Ο καταψύκτης σας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον προγραμματισμό εκ των προτέρων και την προετοιμασία γευμάτων για τις πιο πολυάσχολες μέρες. Αλλά δεν είναι ιδανικό για όλα τα τρόφιμα - και η διατήρηση της λάθος τροφής στην κατάψυξη μπορεί να οδηγήσει σε ακαθάριστα γεύματα ή ακόμα και σε κινδύνους για την υγεία.
Να παγώσει ή να μην παγώσει;
Ο καταψύκτης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αποθηκεύσετε τρόφιμα που θέλετε να αποθηκεύσετε για αργότερα. Αλλά δεν μπορούν όλα να καταψυχθούν με ασφάλεια, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάψυξη κάτι θα μπορούσε να το καταστρέψει αντί να το συντηρήσει εύκολα.
Γάλα: Το γάλα που αποθηκεύεται στην κατάψυξη μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια και υδαρή μέρη όταν αποψυχθεί—όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά, τόσο περισσότερο διαχωρίζεται. Θα είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά δεν είναι ακριβώς η καλύτερη συνοχή για να το προσθέσετε στα πρωινά δημητριακά ή στον καφέ σας.
Πατάτες: Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως, αφού τις φυλάξετε στην κατάψυξη, θα μπορούσατε να μείνετε με μια χυλώδη, μαλακή πατάτα. Εάν μαγειρεύετε ένα γεύμα με πατάτες και ελπίζετε να καταψύξετε μετά, προτιμήστε το. Οι μαγειρεμένες πατάτες δεν θα είναι τόσο μαλακές όσο αν τις καταψύξατε ωμές. Η αλλαγή υφής δεν θα έχει μεγάλη σημασία σε μαγειρευτά.
Τηγανητά φαγητά: Τα φαγητά που ήταν τηγανητά θα χάσουν όλη την τραγανότητά τους αν βάλετε στην κατάψυξη—και κανείς δεν θέλει μαλακά, χυλώδη τηγανητά φαγητά. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε μια παρτίδα από σπιτικές κοτομπουκιές για να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, καλύτερα να παραλείψετε τη φριτέζα και να επιλέξετε να ψήσετε πρώτα το γεύμα στο φούρνο.
Αυγά: Το να βάλετε τα αυγά που είναι ακόμα στο κέλυφος στην κατάψυξη είναι ένα μεγάλο όχι. Η περιεκτικότητα σε νερό μέσα στο αυγό διαστέλλεται όταν παγώσει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει το εξωτερικό κέλυφος να σπάσει και να είναι ευάλωτο στα βακτήρια. Αν θέλετε να καταψύξετε τα αυγά σας, τα βγάζετε πάντα από το κέλυφος, τα χτυπάτε μέχρι να αναμειχθούν καλά και τα αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο με ετικέτα. Εκτός από αυτά τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αποθηκεύετε λανθασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα.
Μαλακά τυριά: Η αποθήκευση των μαλακών τυριών στην κατάψυξη θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την αποθήκευση του γάλακτος εκεί. Όταν έρθει η ώρα να τα φάτε, θα μείνετε με υδαρείς σβώλους, που συχνά καταστρέφουν την υφή φαγητών όπως το τυρί κρέμα, η κρέμα γάλακτος και η ρικότα.
Ωμά λαχανικά και φρούτα: Οποιοδήποτε λαχανικό ή φρούτο έχει υψηλή συγκέντρωση νερού, όπως το σέλινο, το αγγούρι, τα χόρτα για σαλάτες και το καρπούζι δεν θα επιβιώσει στην κατάψυξη, επειδή το νερό μέσα σχηματίζει γρήγορα κρυστάλλους πάγου. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να τα αποψύξετε, θα μείνετε με ένα βρώσιμο χάος.
Κρέας που έχετε ήδη ξεπαγώσει: Αν βγάλατε τις χοιρινές μπριζόλες από την κατάψυξη για να τις μαγειρέψετε για δείπνο, μην ξαναπαγώνετε ποτέ τα ότι περίσσευε. Τα κατεψυγμένα και αποψυγμένα τρόφιμα μπορούν να προσελκύσουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια πιο γρήγορα από το κρέας που δεν ήταν στην κατάψυξη. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μαγειρέψετε το κρέας στην κατάλληλη θερμοκρασία και να το φάτε ή να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη αφού έχετε ψήσει όλα τα πιθανά βακτήρια.
Γιαούρτι: Όσον αφορά την υγεία, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το γιαούρτι στην κατάψυξη πριν λήξει. Τα καλά νέα είναι ότι το παγωμένο γιαούρτι δεν σκοτώνει τις υγιείς ζωντανές και ενεργές καλλιέργειές του, αλλά τα κακά νέα είναι ότι όταν αποψυχθεί, η υφή του θα χάσει την κρεμώδη υφή του και θα γίνει κοκκώδης.
Ζυμαρικά: Δεν θα αρρωστήσετε από την κατανάλωση αποψυγμένων ζυμαρικών, αλλά ίσως να μην θέλετε να τα φάτε. Τα περισσότερα ζυμαρικά θα μαλακώσουν όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη, αν και μπορεί να έχετε τύχη με τα noodles που είναι μαγειρεμένα al dente.
Ρύζι: Αν δεν θέλετε μαλακά ζυμαρικά, πιθανότατα δεν θέλετε ούτε το ρύζι σας να είναι χυλό. Γι' αυτό το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσεται στην κατάψυξη. Δεν είναι επικίνδυνο να το φάμε, αλλά θα χάσει τη γεύση και την υφή του.
Μαγιονέζα: Όταν η μαγιονέζα ξεπαγώσει μετά την κατάψυξη, θα χωριστεί, παίρνοντας μια κολλώδη υφή που κάθε άλλο παρά ορεκτική είναι.
Σάλτσα: Οι σάλτσες με βάση την κρέμα και το γάλα δεν αντέχουν στην κατάψυξη. θα χωριστούν και θα γίνουν σβώλοι όταν ξεπαγώσουν. Ευτυχώς, η σάλτσα με βάση το αλεύρι μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες στην κατάψυξη.
Σκόρδο: Μερικοί μάγειρες καταψύχουν επιπλέον σκόρδο πριν αρχίσουν να φυτρώνουν οι σκελίδες, λέγοντας ότι πρέπει να επικαλύψουμε ολόκληρες σκελίδες ή καθαρισμένες, ξεφλουδισμένες σκελίδες σε λάδι με ουδέτερο άρωμα πριν τις καταψύξουμε. Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Διατήρησης Τροφίμων στο Σπίτι προειδοποιεί ότι το σκόρδο τείνει να γίνεται δυνατό και πικρό μόλις καταψυχθεί. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να καταψύξετε το σκόρδο, να ξέρετε ότι η γεύση του μπορεί να αλλοιωθεί.
Ορισμένα μπαχαρικά: Το σκόρδο δεν είναι το μόνο καρύκευμα που δεν συνεργάζεται με την κατάψυξη. Το κρεμμύδι και η πάπρικα θα αλλάξουν γεύση, τα καρυκεύματα του σέλινου θα γίνουν πιο δυνατά και το κάρυ θα αποκτήσει μια μούχλα χωρίς γεύση, λέει το Εθνικό Κέντρο Διατήρησης Τροφίμων στο Σπίτι. Όπως το σκόρδο, η πιπεριά, η πράσινη πιπεριά, τα γαρύφαλλα και η απομίμηση βανίλιας μπορούν να γίνουν δυνατές και πικρές κατά την κατάψυξη.
Διαβάστε επίσης...
Τα πιο συχνά σημάδια του δέρματος που πρέπει να μας στείλουν στον καρδιολόγο
Η καρδιά είναι υπεύθυνη για την παροχή αίματος σε ολόκληρο το σώμα!
ΠερισσότεραΠρέπει Να Πίνουμε Αλκοόλ Όταν Κάνουμε Δίαιτα;
Πρέπει Να Πίνουμε Αλκοόλ Όταν Κάνουμε Δίαιτα;
Περισσότερα