έξι μελετών έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επαρκών επιπέδων χολίνης στη μητέρα και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης δυσμενών εκβάσεων εγκυμοσύνης.

Εάν είστε έγκυος, συνιστάται να καταναλώνετε 450 mg χολίνης ημερησίως. Είναι γνωστό ότι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε χολίνη. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετή χολίνη από τη διατροφή τους. Οι γυναίκες πρέπει να αναζητούν καθοδήγηση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή τους διατροφολόγους τους όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων χολίνης για να αποφύγουν την τοξικότητα και τις αρνητικές επιπτώσεις.

Μορφές συμπληρωμάτων χολίνης

Σε πολλές περιπτώσεις, τα προγεννητικά και μετά τον τοκετό συμπληρώματα έχουν συνήθως μικρές ποσότητες χολίνης ή δεν την περιέχουν καθόλου. Οι μορφές χολίνης στα συμπληρώματα περιλαμβάνουν διτρυγική χολίνη, φωσφατιδυλοχολίνη ή λεκιθίνη.

Τα συμπληρώματα χολίνης μπορούν να περιέχουν μόνο χολίνη, τον συνδυασμό χολίνης και βιταμίνης Β, ή πολυβιταμινούχα προϊόντα. Οι τυπικές ποσότητες χολίνης στα συμπληρώματα κυμαίνονται από 10 mg έως 250 mg ανά δισκίο. Η ημερήσια ποσότητα χολίνης εξαρτάται από την ηλικία και την τρέχουσα κατάστασή σας, είτε είστε έγκυος είτε θηλάζετε.

Οι πιο κοινές πηγές χολίνης είναι οι υδατοδιαλυτές ενώσεις γλυκεροφωσφοχολίνη, φωσφοχολίνη, λιποδιαλυτά φωσφολιπίδια σφιγγομυελίνη, φωσφατιδυλοχολίνη και ελεύθερη χολίνη. Η χολίνη αποθηκεύεται στο ήπαρ, χρησιμοποιείται στο σώμα σας όταν χρειάζεται, ή ρέει στη λεμφική κυκλοφορία και ταξιδεύει σε ιστούς και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του πλακούντα. Θα πρέπει να επιλέξετε συμπληρώματα που περιέχουν επαρκή ποσότητα χολίνης.

Τα οφέλη της χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανάγκη για χολίνη αυξάνεται. Οι απαιτήσεις των εγκύων γυναικών σε συμπλήρωμα μπορεί να ποικίλλουν από παράγοντες όπως η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Η χολίνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη:

  • Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα του μωρού (η χολίνη βοηθά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων)
  • Σχηματισμός νευρικού σωλήνα (βοηθά δυνητικά στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης — μια κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός του μωρού δεν αναπτύσσονται σωστά, με αποτέλεσμα ένα κενό στη σπονδυλική στήλη· ωστόσο, τα στοιχεία είναι ασυνεπή)
  • Γνωστική λειτουργία και συμπεριφορά (μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία)
  • Ηπατική λειτουργία (παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών και της χοληστερόλης)
  • Είναι επίσης απαραίτητο για τον σχηματισμό κυττάρων της μητέρας, τον μεταβολισμό των λιπιδίων και τη λειτουργία του ήπατος.

Οι γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται να καταναλώνουν 550 mg χολίνης ημερησίως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τον τοκετό. Είναι 100 mg περισσότερο από αυτό που συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε επιπλέον χολίνη όχι μόνο για τον εαυτό σας αλλά και για το μωρό σας που μεγαλώνει, καθώς είναι υπεύθυνη για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη. Τα επίπεδα χολίνης στο μητρικό γάλα έχουν αντίκτυπο στα κυκλοφορούντα επίπεδα χολίνης του μωρού.

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη χολίνης;

Χρειάζεστε περισσότερη χολίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς το μωρό σας βασίζεται σε σας για τα θρεπτικά συστατικά. Οι επαρκείς προσλήψεις χολίνης για τις γυναίκες είναι οι ακόλουθες:

Ηλικιακή πρόσληψη                                     Εγκυμοσύνη                               Γαλουχιά
Γέννηση έως 6 μηνών                                 125 mg/ημέρα                              NA NA
7–12 μηνών                                                   150 mg/ημέρα                              NA NA
1–3 ετών                                                        200 mg/ημέρα                              NA NA
4–8 ετών                                                       250 mg/ημέρα                               NA NA
9–13 ετών                                                     375 mg/ημέρα                               NA NA
14–18 ετών                                                  400 mg/ημέρα 450 mg/ημέρα       550 mg/ημέρα
19+ ετών                                                      425 mg/ημέρα 450 mg/ημέρα       550 mg/ημέρα

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη χολίνης;

Πολλοί επιστήμονες προτείνουν να τρώτε πρώτα μια υγιεινή διατροφή και να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα χολίνης εάν υπάρχει υποψία ανεπαρκούς πρόσληψης. Ελέγχετε πάντα τα συστατικά των βιταμινών που χρησιμοποιείτε. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της χολίνης και οποιωνδήποτε τροφών ή φαρμάκων.

Πηγές χολίνης

Πολλά καθημερινά τρόφιμα περιέχουν χολίνη. Προϊόντα με βάση τα ζώα - το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κύριες διατροφικές πηγές χολίνης. Ορισμένα λαχανικά και φασόλια είναι επίσης πλούσια σε χολίνη.

Άλλες πηγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πολλά τρόφιμα περιέχουν επίσης λεκιθίνη, μια ουσία πλούσια σε φωσφατιδυλοχολίνη, που χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής σε επεξεργασμένα τρόφιμα (σάλτσες, σάλτσες για σαλάτες, μαργαρίνη). Η χολίνη προστίθεται επίσης στις περισσότερες βρεφικές φόρμουλες.

  • Αυγά Οι κρόκοι αυγών αποτελούνται από περίπου 147 χιλιοστόγραμμα χολίνης ανά μεγάλο αυγό. Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές χολίνης.
  • Πουλερικά και κρέας Το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το χοιρινό είναι εξαιρετικές πηγές χολίνης. Για παράδειγμα, τρεις ουγγιές ψητό στήθος κοτόπουλου έχει 72 mg χολίνης.
  • Ο σολομός ψαριού και ο μπακαλιάρος είναι γνωστοί για την πλούσια σε χολίνη περιεκτικότητά τους. Τρεις ουγγιές μπακαλιάρου Ατλαντικού, μαγειρεμένο σε ξηρή ζέστη, περιέχει 71 mg χολίνης ανά μερίδα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί χρησιμοποιούνται συνήθως και παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και χολίνη. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι γάλα με 1% λιπαρά περιέχει 43 mg χολίνης.
  • Σταυρανθή λαχανικά Μισό φλιτζάνι μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 31 και 32 mg χολίνης.
  • Όσπρια και ξηροί καρποί Το ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξηρών καβουρδισμένων φιστικιών περιέχει 24 mg χολίνης. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί συμβάλλουν επίσης σε οφέλη για την υγεία, όπως υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως Ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, περιέχουν μέτριες ποσότητες χολίνης. Μια ουγγιά ψημένο φύτρο σιταριού αποτελείται από 51 mg χολίνης.

Κίνδυνοι από έλλειψη χολίνης

Πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη χολίνης καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Διαταραχές ανάπτυξης εγκεφάλου και νευρικών λειτουργιών
  • Ηπατική βλάβη
  • Μυϊκή βλάβη
  • Η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί επίσης να σχετίζεται με άγχος.

Μελέτες έχουν δείξει το ρόλο της χολίνης στο σχηματισμό του εμβρυϊκού νευρικού σωλήνα, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και, πιθανώς, στη γνωστική ενίσχυση της χολίνης. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις στη μεθοδολογία και παραλλαγές στα ευρήματα της μελέτης.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση, η συνεχής έρευνα και η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση των οφελών της χολίνης στη διατροφή της μητέρας. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν ειδικό πριν χρησιμοποιήσετε χολίνη.

Τα συμπληρώματα χολίνης δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου, αλλά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και προσπάθειες ευαισθητοποίησης για την πλήρη αξιοποίηση των οφελών του.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Λεύκη : Τι να προσέξετε και πως να την αντιμετωπίσετε

Λεύκη : Τι να προσέξετε και πως να την αντιμετωπίσετε

Λεύκη : Τι να προσέξετε και πως να την αντιμετωπίσετε

Περισσότερα
ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ;

ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ;

Η κερσετίνη είναι η πιο συχνά καταναλωμένη στην ανθρώπινη διατροφή.

Περισσότερα
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΑΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΑΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

Οι 11 μύθοι που καταρρίπτονται βάση ερευνών

Περισσότερα