Η σιωπηλή απειλή: Μείωση του κινδύνου έκθεσης σε PFAS καθημερινά

Η σιωπηλή απειλή: Μείωση του κινδύνου έκθεσης σε PFAS καθημερινά

Η σιωπηλή απειλή: Μείωση του κινδύνου έκθεσης σε PFAS καθημερινά

Έχετε ακούσει ποτέ για τα χημικά PFAS; Μπορεί να ακούγονται σαν ένα περίπλοκο αρκτικόλεξο, αλλά αυτό που είναι πιο περίπλοκο είναι η πιθανή απειλή που αποτελούν για την υγεία μας. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε πού βρίσκονται αυτές οι ύπουλες χημικές ενώσεις, πώς να τις αναγνωρίσουμε και πώς να μειώσουμε τον αντίκτυπό τους στην υγεία μας.

Τι είναι τα χημικά PFAS;

Οι χημικές ουσίες PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες), με προέλευση που χρονολογούνται από το 1886 και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την κατασκευή όπλων, έχουν αναδειχθεί ως μια σύγχρονη ανησυχία για την υγεία. Η αξιοσημείωτη αντοχή τους, που κάποτε αποτελούσε πλεονέκτημα για την αντοχή σε αυστηρές διαδικασίες, τώρα εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους λόγω της αργής υποβάθμισής τους με την πάροδο του χρόνου.

Αν και χρησιμοποιούνται γενικά σε βιομηχανικά περιβάλλοντα όπως η αεροδιαστημική ή η κατασκευαστική βιομηχανία, βρίσκονται επίσης συνήθως σε καταναλωτικά αγαθά σε νοικοκυριά, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και είδη συσκευασίας.

Πώς θα μπορούσαν αυτές οι χημικές ουσίες να με επηρεάσουν;

Δεδομένης της ευρείας χρήσης των χημικών PFAS, οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι το 100% των Αμερικανών εκτίθενται σε τουλάχιστον ένα PFAS. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε χημικές ουσίες PFAS μπορεί να είναι τοξική. Η έκθεση σε χημικά PFAS μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Διάφορες λοιμώξεις λόγω αλλοιωμένης ανοσοαπόκρισης.
  • Αναπαραγωγική τοξικότητα. Υπέρταση κύησης και προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη).
  • Αναπτυξιακή τοξικότητα. Επιβράδυνση της ανάπτυξης σε έμβρυα και παιδιά.
  • Καρκίνοι. Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του νεφρού, του μαστού και του καρκίνου των όρχεων.
  • Τοξικότητα οργάνων. Ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα και αλλοιώσεις των ηπατικών ενζύμων.
  • Δυσλιπιδαιμία. Αλλαγές στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη).

Ποια προϊόντα οικιακής χρήσης μπορεί να περιέχουν PFAS;

Τα χημικά PFAS συχνά κρύβονται σε κοινή θέα. Μερικά κοινά είδη οικιακής χρήσης που μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες PFAS περιλαμβάνουν:

  • Μαγειρικά σκεύη. Αντικολλητικά σκεύη, σκεύη ψησίματος. Αντί για αντικολλητικά σκεύη, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ατσάλινα μαγειρικά σκεύη ή μαντεμένιες κατσαρόλες.
  • Συσκευασία τροφίμων. Περιτυλίγματα για μπιφτέκια, περιτυλίγματα ζαχαρωτών, περιτυλίγματα φαστ φουντ. Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ασφαλέστερες επιλογές, όπως μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα σάντουιτς ή ένα ατσάλινο κουτί.
  • Είδη ένδυσης. Αδιάβροχα υφάσματα για τέντες, ομπρέλες, γάντια και μπουφάν. Έρευνα για επωνυμίες που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς PFAS.
  • Καλλυντικά. Αντηλιακά, κρέμες foundation, lip balms. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορείτε να δοκιμάσετε που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε προϊόντα χωρίς PFAS.
  • Ηλεκτρονικά προϊόντα. Κάμερες, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες λιθίου. Προσέξτε ιδιαίτερα κατά την ανακύκλωση ή την απόρριψη αυτών των ηλεκτρονικών.
  • Ιατρικές προμήθειες. Φακοί, περιποίηση τραυμάτων και στοματικές κάψουλες. Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.
  • Είδη καθαριότητας. Υγρό πιάτων, απορρυπαντικά. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις ή μπορείτε να αναζητήσετε μια κατάλληλη επιλογή για εσάς στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να επισκεφτείτε ηλεκτρονικές αγορές (ή τοπικά εμπορικά κέντρα) για να βρείτε ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν PFAS.
Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε χημικές ουσίες PFAS στην εργασία, δηλαδή στην επαγγελματική έκθεση. Για παράδειγμα, οι πυροσβέστες συνήθως εκτίθενται σε αφρό πυρόσβεσης. οι αγρότες εκτίθενται σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το PFAS μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα και νερό.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για υψηλά επίπεδα PFAS

Τα τρόφιμα μπορούν εύκολα να μολυνθούν με χημικές ουσίες PFAS. Οι επιλογές που συνήθως ανιχνεύονται με υψηλό PFAS μπορεί να περιλαμβάνουν ψάρια και θαλασσινά, για παράδειγμα, σολομό, πέστροφα και παρόμοια που βρίσκονται σε μολυσμένο νερό. Επιπλέον, τα χάμπουργκερ, τα μεσημεριανά κρέατα, τα λουκάνικα, το μπέικον, το βούτυρο και το ποπ κορν μικροκυμάτων θεωρούνται επίσης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) συνήθως παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πληγείσες πλωτές οδούς. Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) παρέχει οδηγίες για την αποφυγή μόλυνσης των τροφίμων με χημικές ουσίες PFAS. Μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπό τους εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την έκθεση;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη της έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες:

  • Καθάρισμα. Τα χημικά PFAS συσσωρεύονται σε επιφάνειες όπως χαλιά και χαλιά. Ο συχνός καθαρισμός (σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα) και το τακτικό πλύσιμο βοηθούν στη μείωση της έκθεσης σε χημικές ουσίες PFAS.
  • Προϊόντα χωρίς PFAS. Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν, ρωτήστε τον πωλητή ή ψάξτε στο διαδίκτυο εάν το προϊόν περιέχει χημικές ουσίες PFAS. Αγοράστε προϊόντα χωρίς PFAS όταν είναι δυνατόν.
  • Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ετικέτες. Ορισμένες ετικέτες, όπως ανθεκτικό στους λεκέδες ή στο νερό, υποδεικνύουν ότι το προϊόν περιλαμβάνει χημικές ουσίες PFAS. Φροντίστε να αναλύσετε τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφύγετε τέτοιες αγορές όταν είναι δυνατόν.
  • Είδη υπόδησης. Τα χημικά PFAS μπορούν να εισέλθουν στα σπίτια με τα παπούτσια μας. Αφαιρέστε τα υποδήματα από την πόρτα για να μειώσετε τα χημικά PFAS μέσα στα σπίτια.
  • Ζέσταμα φαγητού. Αντί για ανθεκτική στο λίπος συσκευασία, χρησιμοποιήστε μπολ ή πιάτα χωρίς PFAS για να ξαναζεστάνετε τα τρόφιμα σε πακέτο.
  • Φίλτρα νερού για το σπίτι. Το φιλτράρισμα του πόσιμου νερού μειώνει την ποσότητα της κατάποσης PFAS.

Αφαίρεση PFAS από το πόσιμο νερό σας

Οι χημικές ουσίες PFAS μπορούν να βρεθούν στο πόσιμο νερό σας. Ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι ο πυροσβεστικός αφρός που αναμιγνύεται με το επιφανειακό νερό. Εκτός από αυτό, τα βιομηχανικά απόβλητα, η έκπλυση από χωματερές, τα καλλυντικά που ξεπλένονται ή τα ηλεκτρονικά προϊόντα που δεν απορρίπτονται σωστά έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν το πόσιμο νερό.

Η μείωση των επιπέδων χημικής ουσίας PFAS στο πόσιμο νερό είναι δυνατή με τα οικιακά συστήματα φιλτραρίσματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το βραστό νερό δεν εξαλείφει το PFAS. Ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να εγκαταστήσουν συστήματα φιλτραρίσματος σε όλη την πόλη, οι περιορισμοί του προϋπολογισμού μπορεί να είναι περιοριστικοί.

Τα άτομα μπορούν να επιλέξουν μικρότερα οικιακά φίλτρα και η NSF International προσφέρει μια βάση δεδομένων με φίλτρα αποτελεσματικά για την αφαίρεση του PFAS. Σε περιπτώσεις όπου τα φίλτρα δεν είναι προσβάσιμα, σκεφτείτε εναλλακτικές πηγές νερού όπως το εμφιαλωμένο νερό.
Δοκιμή και αφαίρεση του PFAS από το σώμα σας

Το PFAS στο σώμα μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος, όπως συγκεντρώσεις στον ορό ή στο πλάσμα. Συνήθως, έκθεση σε PFAS μικρότερη από 2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL) δεν έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις. Παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών άνω των 20 ng/mL. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν κίνδυνο παχυσαρκίας, μειωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις, διάφορους καρκίνους και αναπτυξιακά ελαττώματα.

Ανάλογα με την πηγή έκθεσης, οι κλινικοί γιατροί συνιστούν μεθόδους για πιθανή μείωση των επιπέδων PFAS μέσω διατροφικών αλλαγών και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, στα άτομα που εκτίθενται σε χημικές ουσίες PFAS λόγω του επαγγέλματός τους συνιστάται μειωμένη έκθεση και περιοδικές δοκιμές. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας χωρίς PFAS.

Ο χρόνος ημιζωής των χημικών ουσιών PFAS από το ανθρώπινο σώμα μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μια δεκαετία. Δεδομένης της μεγάλης διάρκειας που αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να παραμείνουν στο σώμα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο βάρος, την αρτηριακή πίεση, αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς ή στη λειτουργία του ήπατος. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εμφανιστούν συμπτώματα εάν υποψιάζεστε αυξημένη έκθεση σε PFAS.

Με λίγα λόγια, σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί είχαν εκτεθεί σε μία από τις χημικές ουσίες PFAS. Αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται σε κοινά είδη οικιακής χρήσης, όπως καλλυντικά, μαγειρικά σκεύη, ρούχα και φάρμακα. Δεδομένου ότι η έκθεση στο PFAS σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε στη μείωση της έκθεσης στο PFAS.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Την Υπέρταση!
Τα Μυστικά Για Την Υγεία Του Ήπατος
6 φυσικά αντιισταμινικά που βοηθούν στις αλλεργίες

6 φυσικά αντιισταμινικά που βοηθούν στις αλλεργίες

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι εντελώς φυσικές λύσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Περισσότερα