Σχεδόν όλοι έχουν κάποια ασυμμετρία στο πρόσωπό τους και είναι οι μικρές μας ατέλειες που μας κάνουν μοναδικούς. Ωστόσο, στον σημερινό διαδικτυακό κόσμο που έχει εμμονή με τις selfie και τα φίλτρα, είναι εύκολο να παρασυρθείς στην επιδίωξη της συμμετρίας. Ας βουτήξουμε και ας μάθουμε αν αξίζει πραγματικά όλο το άγχος και η πίεση για να φαίνεστε απόλυτα συμμετρικοί.
Συμμετρικό πρόσωπο, εμμονή και ψυχική υγεία
Τα φίλτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βομβαρδίζουν με εικόνες αψεγάδιαστων, απόλυτα συμμετρικών προσώπων — αλλά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; Γινόμαστε ανίκανοι να αποδεχτούμε και να εκτιμήσουμε τα πρόσωπά μας όπως είναι; Δεν κρύβεται το γεγονός ότι η επιθυμία για τέλειο πρόσωπο και σώμα αυξάνεται. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, με συνολικά 18 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.
Είναι επίσης πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε φίλτρα, όπως αυτά που δημιουργούν συμμετρία προσώπου ή αναστροφές για την εικόνα καθρέφτη σας. Ωστόσο, η χρήση αυτών των φίλτρων μπορεί να μην είναι εξαιρετική για την ψυχική μας υγεία. Συστηματικές ανασκοπήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, νέα έρευνα δείχνει ότι τα φίλτρα και η κατάθλιψη συνδέονται και οι νεαρές γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα συναισθήματα άγχους για την εμφάνιση από τους άνδρες.
Έτσι, μέσα σε όλη την πίεση να δημοσιεύσετε μια τέλεια φωτογραφία, θυμηθείτε ότι η επεξεργασία φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται αρνητικά με την ελκυστικότητά μας που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Μας κάνει να αντικειμενοποιούμε και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας, μειώνοντας την αυτοεκτίμησή μας.
Είναι πιο ελκυστικό ένα συμμετρικό πρόσωπο;
Μελέτες δείχνουν ότι ενώ τείνουμε να προτιμάμε τη συμμετρία του προσώπου, δεν είναι το μόνο που έχει σημασία. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η ελκυστικότητα ενός συμμετρικού προσώπου οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη γενική υγιή εμφάνιση του ατόμου. Συνολικά, η ελκυστικότητα είναι πολύ περίπλοκη και η συμμετρία του προσώπου δεν είναι ο κύριος παράγοντας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ενοχλητική τη συνολική συμμετρία του προσώπου. Σε πολλούς κάνει το πρόσωπο να φαίνεται τεχνητό ή παράξενο, χάνοντας την ανθρώπινη ιδιότητά του.
Πώς μας βλέπουν οι άλλοι
Όταν κοιτάζεστε σε έναν καθρέφτη, βλέπετε τον αναποδογυρισμένο, ή ανεστραμμένο, εαυτό σας. Έτσι, όταν οι άλλοι σε κοιτούν, βλέπουν τη μη ανεστραμμένη εικόνα, γι' αυτό μπορεί να νομίζεις ότι φαίνεσαι διαφορετικός στις φωτογραφίες και να ξεχωρίζεις την εμφάνισή σου.
Είναι επίσης πιο πιθανό να επικρίνετε τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε μικροσκοπικές ασυμμετρίες από οποιονδήποτε άλλον. Μηδενίζουμε τα δικά μας «ελαττώματα» που οι άλλοι μπορεί να μην δουν ποτέ. Επιπλέον, οι άνθρωποι κοιτάζουν ολόκληρη την εικόνα, όπως την έκφραση, τη γλώσσα του σώματος και την ενέργειά σας. Επίσης, κάποιος που γνωρίζει την προσωπικότητά σας μπορεί να σας κοιτάξει και να δει κάτι εντελώς διαφορετικό από έναν άγνωστο. Γενικά, όμως, όλοι βλέπουμε διαφορετικά πράγματα όταν κοιτάμε κάποιον.
Τι κάνει τους ανθρώπους ελκυστικούς;
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς δεν έχει απόλυτα συμμετρικό πρόσωπο. Αυτός είναι πιθανός ο λόγος που η έρευνα δείχνει ότι λίγη ασυμμετρία δεν αφαιρεί την ελκυστικότητά μας. Αντίθετα, η ασυμμετρία προσθέτει χαρακτήρα για να σας κάνει να ξεχωρίζετε ως το μοναδικό άτομο που είστε. Έτσι, ενώ ο εγκέφαλός μας μπορεί να εκτιμήσει τη συμμετρία, η ομορφιά σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συμβολική χροιά της – όπως ακριβώς το πώς η τέχνη και η φύση, γεμάτη ασυμμετρία, μπορούν να φαίνονται απίστευτα όμορφα.
Συνολικά, αυτό που κάνει κάποιον ελκυστικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- Πολιτισμός
- Κοσμοθεωρία
- Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
- Φυσικά χαρακτηριστικά (όσφρηση, φωνή κ.λπ.)
- Σχήμα και συμμετρία
- Προσωπικές εμπειρίες και ιστορία
Ενώ συχνά εστιάζουμε αποκλειστικά στην εμφάνιση στην αρχή, η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται κάποιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελκυστικότητά του. Για παράδειγμα, πώς σας κάνει να νιώθετε το χαμόγελό τους; Περπατούν με αυτοπεποίθηση και μιλούν με καλοσύνη; Ένα συμμετρικό πρόσωπο από μόνο του δεν θα σας κάνει πιο ελκυστική.
Συμβουλές για το πώς να νιώθετε πιο ελκυστικοί
Έχουμε μεγαλώσει σε μια κουλτούρα που μας λέει συνεχώς ότι δεν είμαστε αρκετοί. Είτε είναι το μέγεθος, το δέρμα, τα μαλλιά ή τα δόντια μας, πάντα φαίνεται να υπάρχει κάτι που μας λένε να αλλάξουμε. Ευτυχώς, μέσα σε όλο το μάρκετινγκ που μας κάνει να ξοδεύουμε περισσότερα, μπορούμε να εργαστούμε για να εκπαιδεύσουμε εκ νέου το μυαλό μας ώστε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να νιώθουμε πιο ελκυστικοί, όπως ακριβώς είμαστε.
Επικεντρωθείτε σε ουδέτερες σκέψεις
Οι άνθρωποι πάντα λένε ότι πρέπει απλώς «να σκεφτόμαστε θετικά», αλλά αν ήταν τόσο εύκολο, θα το κάναμε όλοι. Έτσι, αντί να πηγαίνετε από το 0 στο 100 σε θετικές σκέψεις για την εμφάνισή σας, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν το έχετε συνηθίσει, δοκιμάστε ουδέτερες δηλώσεις. Για παράδειγμα, «Είμαι ευγνώμων που το σώμα μου μου επιτρέπει να βιώσω τη ζωή», «Το σώμα μου δουλεύει σκληρά και αξίζει φροντίδα» ή «Μπορώ να προσπαθήσω να κοιτάξω το πρόσωπό μου χωρίς κρίση» κ.λπ.
Παίξτε με τις λέξεις μέχρι να βρείτε μια φράση που ταιριάζει καλά και σας φαίνεται αληθινή.
Αναπτύξτε μια καθημερινή πρακτική αυτοσυμπόνιας
Είναι εύκολο να πούμε ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο συμπαθητικοί και να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, αλλά το κάνουμε πράξη; Αυτό απαιτεί λίγη προσπάθεια για να δημιουργήσετε μια σταθερή καθημερινή συνήθεια.
Μια άσκηση που μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα είναι να γράφετε τρία συμπονετικά πράγματα για τον εαυτό σας κάθε πρωί ή βράδυ. Μπορεί να αφορούν το σώμα, την προσωπικότητά σας ή απλώς να αναγνωρίσετε κάτι καλό που κάνατε για τον εαυτό σας. Το κλειδί είναι να το πλαισιώσετε με ευγενικό, κατανοητό και μη επικριτικό τρόπο. Για παράδειγμα, «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου που ξεκουράζομαι μετά από κάτι δύσκολο σήμερα» ή «Παρατήρησα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν την ανασφάλεια σήμερα, σκέφτομαι τρόπους να το διαχειριστώ».
Με μια μικρή καθημερινή συνήθεια που μας θυμίζει την αξία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ντόμινο από πιο υγιεινές σκέψεις. Δοκιμάστε να αποκτήσετε μια εφαρμογή ή ημερολόγιο αυτοσυμπόνιας με ασκήσεις για να το κάνετε συνήθεια.
Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τους σωστούς ανθρώπους
Γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε FOMO, άγχος, κατάθλιψη και χειρότερη εικόνα του εαυτού μας. Σκεφτείτε να διαγράψετε ή να θέσετε σε σίγαση λογαριασμούς που σας ενεργοποιούν και δοκιμάστε να κάνετε διαλείμματα από τις εφαρμογές. Αντίθετα, εστιάστε στο να περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς φίλους ή ομάδες που εκτιμούν κάτι περισσότερο από την απλή εμφάνιση. Για παράδειγμα, αθλητικά, μουσική, πεζοπορία ή καλλιτεχνικά κλαμπ.
Μιλά σε κάποιον
Είμαστε κοινωνικά όντα και δεν μπορούμε να περιμένουμε να λύσουμε τα πάντα μόνοι μας. Είμαστε καλωδιωμένοι να νιώθουμε καλύτερα όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε ένα σύστημα υποστήριξης, επομένως μην φοβάστε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε υποστήριξη. Είτε πρόκειται για έναν ευγενικό φίλο είτε για έναν επαγγελματία, το να είσαι ανοιχτός για το πώς νιώθεις μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστεί λίγη από την πίεση του να κρατάς μέσα σου όλες τις ανασφάλειες και τον πόνο σου. Ένας θεραπευτής θα μπορεί επίσης να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει πιο υγιή εργαλεία και σκέψεις αντιμετώπισης.
Να θυμάστε ότι η ελκυστικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συμμετρικό πρόσωπο ή σώμα. Απλώς σκεφτείτε πώς η προσωπικότητα κάποιου μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που τον βλέπετε. Αντί να ανησυχείτε για την τελειότητα, εστιάστε σε τρόπους να διατηρήσετε την αυτοεκτίμησή σας σε υψηλά επίπεδα. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που δίνουν σημασία σε πράγματα που είναι ωφέλιμα για την ψυχική σας υγεία.
Πηγές
- BMC Psychology. How photo editing in social media shapes self-perceived attractiveness and self-esteem via self-objectification and physical appearance comparisons.
- Cureus. Social media use and its connection to mental health: a systematic review.
- Annals of Medicine and Surgery. Snapchat filters changing young women's attitudes.
- BMC Psychiatry. Prevalence and associated factors of minimally invasive facial cosmetic surgery in Chinese college students.
- Perception. Perceived health contributes to the attractiveness of facial symmetry, averageness, and sexual dimorphism.
- Symmetry and Beauty. Asymmetry and symmetry in the beauty of human faces.
- Journal of Art & Architecture Research Studies. The impact of facial symmetry and asymmetry on beauty and attractiveness in character design.
- Dental Press Journal of Orthodontics. Facial asymmetry: a current review.
Διαβάστε επίσης...
Πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες: Ποιο είναι το καλύτερο σνακ πριν την προπόνηση;
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι άσκησης, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να τροφοδοτούν σωστά το σώμα τους
Περισσότερα