Οι μεγαλύτεροι ιατρικοί μύθοι γύρω από το δέρμα

Οι μεγαλύτεροι ιατρικοί μύθοι γύρω από το δέρμα

Οι μεγαλύτεροι ιατρικοί μύθοι γύρω από το δέρμα

Το δέρμα μας παίζει πολλούς ρόλους. Για παράδειγμα, βοηθά να κρατήσουμε το εσωτερικό μας μέσα και εμποδίζει το μονοπάτι των παθογόνων μικροοργανισμών. Μας βοηθά επίσης να παραμένουμε ζεστοί όταν είναι κρύο και να κρυώνουμε όταν είναι ζεστό. Είναι σημαντικό ότι το δέρμα παρέχει ένα σπίτι για αισθητηριακούς νευρώνες, οι οποίοι μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Παρά το ευρύ φάσμα των φυσιολογικών λειτουργιών που παίζει αυτό το όργανο, είναι αναμφισβήτητα πιο διάσημο ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αν και ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν. Το δέρμα είναι επίσης το πιο ορατό όργανό μας. Και επειδή είναι τόσο ορατό, το δέρμα έχει γίνει επίσης το όργανο-στόχος για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, πολλά από τα οποία υπόσχονται καθαρότερο, υγιέστερο και νεανικό δέρμα.

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

Επειδή το δέρμα, για πολλούς από εμάς, είναι η αφίσα του προσώπου μας, δεν είναι περίεργο που οι επιστήμονες, οι γιατροί και πολλοί άλλοι του έχουν δώσει μεγάλη προσοχή όλα αυτά τα χρόνια. Παρακάτω, θα εξετάσουμε 12 κοινές σύγχυση. Για να μας βοηθήσουν να παλέψουμε τα γεγονότα από τη μυθοπλασία, ζητήσαμε τη βοήθεια τριών ειδικών:

  • Καθ. Hywel C. Williams, OBE, D.Sc.: Μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας Ανώτερος Επίτιμος Ερευνητής. Ο καθηγητής Ουίλιαμς είναι επίσης καθηγητής δερματο-επιδημιολογίας και συνδιευθυντής του Κέντρου Δερματολογίας Βασισμένης σε Αποδείξεις στο Ιατρικό Κέντρο Queen's στο Nottingham University Hospitals National Health Service (NHS) Trust.
  • Dr. Derrick Phillips: δερματολόγος και εκπρόσωπος του British Skin Foundation.
  • Δρ. Beth G. Goldstein: Ιδρυτής στο Get Mr. and Central Dermatology Center.

1. Η ακριβή κρέμα δέρματος μπορεί να κρατήσει το δέρμα σας ‘νεανικό’ για πάντα

Η βιομηχανία κρέμας δέρματος είναι τεράστια. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, οι πωλήσεις «περιποίησης δέρματος κύρους» ανήλθαν συνολικά σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Και αυτό σημείωσε πτώση 18% από τις πωλήσεις του 2019.

Ωστόσο, παρά την επικερδή δημοτικότητά τους και ανεξάρτητα από το κόστος, καμία κρέμα δέρματος δεν μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τη γήρανση επ' αόριστον. «Αυτό είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ και σίγουρα δεν είναι αλήθεια», είπε ο Δρ Φίλιπς.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Williams, «Οι απλές ενυδατικές κρέμες μπορούν να πετύχουν πολλά. Οι κρέμες που περιέχουν τοπικά ρετινοειδή μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης». Σημειώνει ξεκάθαρα, ωστόσο, ότι «δεν γνωρίζει καμία κρέμα που κρατά το δέρμα νεανικό για πάντα».

Ο Δρ Goldstein μας ενημέρωσε ότι «το 90% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται σε φωτοφθορές. Έτσι, όλες οι κρέμες που δηλώνουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τις ρυτίδες και τη γήρανση χάνουν το σημάδι τους».

Σε συμφωνία, ο Δρ Φίλιπς έγραψε: «Η πιο σημαντική παρέμβαση για την επιβράδυνση της διαδικασίας είναι η χρήση αντηλιακού με ευρυζωνική κάλυψη UV». Συγκεκριμένα, σημειώνει επίσης ότι «αυτά δεν χρειάζεται να είναι ακριβά».

2. Το πόσιμο νερό διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο

Αυτό είναι μια μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ουίλιαμς, το πόσιμο νερό διατηρεί μόνο το δέρμα σας ενυδατωμένο «με την έννοια ότι το νερό κρατά το σώμα ενυδατωμένο και το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος».

Μόνο σε ορισμένες, σπάνιες στιγμές μπορεί να συμβαίνει αυτό. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το πόσιμο νερό επηρεάζει άμεσα το δέρμα σας, εκτός εάν σε ακραίες περιπτώσεις, όπως θερμοπληξία ή σοβαρή αφυδάτωση», είπε ο Δρ Goldstein.

3. Το αντιβακτηριακό σαπούνι είναι το καλύτερο για το δέρμα

Αυτό είναι μύθος. Το φυσικό μικροβίωμα του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. «Η χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών μπορεί να διαταράξει αυτή τη φυσική ισορροπία», εξήγησε ο καθηγητής Williams. «Μπορεί επίσης να είναι πιο σκληρά για το δέρμα από τα σαπούνια με ουδέτερο pH».

«Η απομάκρυνση τόσο των καλών όσο και των κακών βακτηρίων σε τακτική βάση δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα», πρόσθεσε ο Δρ Γκόλντσταϊν, «εκτός εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αυτό είναι σημαντικό, για παράδειγμα, εάν εργάζεστε στον τομέα της υγείας, του χειρισμού τροφίμων ή φυσικά, σε μια πανδημία».

4. Το να έχεις ένα βρώμικο πρόσωπο προκαλεί ακμή

Κατά την επαγγελματική άποψη του καθηγητή Williams, αυτό είναι «ανοησία». Εκτός αν, εξήγησε, η βρωμιά «είναι μόλυνση με λιπαρές ουσίες το λιπαρό μέικ απ». Η τυπική βρωμιά δεν θα προκαλέσει ακμή. «Η ακμή προκαλείται από ένα σύμπλεγμα ορμονών και δέρματος, όχι βρωμιά. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν scrub, τόνερ και πολλά προϊόντα για να καθαρίσουν το πρόσωπό τους για να αντιμετωπίσουν ή να αποτρέψουν την ακμή, αλλά συχνά αυτό μπορεί απλώς να οδηγήσει σε ερεθισμό. Οι πόροι βουλώνονται από την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του δέρματος και όχι από τη βρωμιά». – Δρ Γκόλντσταϊν

Βουτώντας στις λεπτομέρειες, ο Δρ Φίλιπς είπε ότι, αν και το μικροβίωμα του δέρματος μπορεί να διαφέρει στους ανθρώπους που έχουν ακμή σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν, αυτό δεν οφείλεται στην καθαριότητα. Προσθέτει επίσης μια ενδιαφέρουσα σημείωση για μια μάλλον σύγχρονη δερματολογική πάθηση:

«Τον περασμένο έτος, σημειώθηκε αύξηση της ακμής σε σχέση με τη χρήση «κινητού τηλεφώνου», όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν σημεία ακμής στο πλάι του προσώπου τους που πιέζουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Πιστεύεται ότι σχετίζεται με ένα συνδυασμό ορατού φωτός μικρού μήκους κύματος από smartphone, ιδρώτα, σκόνης, θερμότητας, τριβής και βακτηρίων στην επιφάνεια των τηλεφώνων. Οι φωτοβολίδες μπορούν να αποφευχθούν με τον τακτικό καθαρισμό των οθονών του τηλεφώνου."

5. Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Με απλά λόγια, ο καθηγητής Ουίλιαμς γράφει ότι αυτό είναι «άλλος μύθος». Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό δεν έχει καμία πραγματική βάση.

6. Κάθε έκθεση στον ήλιο είναι κακή για το δέρμα

«Όλη η έκθεση στον ήλιο προκαλεί κάποιο βαθμό φωτοφθοράς», εξήγησε ο καθηγητής Williams, «αλλά λίγη έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της σύνθεσης της βιταμίνης D», ειδικά για άτομα σε περιοχές που βρίσκονται μακρύτερα από τον ισημερινό και εκείνους με πιο σκούρο δέρμα που λαμβάνουν χαμηλότερο ήλιο. έκθεση.

Ομοίως, ο Δρ Philips είπε ότι «Ο ήλιος είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί να παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να είναι ευεργετικές σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και ο κνησμός».

Ωστόσο, εξήγησε επίσης ότι «αυτά τα οφέλη πρέπει να αντισταθμιστούν έναντι του κινδύνου καρκίνου του δέρματος, ο οποίος γνωρίζουμε ότι στους λευκούς πληθυσμούς σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία». Συνιστά να χρησιμοποιείτε αντηλιακό υψηλού παράγοντα, να φοράτε κατάλληλα ρούχα και να παραμένετε στη σκιά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. τις ηλιόλουστες μέρες. Ως κάποιος που εστιάζει στη χειρουργική του καρκίνου του δέρματος, ο Δρ Γκόλντσταϊν ακολούθησε μια πιο σταθερή γραμμή:

«Υπάρχει μια επιδημία καρκίνου του δέρματος με τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια νέους καρκίνους που αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η πλειοψηφία αυτών των καρκίνων οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο». Αν και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, εξήγησε ότι μπορούμε επίσης να την αντλήσουμε από τροφές και συμπληρώματα, «1 στους 5 Αμερικανούς θα νοσήσει από καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα αναμένεται να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. μέχρι το 2040».

7. Ένα σπρέι μαύρισμα προστατεύει από τις ακτίνες UV

Ένα μαύρισμα με σπρέι δεν προστατεύει από τις βλάβες από τον ήλιο εκτός εάν περιέχει πρόσθετα προστατευτικά UV. «Απλώς ο ψεκασμός χρώματος στο δέρμα δεν προστατεύει από τις ακτίνες UV», είπε ο καθηγητής Williams. Ο Δρ Φίλιπς επαναλαμβάνει το μήνυμα: «Δεν παρέχουν καμία προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στο αντηλιακό».

8. Η βιταμίνη Ε βοηθά να απαλλαγούμε από τα σημάδια

Με τα χρόνια, πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει εάν η βιταμίνη Ε μειώνει την εμφάνιση των ουλών, αλλά οι ειδικοί μας ήταν ομόφωνοι στις απαντήσεις τους. Μέχρι σήμερα, λέει ο καθηγητής Williams, τα στοιχεία είναι «μη πειστικά». Ο Δρ Γκόλντσταϊν συμφώνησε ότι «τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση βιταμίνης Ε για να απαλλαγούμε από ουλές».

Ο Δρ Φίλιπς προχωρά ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επιζήμιο». Ωστόσο, ως εναλλακτική προσέγγιση, μας είπε ότι «τα προϊόντα σιλικόνης έχουν αποδειχθεί με συνέπεια ότι αποτρέπουν την υπερανάπτυξη ουλών και βελτιώνουν την εμφάνιση των ώριμων ουλών».

9. Τα «φυσικά» προϊόντα είναι καλύτερα για το δέρμα

Τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως «φυσικά» είναι δημοφιλή στους καταναλωτές. Ωστόσο, ο όρος «φυσικό» δεν λέει τίποτα για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια ενός προϊόντος. «Το αρσενικό είναι φυσικό τελικά», μας υπενθύμισε ο καθηγητής Williams. «Πολλά φυσικά προϊόντα, όπως οι ενυδατικές κρέμες, είναι πολύ ακριβά και δεν έχουν κανένα επιπλέον όφελος από τα φθηνότερα, εκλεπτυσμένα προϊόντα».

Σημείωσε επίσης ότι «τα φυσικά προϊόντα μπορεί να έχουν εξίσου πολλές παρενέργειες με τα καλά δοκιμασμένα ιατρικά προϊόντα — μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά και μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα σταθερότητας. Αλλά είναι μια προσωπική επιλογή – αν στους ανθρώπους αρέσει ο ήχος της λέξης «φυσικό» ως ευφημισμός για «ευγενικό» ή «ασφαλές» και θέλουν να πληρώσουν για το προϊόν, αυτό εξαρτάται από αυτούς».

«Ο δηλητηριώδης κισσός είναι εντελώς φυσικός», είπε ο Δρ Γκόλντσταϊν, «αλλά δεν θα τον τρίβετε σε όλο το δέρμα σας». Εξήγησε επίσης ότι τα αποκλειστικά φυσικά προϊόντα μπορούν ακόμα να έχουν «σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Δρ Φίλιπς, τα φυσικά συστατικά, ειδικά σε υψηλές ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και να ερεθίσουν το δέρμα.

10. Οι πληγές χρειάζονται αέρα για να επουλωθούν

Αυτός είναι ένας μακροχρόνιος και διάχυτος μύθος, αλλά, όπως εξήγησε συνοπτικά ο καθηγητής Ουίλιαμς, «δεν είναι αλήθεια – οι πληγές επουλώνονται καλύτερα με ένα καθαρό, υγρό περιβάλλον».

Σε συμφωνία, ο Δρ Goldstein είπε, «Η έρευνα έχει δείξει ότι τα κύτταρα μεταναστεύουν καλύτερα για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν την επούλωση σε ένα υγρό περιβάλλον στα αρχικά στάδια της επούλωσης. Το να διατηρείτε μια πληγή καλυμμένη με Aquaphor ή παρόμοια αλοιφή και έναν επίδεσμο είναι ιδανικό [αν δεν υπάρχει μόλυνση]».

Σημείωσε επίσης ότι, προς το τέλος της διαδικασίας επούλωσης, μόλις σχηματιστεί νέος συνδετικός ιστός και μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, ο αέρας μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης.

11. Η καθημερινή απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα

Η απολέπιση του δέρματος είναι η διαδικασία αφαίρεσης των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο απολέπισης, μια κοκκώδη επιφάνεια ή χημικά. Αν και δημοφιλής, η απολέπιση δεν είναι απαραίτητη. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Williams στο MNT, «το δέρμα αισθάνεται πιο λείο μετά την απολέπιση, αλλά η επαναλαμβανόμενη απολέπιση βλάπτει τον φυσικό φραγμό του δέρματος».

12. Το Black Salve είναι μια ασφαλής θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος

Τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο black salve, ένα παράγωγο του φυτού bloodroot, έχει εισέλθει στην αγορά. Οι αδίστακτες εταιρείες το εμπορεύονται ως τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος. Στην πραγματικότητα, η μαύρη αλοιφή μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ο καθηγητής Ουίλιαμς μας είπε ότι «η σαγκουιναρίνη - το δραστικό συστατικό της μαύρης αλοιφής - μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νέκρωση των ιστών και μπορεί να μην σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος. Πάντα να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο για να διαγνωστεί σωστά πρώτα ο ύποπτος καρκίνος του δέρματος και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας εάν στη συνέχεια επιβεβαιωθούν».

Μας έστειλε επίσης έναν σύνδεσμο προς ένα πρόσφατο άρθρο Αξιόπιστη πηγή που συζητούσε τη μαύρη αλοιφή. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι «κλινικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του bloodroot προέρχονται κυρίως από περιπτωσιολογικές μελέτες με δυσμενή έκβαση σε ασθενείς που αυτοθεραπεύτηκαν με μαύρες αλοιφές που περιέχουν ρίζα αίματος».

Ο Δρ Γκόλντσταϊν αντικατοπτρίζει αυτά τα ευρήματα, εξηγώντας ότι «Έχω δει θλιβερά αποτελέσματα ανθρώπων που δοκιμάζουν αυτή τη θεραπεία». Επανέλαβε επίσης ότι η μαύρη αλοιφή βλάπτει τον υγιή ιστό χωρίς να θεραπεύει αποτελεσματικά τον καρκίνο. Ο Δρ Φίλιπς επιβεβαιώνει τις αρνητικές συνέπειες της μαύρης αλοιφής: «Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει καταχωρίσει το μαύρο αλοιφή αξιόπιστης πηγής ως ψεύτικη θεραπεία για τον καρκίνο και θα πρέπει να αποφεύγεται!»

Συμπέρασμα

Αν και έχουμε αγγίξει μόνο την επιφάνεια των μύθων για το δέρμα, ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει κάπως στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ μύθων και αλήθειας στη δερματολογία. Επειδή η βιομηχανία καλλυντικών είναι ένα πραγματικό μεγαθήριο, οι εκπαιδευμένοι δερματολόγοι αγωνίζονται να ταιριάξουν τη διείσδυσή τους στη δημόσια ψυχή. Αυτό, δυστυχώς, κάνει τους μύθους που βασίζονται στο δέρμα δύσκολο να κλονιστούν.

πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/

Διαβάστε επίσης...

Μια έγκυος δεν επιτρέπεται να κάνει γυμναστική;

Μια έγκυος δεν επιτρέπεται να κάνει γυμναστική;

Οι ασκήσεις που συνιστώνται στις εγκύους είναι η αεροβική, η σουηδική, τα βαράκια και το τρέξιμο.

Περισσότερα
Πώς Αντιμετωπίζεται Η Κατάθλιψη;

Πώς Αντιμετωπίζεται Η Κατάθλιψη;

Πώς Αντιμετωπίζεται Η Κατάθλιψη;

Περισσότερα
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ;

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ;

Έκτός από πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι φακές έχουν και μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Περισσότερα