Βιοτίνη: η βιταμίνη που ενισχύει την υγεία των μαλλιών

Βιοτίνη: η βιταμίνη που ενισχύει την υγεία των μαλλιών

Βιοτίνη: η βιταμίνη που ενισχύει την υγεία των μαλλιών

Η καθημερινή κατανάλωση της βιταμίνης βιοτίνης είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Συμμετέχει σε πολλές κρίσιμες σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή κερατίνης. Η κερατίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που συνθέτει τα μαλλιά. Μερικοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή της τριχόπτωσης και στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα βιοτίνης στην αγορά και προϊόντα που περιέχουν βιοτίνη που υπόσχονται να βοηθήσουν στην εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών. 

Τι είναι η βιοτίνη;

Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να διαλυθούν στο νερό και να απεκκριθούν στα ούρα. Δεν αποθηκεύονται στο σώμα σας όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, επομένως πρέπει να καταναλώνετε καθημερινές ποσότητες αυτών των βιταμινών, όπως η βιοτίνη, για να αποτρέψετε μια ανεπάρκεια. Επίσης, δεδομένου ότι αφαιρείται εύκολα από το σώμα σας από τα νεφρά σας, είναι λιγότερο πιθανό να φτάσουν σε τοξικά επίπεδα εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα.

Η βιοτίνη είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που είναι υπεύθυνη για κρίσιμες σωματικές λειτουργίες, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Βοηθά στη διάσπαση των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα για να παράγει ενέργεια για να ζήσει το σώμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή κερατίνης, στη ρύθμιση της γλυκόζης και να ωφελήσει τα νεφρά. Η κερατίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που συνθέτει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Αιτίες τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση είναι πολυπαραγοντικής φύσης, καθώς μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς εγγενείς και εξωγενείς παράγοντες.
Οι εγγενείς παράγοντες πηγάζουν από εσωτερικά προβλήματα που είναι εκτός ελέγχου. Περιλαμβάνουν γενετικές, όπως ανεπάρκεια βιοτίνης ή ανδρογόνο αλωπεκία, και εσωτερικές ιατρικές παθήσεις, όπως αναιμία ή υποθυρεοειδισμός. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, τα οποία με τη σειρά τους θα βελτιώσουν την απώλεια μαλλιών σας.

Οι εξωγενείς παράγοντες, από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρα στον έλεγχό μας. Πολλά είναι τα αποτελέσματα κακών επιλογών τρόπου ζωής. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το άγχος, την κακή διατροφή ή δίαιτα, τις ακατάλληλες πρακτικές περιποίησης μαλλιών, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί ή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ένοχο φάρμακο με ένα που δεν θα προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Μερικές φορές τα φάρμακα σώζουν ζωές και πρέπει να τα παίρνετε ανεξάρτητα από τις παρενέργειες, όπως τα αραιωτικά του αίματος.

Μπορεί η βιοτίνη να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση;

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης από το στόμα ή την τοπική χρήση προϊόντων βιοτίνης για την αναστροφή της τριχόπτωσης. Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει βελτίωση στην τριχόπτωση με βιοτίνη, ενώ άλλες όχι. Εάν η απώλεια μαλλιών σας οφείλεται σε ανεπάρκεια βιοτίνης, τότε η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης θα πρέπει να την αναστρέψει.

Μπορεί η βιοτίνη να αποτρέψει την τριχόπτωση;

Υπάρχουν λίγες ερευνητικές μελέτες που υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιοτίνης από το στόμα για την πρόληψη της τριχόπτωσης παρά τους ισχυρισμούς στο διαδίκτυο. Επίσης, δεν υπάρχει καμία σχετικά με τη χρήση τοπικής βιοτίνης για την πρόληψη της τριχόπτωσης. Εάν έχετε ανεπάρκεια βιοτίνης, τότε τα συμπληρώματα βιοτίνης θα πρέπει να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της τριχόπτωσης, καθώς συνέπεια της ανεπάρκειας βιοτίνης είναι η τριχόπτωση. Απαιτείται εκτενέστερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορούν να αποτρέψουν την τριχόπτωση σε ασθενείς που δεν έχουν έλλειψη βιοτίνης.

Πώς συμβαίνει η ανεπάρκεια βιοτίνης;

Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε. Τα άτομα με ανεπάρκεια βιοτίνης συνήθως αναφέρουν απώλεια μαλλιών που συνοδεύεται από εξάνθημα. Μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων αιτιών, μερικές από τις οποίες είναι ελεγχόμενες. Αυτές οι αιτίες περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την κακή διατροφή, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τη χρόνια χρήση αλκοόλ, μια γενετική ανεπάρκεια και την κατανάλωση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιεπιληπτικά και ρετινοειδή.

Φυσικές πηγές βιοτίνης

Επειδή η καθημερινή κατανάλωση βιοτίνης είναι κρίσιμη για τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, ο ευκολότερος τρόπος για να πάρετε αρκετή βιοτίνη είναι μέσω της σωστής διατροφής και διατροφής. Οι μη έγκυες ενήλικες χρειάζονται 30 mcg την ημέρα, ενώ οι έγκυες ενήλικες χρειάζονται 35 mcg την ημέρα. Μπορείτε να λάβετε αρκετή βιοτίνη προσθέτοντας ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας καθημερινά χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνετε συμπληρώματα βιοτίνης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη περιλαμβάνουν:

  • Μαγειρεμένα αυγά
  • Κρέας οργάνων, όπως το συκώτι
  • Ξηροί καρποί
  • Ψάρι
  • Προϊόντα που περιέχουν βιοτίνη

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε βιοτίνη, αλλά δεν θέλετε να πάρετε συμπληρώματα από το στόμα, υπάρχουν διάφορα τοπικά προϊόντα που περιέχουν βιοτίνη. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει κάποια επιτυχία με την τοπική βιοτίνη, αλλά χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η βιοτίνη βοήθησε στην τριχόπτωση ή αν ήταν ένα από τα άλλα συστατικά. Αυτά τα προϊόντα φροντίδας περιλαμβάνουν:

  • Ορός βιοτίνης για τα μαλλιά
  • Σαμπουάν βιοτίνης για ανάπτυξη μαλλιών
  • Μαλακτικά με σπρέι και κρέμα βιοτίνης
  • Μάσκες μαλλιών
  • Βιοτίνη λάδι μαλλιών

Παρενέργειες της βιοτίνης

Τα συμπληρώματα βιοτίνης θεωρούνται σχετικά ασφαλή, ακόμη και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιοτίνη είναι υδατοδιαλυτή και αποβάλλεται εύκολα από τα νεφρά στα ούρα μας. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, επομένως συνήθως δεν φτάνουν σε τοξικά επίπεδα. Ωστόσο, δεν συνιστάται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες βιοτίνης εκτός εάν έχετε έλλειψη βιοτίνης.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας σχετικά με τα από του στόματος συμπληρώματα βιοτίνης πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα για να δείτε εάν είναι κατάλληλα για εσάς.
Ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών από συμπληρώματα βιοτίνης χαμηλής δόσης και κόμμι βιοτίνης για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι χαμηλός. Γι' αυτό θεωρούνται ασφαλή. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει στομαχικές διαταραχές. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα βιοτίνης, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει αϋπνία, προβλήματα ούρησης, εξάνθημα και υπερβολική δίψα.

Η υπερβολική ποσότητα βιοτίνης μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Ακόμη και τα τοπικά προϊόντα βιοτίνης μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες. Ενώ οι παρενέργειες από τα προϊόντα βιοτίνης είναι σπάνιες, μπορεί να συμβούν όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε τοπικό προϊόν. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε πρώτα ένα σημείο δοκιμής στο χέρι σας πριν το χρησιμοποιήσετε σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτές οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ερεθισμό, κνησμό, αλλεργική αντίδραση, απολέπιση ή εξάνθημα.

Η βιοτίνη είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή καθημερινή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μαλλιών. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης και τα προϊόντα για τα μαλλιά βιοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών και να αναστρέψουν την τριχόπτωση. Ωστόσο, η χρήση συμπληρωμάτων βιοτίνης ή τοπικών προϊόντων που περιέχουν βιοτίνη δεν υποστηρίζεται από την έρευνα, εκτός εάν έχετε έλλειψη βιοτίνης. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιοτίνης για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για εσάς.

Πηγές: 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΈΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ, ΟΦΕΛΗ, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΈΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ, ΟΦΕΛΗ, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι ένα βότανο από την οικογένεια της μέντας εγγενές στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μεσόγειο

Περισσότερα
Σουπιές Κρασάτες

Σουπιές Κρασάτες

Σουπιές Κρασάτες, vegan συνταγές

Περισσότερα
Πόνος στο στομάχι: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Πόνος στο στομάχι: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Είτε ο πόνος είναι δυνατός είτε είναι ήπιος είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία

Περισσότερα