Ευπαθή τρόφιμα; Η λίστα και πώς να αποθηκεύσετε

Ευπαθή τρόφιμα; Η λίστα και πώς να αποθηκεύσετε

Ευπαθή τρόφιμα; Η λίστα και πώς να αποθηκεύσετε

Τα τρόφιμα φθείρονται και αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου εάν δεν αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε σωστή επεξεργασία. Τα ευπαθή τρόφιμα τείνουν να αλλοιώνονται πιο γρήγορα από άλλα τρόφιμα, θέτοντας σε κίνδυνο τροφιμογενείς ασθένειες. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μια λίστα με ευπαθή τρόφιμα και πώς να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Τι είναι τα ευπαθή τρόφιμα;

Τα ευπαθή τρόφιμα είναι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα εάν δεν αποθηκεύονται σωστά. Τα περισσότερα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο στους 40ºF (4°C) και κάτω. Διαφορετικά, μπορεί να καταστραφούν και να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.

Φθαρτά τρόφιμα έναντι μη ευπαθών τροφίμων: ποια είναι η διαφορά;

Τα τρόφιμα αλλοιώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς λόγω του νερού, του αλατιού, της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, του pH, του αρχικού μικροβιακού φορτίου και της μόλυνσης με μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλοίωση, μεταξύ άλλων.

Τα ευπαθή τρόφιμα αλλοιώνονται γρήγορα εάν δεν φυλάσσονται σωστά στο ψυγείο. Τα μη ευπαθή τρόφιμα (σταθερά στο ράφι) είναι ασφαλή για κατανάλωση όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα τρόφιμα σταθερά στο ράφι συντηρούνται με διαφορετικές μεθόδους, όπως ξήρανση, ζύμωση και θερμότητα για την εξάλειψη των παθογόνων και συσκευάζονται σωστά. Στα μη ευπαθή τρόφιμα περιλαμβάνονται τα περισσότερα κονσερβοποιημένα και εμφιαλωμένα τρόφιμα, αλεύρι, ζάχαρη, μπαχαρικά, ρύζι, ζυμαρικά, λάδια κ.λπ.

Η λίστα με τα ευπαθή τρόφιμα

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα πιο ευπαθή τρόφιμα και πώς να τα καταναλώσετε.

Κρέας

Ψύξτε το κρέας στους 40ºF (4°C) και κάτω αμέσως μετά την αγορά. Ο κιμάς, το χάμπουργκερ, το κρέας στιφάδο και οι ποικιλίες κρέατος, όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά μπορούν να διαρκέσουν 1-2 ημέρες. Οι μπριζόλες, οι μπριζόλες και τα ψητά μπορούν να περιμένουν λίγο περισσότερο, 3–5 ημέρες, στους 40ºF (4°C) και κάτω.
Τα μαγειρεμένα κρέατα είναι καλό να καταναλώνονται για 3-4 ημέρες εάν διατηρούνται στο ψυγείο στους 40ºF (4°C) και κάτω. Εάν καταψύξετε τα υπολείμματα, μπορείτε να τα καταναλώνετε για έως και 2-3 μήνες.

Πουλερικά

Ψύξτε τα πουλερικά στους 40ºF (4°C) και κάτω αμέσως μετά τα ψώνια. Αν μαγειρέψετε πουλερικά σε 1-2 ημέρες, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλό να καταναλωθούν μέσα σε 3-4 ημέρες εάν φυλάσσονται σε θερμοκρασία 40ºF (4°C) και κάτω. Η κατάψυξη πουλερικών στους 0ºF (-18°C) ή λιγότερο καθιστά τα τρόφιμα ασφαλή επ' αόριστον. Ωστόσο, η κατανάλωσή του εντός 1 έτους συνιστάται για καλύτερη γεύση και υφή.

Θαλασσινά

Τα ωμά ψάρια και τα οστρακοειδή πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 40ºF (4°C) και κάτω. συνιστάται η διατήρηση στο πιο κρύο μέρος. Μπορείτε να διατηρήσετε ωμά ψάρια και οστρακοειδή στους 40ºF (4°C) και κάτω για 1–2 ημέρες. Στη συνέχεια, πρέπει να μαγειρέψετε ή να καταψύξετε στους 0ºF (-18°C) ή λιγότερο.

Αφού μαγειρέψετε θαλασσινά και ψάρια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για 3-4 ημέρες στο ψυγείο στους 40ºF (4°C) και κάτω. Εάν καταψύξετε μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά στους 0ºF (-18°C) ή λιγότερο, θα είναι επ' αόριστον ασφαλή. Ωστόσο, συνιστάται η κατανάλωσή τους εντός 3 μηνών γιατί η γεύση και η υφή τους μπορεί να είναι τόσο καλή όσο όταν τα καταψύξετε για πρώτη φορά.

Συνιστάται να καταναλώνετε σωστά κατεψυγμένα ωμά ψάρια σε 3-8 μήνες και οστρακοειδή σε 3-12 μήνες για καλύτερη γεύση. Μπορεί να είναι επικίνδυνο να αφήνετε τα οστρακοειδή έξω από το ψυγείο για περισσότερες από 2 ώρες.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο στους 40ºF (4°C) και κάτω. Στο ψυγείο στους 40ºF (4°C) και κάτω, το γάλα μπορεί να αποθηκευτεί για μια εβδομάδα, το γιαούρτι για έως και 2 εβδομάδες, τα μαλακά τυριά για μια εβδομάδα, το σκληρό τυρί για 3-4 εβδομάδες και η κρέμα γάλακτος για 1-3 εβδομάδες μετά το άνοιγμα.

Αυγά

Τα αυγά είναι καλά για 3-5 εβδομάδες εάν φυλάσσονται στους 40ºF (4°C) και κάτω. Οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου, αλλά τοποθετήστε τα αυγά (στο κουτί) στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου για μεγαλύτερη αποθήκευση.

Εάν μαγειρεύετε καλά τα αυγά, μπορείτε να τα φάτε με ασφάλεια για μια εβδομάδα εάν φυλάσσονται στους 40ºF (4°C) και κάτω στο ψυγείο. Είναι καλύτερο να αγοράζετε αυγά με την πιο απομακρυσμένη ημερομηνία πώλησης. Μετά την αγορά, ψύξτε σωστά μόλις φτάσετε στο σπίτι. τότε, μπορείτε ακόμα να τα καταναλώσετε εάν λήξει η ημερομηνία πώλησης.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά φθείρονται εύκολα αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Η σωστή αποθήκευση μπορεί να αλλάξει μεταξύ φρούτων και λαχανικών. Ενώ μερικά, όπως οι πατάτες και τα κρεμμύδια, μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, άλλα θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να διατηρηθούν ασφαλή και φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά χαλάνε όταν βλέπεις μώλωπες και μούχλα. Εάν κόβετε ή μαγειρεύετε φρούτα και λαχανικά, μην τα αφήνετε έξω για περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα σε δοχεία στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για ασφαλή κατανάλωση.

7 συμβουλές για το πώς να αποθηκεύετε/διατηρείτε σωστά τα ευπαθή τρόφιμα

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η σωστή αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να αποτρέψει τις τροφιμογενείς ασθένειες. Ακολουθούν συμβουλές για τη σωστή διατήρηση των ευπαθών τροφίμων:

  • Ψύξτε το συντομότερο δυνατό. Συνιστάται να ψύχετε τα ευπαθή τρόφιμα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Μην αφήνετε τα ευπαθή τρόφιμα έξω για περισσότερο από 2 ώρες. Εάν είναι ζεστό έξω, βάλτε το φαγητό στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου και της κατάψυξης. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι 40°F (4°C) για το ψυγείο
  • και 0°F (-18°C) για τον καταψύκτη. Οι περιοδικοί έλεγχοι μπορεί να είναι χρήσιμοι για την πρόληψη της κακής κατάστασης των τροφίμων.
  • Δώστε προσοχή στην μυρωδιά και εμφάνιση των τροφίμων. Εάν το φαγητό έχει διαφορετική εμφάνιση και μυρωδιά από ότι συνήθως, μην το καταναλώσετε. Το ίδιο ισχύει και για τη μούχλα - το να πετάξεις τα τρόφιμα είναι το πιο ασφαλές πράγμα.
  • Μην τρώτε ακατάλληλα αποθηκευμένα τρόφιμα που δεν μυρίζουν ή δεν φαίνονται καλά. Τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ακόμα κι αν δεν φαίνονται ή δεν μυρίζουν χαλασμένα. Κολλήστε μια σημείωση που υποδεικνύει ημερομηνίες. Επομένως, δεν χρειάζεται να μαντέψετε πόσες ημέρες είναι το φαγητό στο ψυγείο. Εάν υπερβαίνει τις προτεινόμενες ημερομηνίες, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο να φάτε.
  • Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες. Τα ευπαθή τρόφιμα περιλαμβάνουν το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Πολλά άλλα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται σε κρύες συνθήκες, κυρίως σε ψυγεία. Επομένως, ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για τη σωστή αποθήκευση και τον καλύτερο χρόνο για ασφαλή κατανάλωση.
  • Διατηρείτε το ψυγείο καθαρό. Ελέγχετε συχνά το ψυγείο σας για τυχόν αλλοιωμένα ή ξεπερασμένα τρόφιμα. Η τοποθέτηση των τροφίμων σε δοχεία και η κάλυψη τους μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από αλλοιωμένα τρόφιμα. Καθαρίζετε περιοδικά το ψυγείο σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων στα τρόφιμα.
  • Μάθετε τι να κάνετε εάν κοπεί το ρεύμα. Ευτυχώς, η θερμοκρασία του ψυγείου θα ήταν κρύα για περίπου 4 ώρες εάν οι πόρτες ήταν κλειστές. Όταν ανάβει ηλεκτρικό ρεύμα, συνιστάται να ελέγχετε τη θερμοκρασία του φαγητού. Μπορείτε να καταψύξετε ξανά τα τρόφιμα ή να μαγειρέψετε εάν δείτε κρυστάλλους πάγου και θερμοκρασίες στους 40°F (4°C) και κάτω.

Κίνδυνοι και εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 48 εκατομμύρια Αμερικανοί παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και από αυτούς, 128.000 νοσηλεύονται. Ακόμη και 3.000 θάνατοι αναφέρονται κάθε χρόνο.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες (τροφική δηλητηρίαση) προκαλούνται από παθογόνους παράγοντες σε τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται, μαγειρεύονται ή αποθηκεύονται σωστά. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, έμετο, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, αφυδάτωση, πυρετό και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με διαβήτη, HIV/AIDS και καρκίνο, είναι πιθανό να πάθουν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο από τροφική δηλητηρίαση.

Μπορείτε να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση με:

  • Αποθήκευση τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία και θέση
  • Μην καταναλώνετε χαλασμένα τρόφιμα
  • Μην παραμελείτε την υγιεινή — πλύνετε τα χέρια σας και κρατήστε τις επιφάνειες μαγειρέματος και τα σκεύη καθαρά
  • Διαχωρισμός σανίδων κοπής νωπών προϊόντων και ακατέργαστων ζωικών προϊόντων, όπως κρέας, πουλερικά και αυγά
  • Μαγείρεμα φαγητού έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τη συνιστώμενη θερμοκρασία για το φαγητό σας. για παράδειγμα, η εσωτερική θερμοκρασία των μπριζόλες πρέπει να είναι 145°F (62°C), ενώ τα πουλερικά πρέπει να έχουν 165°F (73°C)

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

7 Πράγματα Που Δεν Ξέρατε Τα Μανιτάρια!

7 Πράγματα Που Δεν Ξέρατε Τα Μανιτάρια!

Μερικά Πράγματα Που Δεν Ξέρατε Τα Μανιτάρια

Περισσότερα
Θα Πρέπει Να Του Εκμυστηρεύομαι Τα Πάντα;

Θα Πρέπει Να Του Εκμυστηρεύομαι Τα Πάντα;

Θα Πρέπει Να Του Εκμυστηρεύομαι Τα Πάντα;

Περισσότερα
Μηλόξυδο, 7 Οφέλη, με βάση την επιστήμη

Μηλόξυδο, 7 Οφέλη, με βάση την επιστήμη

Έρευνες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Περισσότερα