Ίσως αναρωτιέστε για πόσο καιρό είναι καλό το μαγειρεμένο ρύζι. Η απάντηση κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις ημέρες για το υπόλοιπο ρύζι που έχετε μαγειρέψει στο σπίτι ή τέσσερις έως έξι ημέρες για το μαγειρεμένο ρύζι που έχετε αγοράσει.
Το να ζεστάνετε ξανά το ρύζι και να το αφήσετε έξω για χρονικές περιόδους μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής του μαγειρεμένου ρυζιού. Δείτε περισσότερα για το πόσο καιρό μπορείτε να αποθηκεύετε με ασφάλεια το ρύζι, γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν από την κατανάλωση υπολειμμάτων ρυζιού και τις συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε την ασθένεια.
Το μαγειρεμένο ρύζι κάνει κακό;
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί ακόμα να πάει άσχημα, καθώς η φρεσκάδα του περιορίζεται το πολύ σε έξι ημέρες. Το ρύζι, όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, μπορεί να χαλάσει ή να καταστεί μη ασφαλές για κατανάλωση όταν δεν παρασκευάζεται ή δεν αποθηκεύεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το ρύζι είναι χαλασμένο;
Το χαλασμένο ρύζι θα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες εμφάνισης, οσμής και γεύσης. Γενικά, τα σημάδια του χαλασμένου φαγητού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στο χρώμα, ειδικά σε σύγκριση με την πρώτη παρασκευή του
- Αλλαγές στην υφή—όπως αυξημένη λείανση και λεπτότητα
- Ανεπιθύμητη γεύση
- Δυσάρεστη οσμή
Γιατί το ρύζι μπορεί να σας αρρωστήσει
Το ρύζι φιλοξενεί ορισμένα βακτήρια που μπορεί να κάνουν ένα άτομο να αρρωστήσει εάν δεν αποθηκευτεί και ξαναζεσταθεί σωστά. Το μαγειρεμένο ρύζι, συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με τον Bacillus cereus. Τα βακτήρια βρίσκονται στο έδαφος και παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί γαστρεντερικές ασθένειες κατά την κατάποση. Επίσης συνήθως προκαλεί ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
Όταν το ρύζι μαγειρεύεται και δεν έχει καταψυχθεί χωρίς να υποστεί ξανά επεξεργασία, το B. cereus μπορεί να αυξηθεί. Τα βακτήρια μπορεί επίσης να παράγουν τοξίνες που μπορεί να σας αρρωστήσουν επειδή η θερμότητα δεν μπορεί να τα καταστρέψει.
Ρύζι και τροφική δηλητηρίαση
Η ασθένεια που μπορεί να πάθεις από την κατανάλωση χαλασμένου ρυζιού ονομάζεται τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται αφού ένα άτομο τρώει φαγητό ή πιει νερό που έχει μολυνθεί με ορισμένα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, παράσιτα, ιούς ή τοξίνες. Είναι επίσης αρκετά συχνό—κάθε χρόνο, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφική δηλητηρίαση.
Καθώς το σώμα απαλλάσσεται από το ξένο αντικείμενο, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν έμετο, διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι.7 Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μια εβδομάδα.
Η έκθεση σε αυτά τα επιβλαβή αντικείμενα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, έγκυα ή κάτω των πέντε ετών.9 Το σώμα τους μπορεί να μην είναι εξοπλισμένο για να καταπολεμήσει αυτούς τους ανεπιθύμητους οργανισμούς κατάλληλα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο—έχει συνδεθεί με περίπου 3.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής του ρυζιού στις διάφορες μορφές του, που κυμαίνονται από λευκό ή καστανό ρύζι μέχρι ρύζι γιασεμί ή μπασμάτι. Μπορείτε να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να το βράσετε, για παράδειγμα, με ή χωρίς ρύζι.
Ο χρόνος μαγειρέματος θα ποικίλλει επίσης ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού και τον τρόπο που το μαγειρεύετε. Ίσως χρειαστεί να το αφήσετε να ψηθεί για 15 έως 45 λεπτά.
Συμβουλές για την αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού
Η κατανάλωση μαγειρεμένου και σωστά ζεσταμένου ρυζιού ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο. Ωστόσο, εάν το ρύζι παραμείνει σε ένα εύρος θερμοκρασίας από 40 έως 140 βαθμούς Φαρενάιτ μετά από δύο ώρες, εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτός ο συνδυασμός θερμοκρασίας και χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη βακτηριακή ανάπτυξη.
Το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει επίσης να μείνει έξω για περισσότερο από μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 90 βαθμούς Φαρενάιτ. Μόλις δεν είναι πλέον ζεστό, πρέπει να το βάλετε σε κλειστό δοχείο και να το ψύξετε. Αφού κρυώσει το ρύζι που περίσσεψε και φυλαχτεί σε ψυγείο κάτω από 40 βαθμούς Φαρενάιτ, είναι καλό για έως και τέσσερις ημέρες στο ψυγείο ή τρεις έως τέσσερις μήνες στην κατάψυξη.
Μόλις οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να απολαύσουν το ρύζι που τους έχει απομείνει, η Melissa Azzaro, RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και παρουσιάστρια podcast στο Hormonally Yours, είπε στο Health ότι το ρύζι μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Ο Azzaro συνέστησε την μερίδα μιας μερίδας για αναθέρμανση αντί για θέρμανση της παρτίδας που περίσσεψε για να αποφευχθεί το σχέδιο αναθέρμανσης-αποθήκευσης-αναθέρμανσης. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, όλα τα υπολείμματα πρέπει να ξαναθερμανθούν σε εσωτερική θερμοκρασία 165 βαθμών Φαρενάιτ.
Συμπέρασμα
Όταν εξετάζουμε την ασφάλεια της κατανάλωσης υπολειμμάτων ρυζιού, ο κίνδυνος συνδέεται μόνο με ακατάλληλες πρακτικές αποθήκευσης. Η απόλαυση του ρυζιού και η κατανάλωση του για τα υπολείμματα της επόμενης μέρας είναι μια υγιεινή και ασφαλής επιλογή αρκεί να αποθηκεύεται και να ξαναζεσταθεί σωστά. Το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει να μείνει έξω για περισσότερο από μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 90 βαθμούς Φαρενάιτ.
Τα σημάδια του χαλασμένου ρυζιού περιλαμβάνουν μια περίεργη εμφάνιση ή μυρωδιά, αλλαγές στην υφή ή μια ανεπιθύμητη γεύση. Η κατανάλωση χαλασμένου ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.
Πηγές
- Department of Agriculture. Leftovers and food safety.
- FoodSafety.gov. FoodKeeper App.
- US Department of Agriculture. Protecting your family from food spoilage.
- AskUSDA. What are the signs of food spoilage?
- Rodrigo D, Rosell CM, Martinez A. Risk of bacillus cereus in relation to rice and derivatives. Foods. 2021;10(2):302. doi:10.3390/foods10020302
- Centers for Disease Control and Prevention. Burden of foodborne illness: overview.
- Centers for Disease Control and Prevention. Food poisoning symptoms.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Definitions and facts of food poisoning.
- Centers for Disease Control and Prevention. People with a higher risk of food poisoning.
- Academy of Nutrition and Dietetics Food & Nutrition Magazine. A global grain: the health benefits and culinary use of rice.
- Dixon WR, Morales-Contreras BE, Kongchum M, et al. Aroma, quality, and consumer mindsets for shelf-stable rice thermally processed by reciprocal agitation. Foods. 2020;9(11):1559. doi:10.3390/foods9111559
- US Department of Agriculture. Leftovers: the gift that keeps on giving.
Διαβάστε επίσης...
TOP 3 ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΑΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
Νόστιμα υποκατάστατα αντί για κρέας που έχουν παρόμοια γεύση με το κρέας!
ΠερισσότεραΗ αγάπη οδηγεί στην μακροζωία, ένας καρδιολόγος εξηγεί.
Η αγάπη όχι μόνο μας βοηθά να ζούμε πιο ευτυχισμένοι αλλά μας βοηθά επίσης να ζήσουμε περισσότερο.
Περισσότερα