Η γνώση του πώς να καθαρίζετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αποτρέψει τις τροφιμογενείς ασθένειες. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας μπορεί να αφαιρέσει τη βρωμιά, τα βακτήρια της επιφάνειας και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για το πλύσιμο των φρούτων ή των λαχανικών; Πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακές τεχνικές ή το πλυντήριο πιάτων που προτείνατε πρόσφατα; Ας εξερευνήσουμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του πλυσίματος των προϊόντων στο πλυντήριο πιάτων.
Η συζήτηση για το πλυντήριο πιάτων: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των προϊόντων πλύσης
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η χρήση του πλυντηρίου πιάτων για τον καθαρισμό των φρούτων και των λαχανικών είναι τάση. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συζητούν αυτήν τη στιγμή σχετικά με αυτήν τη μέθοδο, οπότε ας συζητήσουμε εάν μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από τη χρήση αυτής της κοινής συσκευής κουζίνας.
Πιθανά πλεονεκτήματα για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών στο πλυντήριο πιάτων:
- Ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου. Το πλυντήριο πιάτων επιτρέπει το μαζικό πλύσιμο και μειώνει τη χειρωνακτική προσπάθεια.
- Δυνατότητα για υψηλότερη πίεση νερού. Μπορεί να αφαιρέσει περισσότερη βρωμιά σε σύγκριση με το πλύσιμο των χεριών (ανάλογα με τις ρυθμίσεις του πλυντηρίου πιάτων).
- Πιθανώς πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορεί να εξοικονομεί περισσότερο νερό χρησιμοποιώντας το πλυντήριο πιάτων έναντι μιας βρύσης που λειτουργεί.
Πιθανά μειονεκτήματα για τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων για τον καθαρισμό των προϊόντων:
- Υψηλή θερμότητα νερού και σκληρά απορρυπαντικά. Μπορεί να καταστρέψει τα ευαίσθητα προϊόντα ή να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού. Το απορρυπαντικό πιάτων και τα προϊόντα λαμπρυντικού περιέχουν χημικές ουσίες, όπως αναφέρουν ερευνητές ότι μπορεί να συνδέονται με φλεγμονή του εντέρου.
- Κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων. Μολυσμένο νερό από άλλα πιάτα ή υπολείμματα φαγητού στη συσκευή που περιέχουν βακτήρια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να παραχθούν.
- Πιθανή βλάβη στο πλυντήριο πιάτων. Η δημιουργία υπολειμμάτων ή βρωμιάς που μένουν πίσω μετά από ένα πλύσιμο μπορεί να φράξει την αποχέτευση ή να καταστρέψει τον εξοπλισμό του πλυντηρίου πιάτων.
Ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων;
Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν συνιστώνται για το πλυντήριο πιάτων. Φρούτα και λαχανικά με λεπτό δέρμα που μπορεί εύκολα να μελανιάσουν δεν θα ανέχονταν τον κύκλο πλύσης. Αποφύγετε την προσθήκη προϊόντων όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, μούρα και φυλλώδη λαχανικά - σκεφτείτε πιο εύρωστα φρούτα ή λαχανικά όπως καρότα, πατάτες, παντζάρια και μήλα με πιο άκαμπτο εξωτερικό.
Πρώτα η ασφάλεια: προφυλάξεις για το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων
Η παραγωγή μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια όπως η Salmonella, το E. coli και η Listeria, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δηλώνει ότι σχεδόν 48 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως από μια τροφιμογενή ασθένεια από μολυσμένα τρόφιμα. Επομένως, οι διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητες όταν προετοιμάζετε οτιδήποτε σκοπεύετε να καταναλώσετε.
Οι ειδικοί συνιστούν πάντα να ξεπλένετε πρώτα τα φρούτα και τα λαχανικά. Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι πλυσίματος συνιστώνται για τα προϊόντα, εάν εξακολουθείτε να σκοπεύετε να τις τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
- Ξεχωρίστε τα προϊόντα από τα πιάτα. Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση με σκεύη ή βρώμικα πιάτα.
- Πλύσιμο σε κύκλο κρύου νερού χωρίς απορρυπαντικό. Το ζεστό νερό και το σαπούνι μπορεί να είναι επιβλαβή.
- Τοποθετήστε την παραγωγή στρατηγικά. Χρησιμοποιήστε το επάνω ράφι για καλύτερη ροή νερού και αποφύγετε τον συνωστισμό.
- Πλένετε μόνο γερά προϊόντα. Αποφύγετε ευαίσθητα αντικείμενα που μπορεί να καταστραφούν από την πίεση του νερού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία για την επαλήθευση σχολίων που δημοσιεύονται σε φόρουμ μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Quora και το Reddit σχετικά με προϊόντα πλυντηρίου πιάτων. Αυτοί οι ιστότοποι αναφέρουν επίσης τη χρήση ξεχωριστού πλυντηρίου πιάτων για τον καθαρισμό τροφίμων από ό,τι χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο πιάτων για λόγους υγιεινής. Αυτό πιθανότατα δεν είναι μια πρακτική λύση για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Πώς να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά (παραδοσιακή μέθοδος)
Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, ο καθαρισμός τους στο νεροχύτη σας είναι η πιο κοινή μέθοδος. Ακολουθεί μια διαδικασία βήμα προς βήμα για τον παραδοσιακό καθαρισμό των προϊόντων:
- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας και τυχόν επιφάνειες ή σκεύη πριν ετοιμάσετε το φαγητό.
- Ξεπλύνετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, ακόμα και αυτά που σκοπεύετε να ξεφλουδίσετε, καθώς τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν κατά τη διαδικασία κοπής. Προαιρετικά, μουλιάστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό πριν τα ξεπλύνετε.
- Τρίψτε απαλά τα προϊόντα κάτω από το νερό ή αφού τα μουλιάσετε για να αφαιρέσετε την υπερβολική βρωμιά.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα λαχανικών για να αφαιρέσετε την επίμονη βρωμιά σε σταθερά προϊόντα όπως πατάτες ή καρότα. Κόψτε τυχόν μελανιασμένα ή κατεστραμμένα σημεία, καθώς μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
- Στεγνώστε τα φρούτα και τα λαχανικά με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα ως πρόσθετο μέτρο για πιθανή περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων.
Αφού προχωρήσετε στα παραπάνω βήματα, είστε έτοιμοι να ετοιμάσετε το γεύμα σας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν την έγκαιρη κατάψυξη οποιωνδήποτε πλυμένων και κομμένων προϊόντων για να μειωθούν οι κίνδυνοι μικροβίων και η αλλοίωση, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευπαθή.
Άλλες επιλογές για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών που προτείνει ο γαστρονομικός κόσμος είναι η χρήση διαλύματος ξιδιού ή μαγειρικής σόδας για πιο ενδελεχή καθαρισμό. Μια μελέτη που χρησιμοποιεί οξικό οξύ, κοινώς γνωστό ως ξύδι, δείχνει να μείωσε τις μικροβιακές συγκεντρώσεις σε φρούτα και λαχανικά που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με συγκεκριμένες συγκεντρώσεις και περιόδους οξικού οξέος.
Το ξύδι παρέχει αντιμικροβιακά οφέλη αλλά μπορεί να μην απομακρύνει όλους τους μικροοργανισμούς. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται παράλληλα με τις παραδοσιακές τεχνικές πλυσίματος.
Η μαγειρική σόδα μελετήθηκε για να προσδιοριστούν τα αποτελέσματά της στον καθαρισμό και τη μείωση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα μήλα. Οι ειδικοί παρατήρησαν μειωμένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην εξωτερική επιφάνεια του μήλου αλλά όχι μέσα στο μήλο. Το ξεφλούδισμα του μήλου είχε ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη μείωση των διεισδυμένων φυτοφαρμάκων.
Δεν συνιστώνται πλύσεις με σαπούνι ή εξειδικευμένα προϊόντα σε φρούτα και λαχανικά. Ο FDA σημειώνει ότι τα προϊόντα μπορούν να απορροφήσουν χημικές ουσίες στα σαπούνια που μπορεί να είναι επιβλαβείς όταν καταποθούν.
Η τελική ετυμηγορία: πλυντήριο πιάτων ή νεροχύτης;
Το πλυντήριο πιάτων μπορεί να είναι μια συντόμευση για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, αλλά ο παράγοντας ασφάλειας είναι αμφίβολος. Η διασταυρούμενη μόλυνση ή η ακατάλληλη χρήση ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς που μπορεί να σας προκαλέσουν να αρρωστήσετε. Η παραδοσιακή μέθοδος πλυσίματος των προϊόντων απαιτεί λίγη εργασία, αλλά λειτουργεί καλά για τη μείωση των δυνητικά τοξικών ουσιών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.
Εάν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις, το πλυντήριο πιάτων μπορεί να είναι μια επιλογή για ανθεκτικά προϊόντα όπως πατάτες ή καρότα. Η τελική ετυμηγορία για την ασφαλή προετοιμασία και κατανάλωση των προϊόντων σας είναι το παραδοσιακό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας στο χέρι.
Συνοπτικά, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας είναι αδιαπραγμάτευτο για τη γενική υγεία και ευεξία σας — είναι το πιο κρίσιμο βήμα κατά την προετοιμασία τους για κατανάλωση. Να είστε προσεκτικοί με τις τάσεις και τις προτάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά σας.
Ενώ οι σύγχρονες ανέσεις μπορεί να εξοικονομήσουν χρόνο, μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη επιλογή για όλη την προετοιμασία του φαγητού. Να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να μειώσετε τον κίνδυνο να καταναλώσετε μολυσμένα τρόφιμα και να αρρωστήσετε. Ακολουθήστε τα παρεχόμενα βήματα για το σωστό και ασφαλές πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
Πηγές
- U.S Food and Drug Administration. 7 tips for cleaning fruits, vegetables.
- CDC: Food Safety. About four steps to food safety.
- Research Gate: Bayero Journal of Pure and Applied Sciences. Sanitizing effect of acetic acid (vinegar) on some sliced fruits and vegetables in Kabuga Kano, Nigeria.
- PubMed: Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017 65 (44). Effectiveness of commercial and homemade washing agents in removing pesticide residues on and in apples.
- FoodSafety.gov Fruit and vegetable safety: What you need to know.
Διαβάστε επίσης...
ΤΑ 8 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΟΤΑΝΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ AYURVEDA
Για εκατοντάδες χρόνια, οι επαγγελματίες της Αγιουρβέδα έχουν επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματός
ΠερισσότεραΓεμιστές αγκινάρες στο φούρνο : Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας
Γεμιστές αγκινάρες στο φούρνο : Ένα θρεπτικό και εύκολο φαγητό
Περισσότερα