Αναγνωρίστε και θεραπεύστε μία από τις σοβαρότερες διατροφικές διαταραχές
Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια διαταραχή της διατροφής και χαρακτηρίζεται -όπως και η ανορεξία- από την παραμόρφωση της σωματικής εικόνας του ατόμου. Έχουν κοινά γνωρίσματα, αλλά η βουλιμία δεν συνοδεύεται από καχεξία που είναι και το πρωταρχικό γνώρισμα της ανορεξίας. Και στις δύο περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι κατά κύριο λόγο ψυχιατρική αλλά τις περισσότερες φορές η νόσος συνοδεύεται από σοβαρές παθολογικές επιπλοκές.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της πάθησης είναι τα επεισόδια πολυφαγίας που γίνονται ανεξέλεγκτα και συχνά. Αυτά τα επεισόδια δημιουργούν στον ασθενή ενοχές και ταραχή με αποτέλεσμα να οδηγείται στη συνειδητή πρόκληση εμετού, παρατεταμένη νηστεία, χρήση φαρμάκων που κόβουν την όρεξη, διουρητικών και καθαρτικών, στην προσπάθειά του να διατηρήσει του βάρος σε χαμηλότερα επίπεδα. Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι ασθενείς που πάσχουν από βουλιμία δέχονται σε πολλές περιπτώσεις βοήθεια από εκείνους που πάσχουν από ανορεξία, έχοντας επίγνωση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν εκδορές στα χέρια που προέρχονται από τα δόντια τους, στην προσπάθεια να προκαλέσουν εμετό. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διόγκωση στις παρειές, που προέρχεται από διόγκωση των σιελογόνων αδένων.
Διαβρώσεις των δοντιών λόγω καταστροφής της αδαμαντίνης από τα οξέα των στομαχικών υγρών.
Οι εμετοί μπορεί να μην είναι τόσο συχνοί αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλούνται πολλές φορές ημερησίως. Έτσι υπάρχει μείωση στο κάλιο και υγρών με αποτέλεσμα την πρόκληση αρρυθμιών, μυϊκών σπασμών ακόμα και παράλυσης.
Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα αιμορραγίας ή διάτρησης του οισοφάγου και στομάχου, εμφύσημα κ.λ.π. Επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και στον κύκλο περιόδου των γυναικών που μπορεί να γίνει ακανόνιστος.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις κάποια περιστατικά μπορεί να οδηγηθούν σε θάνατο ή σε αυτοκτονικές τάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από βουλιμία είναι γυναίκες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένα ποσοστό 1,1%-4,2 των γυναικών, θα παρουσιάσουν κάποια μορφή βουλιμίας σε κάποια φάση της ζωής τους.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συχνά επεισόδια υπερφαγίας που συνοδεύονται από επεισόδια ακύρωσης (πρόκληση εμετού, καθαρτικά, κ.ά.)
Αυξομειώσεις του βάρους
Κατάθλιψη
Κατάχρηση καθαρτικών
Διαταραχές του πεπτικού συστήματος
Προβλήματα στα δόντια
Ακατάσχετη επιθυμία για κάποιες τροφές
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ
Όταν αρχίσετε να τρώτε κρυφά από τους άλλους και μετά προκαλείτε εμετό
Όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αμέσως μετά το φαγητό πηγαίνει στην τουαλέτα
Αν το παιδί σας διαμαρτύρεται συχνά χωρίς εμφανή λόγο ότι έχει παχύνει
ΑΙΤΙΕΣ
Οι ασθενείς που πάσχουν από ψυχογενή βουλιμία έχουν συχνά οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων καταστάσεων όπως αλκοολισμός, κατάχρηση ουσιών.
Ένα πολύ σοβαρό ερέθισμα για την εμφάνιση βουλιμικών καταστάσεων είναι η αύξηση βάρους κατά την περίοδο της εφηβείας, ερέθισμα που ισχύει επίσης και για την ανορεξία. Συνοπτικά το σύνολο των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν ψυχογενή βουλιμία είναι:
Γενετική προδιάθεση
Οικογενειακά προβλήματα
Συναισθηματικές διαταραχές
Διαταραχές της προσωπικότητας
Έμμονες ιδέες για την κατάσταση του σώματος
Πολιτισμικές επιβολές προτύπων
Υπεραφθονία τροφών και υπερκαταναλωτισμός
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Τα κλινικά γνωρίσματα κατά την ψυχογενή βουλιμία συνήθως απουσιάζουν. Άλλωστε είναι μία κατάσταση την οποία οι περισσότεροι ασθενείς διατηρούν κρυφή, γι’ αυτό και υπάρχει δυσκολία κατάρτισης στατιστικών δεδομένων για την ασθένεια.
Για τη διάγνωση ωστόσο της βουλιμίας θα πρέπει ο ασθενής να παρουσιάζει τουλάχιστον δύο επεισόδια υπερφαγίας εβδομαδιαίως με ταυτόχρονη ακύρωσή της (δηλ. πρόκληση εμετού), αν και μερικοί γιατροί προτιμούν να θέσουν διάγνωση και με ένα μόνο επεισόδιο την εβδομάδα.
Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση της ασθένειας και η αντιμετώπισή της από τον ειδικό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για αποκατάσταση του προβλήματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία δεν χρειάζονται παρακολούθηση σε νοσοκομείο όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ανορεξίας. Η ψυχιατρική θεραπεία όμως είναι γεγονός ότι βοηθάει τους ασθενείς αυτούς. Οι στατιστικές δείχνουν πως τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών μπορεί να υποτροπιάσει μέσα σε διάστημα 2 χρόνων, οπότε και χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία. Ακόμα και αυτοί που έχουν θεραπευτεί ικανοποιητικά από τη βουλιμία διατρέχουν έπειτα άλλους κινδύνους εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ ή άλλες ουσίες.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η θεραπεία έχει σαν βασικό στόχο τη βαθμιαία επαναφορά στον ασθενή της φυσιολογικής του διατροφικής συμπεριφοράς, το φυσιολογικό του βάρος και τη χαμένη αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει ιατρική, ψυχολογική και διαιτητική υποστήριξη.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η ψυχολογική αντιμετώπιση της βουλιμίας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Διάφοροι τρόποι ατομικής ψυχοθεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία και η επιλογή της μιας ή της άλλης μεθόδου εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Υπάρχουν με αυτήν την έννοια θεραπείες που έχουν σαν στόχο την «εκπαίδευση» του ασθενή και άλλες που επικεντρώνονται στην προσωπικότητα και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν. Από τις πιο γνωστές μεθόδους γι’ αυτό το σκοπό είναι:
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία: ασχολείται με την εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα που αφορούν στη διατροφή του, τις συνέπειες της βουλιμικής του κατάστασης στον οργανισμό του και της χρήσης των μέσων που χρησιμοποιεί για να την αναστείλει.
H διαπροσωπική θεραπεία: ασχολείται με το να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και να βελτιώσει την εικόνα του στον ίδιο τον εαυτό.
Η ατομική θεραπεία: είναι ένας καλός τρόπος για τον ασθενή να μοιραστεί το πρόβλημά του με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση και αυτό τον βοηθά να αισθανθεί υπεύθυνος και αποδεκτός από την ομάδα.
Η θεραπεία με φάρμακα συνήθως ακολουθεί όταν τα άλλα θεραπευτικά μέσα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Η χρήση αντικαταθλιπτικών σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία είναι η συνηθισμένη αντιμετώπιση.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Οι εναλλακτικές θεραπείες απευθύνονται κυρίως στα προβλήματα που προκύπτουν από την ασθένεια και που ταλαιπωρούν τον οργανισμό του ασθενή. Το πρόβλημα είναι αρκετά εξειδικευμένο και η επιλογή του θεραπευτή πρέπει να γίνεται πάντα με αυτό το κριτήριο.
Βότανα - Κάποια βότανα θα σας φανούν χρήσιμα για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης που μπορεί να είναι οι αιτίες για την βουλιμία σας. Η ρίζα νερομολόχας και η σκόνη φτελιάς μπορούν να καταπραΰνουν στομαχικούς πόνους και φλεγμονές του στόματος.
Διατροφή - Βασικό σημείο της θεραπείας είναι η αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά και η κάλυψη του οργανισμού με τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες σε συνδυασμό με την αποφυγή βλαβερών διατροφικών συνηθειών και καταχρήσεων.
Ομοιοπαθητική - Η ομοιοπαθητική επίσης έχει συχνά αρκετά καλά αποτελέσματα εκεί που η συμβατική ιατρική δεν μπορεί να βοηθήσει.
Διαβάστε επίσης...
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
ΠερισσότεραΦρούτα και λαχανικά στην υγεία του δέρματος
Ενσωματώστε τα στην καθημερινή διατροφή σας και απολαύστε τα ευεργετικά αποτελέσματά τους.
Περισσότερα