ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ;

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ;

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ;

Στον πόλεμο κατά του καρκίνου, είναι έξυπνο να τρώτε ορισμένα τρόφιμα που καταπολεμούν την ασθένεια, όπως το μπρόκολο, τα μούρα ή το σκόρδο. Γνωρίζετε όμως ότι ο τρόπος παρασκευής αυτών των τροφών έχει επίσης αντίκτυπο στην ικανότητά τους να καταπολεμούν τον καρκίνο;

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση των ιδιοτήτων καταπολέμησης του καρκίνου των τροφίμων εκτείνεται πέρα από την επεξεργασία των τροφίμων και στην κουζίνα σας», δήλωσε ο Pat Fogarty MS, RDN, LDN, Διαιτολόγος Ευεξίας Εξωτερικών ασθενών με το Levine Cancer Institute του Carolinas HealthCare System. Δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους μαγειρέματος για να μεγιστοποιήσετε τη δύναμη καταπολέμησης του καρκίνου στο φαγητό σας:

1. Βράστε το μπρόκολο στον ατμό:

Το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) είναι εξαιρετικές πηγές σουλφοραφάνης, ενός αντικαρκινικού φυτοθρεπτικού συστατικού. Περιέχουν το ένζυμο μυροσινάση που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό σουλφοραφάνης. Εάν βάζετε μπρόκολο στο φούρνο μικροκυμάτων ή βράζετε, καταστρέφετε την πλειοψηφία της μυροσινάσης. Μελέτες δείχνουν ότι το άτμισμα αυτών των λαχανικών για όχι περισσότερο από πέντε λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το ένζυμο και να διατηρήσετε τη σουλφοραφάνη.

2. Μαγειρέψτε τις ντομάτες:

Οι ντομάτες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του προστάτη. «Το μαγείρεμα της ντομάτας για λίγα λεπτά απελευθερώνει μια μορφή λυκοπενίου που απορροφάται καλύτερα από το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ωμές ντομάτες», είπε ο Fogarty. «Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε λίγο ελαιόλαδο ή λάδι canola κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, μπορείτε επίσης να αυξήσετε την ποσότητα του λυκοπενίου που απορροφάται από τον οργανισμό».

3. Περιμένετε πριν μαγειρέψετε το σκόρδο:

Θρυμματίστε ή ψιλοκόψτε το σκόρδο και μετά περιμένετε 10 έως 15 λεπτά πριν το μαγειρέψετε. Αυτό επιτρέπει να σχηματιστεί ένα ειδικό αντικαρκινικό φυτοχημικό που ονομάζεται αλισίνη. Η αλλισίνη μπλοκάρει τους καρκινογόνους παράγοντες και επιβραδύνει την ταχεία κυτταρική διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

4. Προσθέστε τζίντζερ ή κουρκουμά:

Το μπαχαρικό κουρκουμά περιέχει κουρκουμίνη, η οποία δίνει το κίτρινο χρώμα στη σκόνη κάρυ. Η κουρκουμίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη που γνωρίζουμε. Ο κουρκουμάς είναι πιο αποτελεσματικός όταν παρασκευάζεται με μαύρο πιπέρι και λίγο λάδι όπως βρίσκετε στα παραδοσιακά ινδικά πιάτα. Επιπλέον, οι ερευνητές μελετούν το τζίντζερ, ένα ξάδερφο του κουρκουμά, για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων. Φροντίστε να προσθέσετε λίγο κιμά τζίντζερ στο επόμενο stir fry.

5. Μαγειρέψτε κρέας και ψάρι «αργά και χαμηλά»:

Η έρευνα δείχνει ότι όταν τροφές με μύες όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το χοιρινό και το ψάρι μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία (τηγάνισμα, γκριλ ή ψήσιμο στη σχάρα και κάρβουνα) σχηματίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Οι ερευνητές εντόπισαν 17 HCA που μπορεί να ενέχουν κίνδυνο καρκίνου. Για ασφαλέστερο ψήσιμο στη σχάρα, μαρινάρετε το κρέας και το ψάρι σε λίγη μαρινάδα με βάση το λάδι για μισή ώρα και στη συνέχεια προμαγειρέψτε τα κρέατα στο φούρνο μικροκυμάτων. Το ψήσιμο του κρέατος σε μικροκύματα για δύο λεπτά πριν το ψήσιμο μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε HCA. Αν και μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, η χρήση χαμηλότερων θερμοκρασιών μαγειρέματος παράγει λιγότερα HCAs. Ψήστε στη σχάρα με χαμηλότερη φωτιά, μαγειρέψτε τον κιμά σε χαμηλότερη θερμοκρασία και μην αφήσετε το κρέας σας να ανθίσει. Το βράσιμο είναι επίσης μια καλή μέθοδος μαγειρέματος, καθώς δημιουργεί αμελητέες ποσότητες χημικών ουσιών.

6. Λαχανικά ή φρούτα στη σχάρα:

Για να μειώσετε την κατανάλωση HCAs, ψήστε περισσότερα λαχανικά και φρούτα αντί για κρέας ή ψάρι. Δεν παράγουν HCAs και είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Δοκιμάστε ψητά μανιτάρια portobello για ένα υποκατάστατο κρέατος σε ένα μπιφτέκι ή εναλλάξτε μικρά κομμάτια κρέατος με λαχανικά ή φρούτα σε σουβλάκια για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση και να ελαχιστοποιήσετε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

πηγή: https://atriumhealth.org


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Πέτρες στα νεφρά: Βασικές συμβουλές αποτελεσματική διαχείριση

Πέτρες στα νεφρά: Βασικές συμβουλές αποτελεσματική διαχείριση

Οι πέτρες στα νεφρά επηρεάζουν περίπου το 10% του πληθυσμού

Περισσότερα
Πολύτιμα Βότανα … Στο Φλιτζάνι Σας!

Πολύτιμα Βότανα … Στο Φλιτζάνι Σας!

Πολύτιμα Βότανα Στο Φλιτζάνι Σας

Περισσότερα
Λυγαριά: Ο Βοτανικός Σύμμαχος για την Ευεξία των Γυναικών