Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά δεν λειτουργούν για όλους, επομένως μερικοί άνθρωποι αναζητούν συμπληρώματα διατροφής για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκόσμιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 3,8% των ανθρώπων βιώνουν κατάθλιψη. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν καταθλιπτικά επεισόδια και ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι ελαφρώς υψηλότερος σε άτομα άνω των 60 ετών.
Ο αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη αυξάνεται σταθερά: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2020, σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους εμφάνισε κατάθλιψη.
Τι λένε οι τελευταίες έρευνες σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων για τη θεραπεία της κατάθλιψης;
Τα στοιχεία για τα οφέλη από τα συμπληρώματα ποικίλλουν ευρέως, με ορισμένα να μην δείχνουν κανένα όφελος και μελέτες να υποδηλώνουν ότι άλλα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στη θεραπεία της κατάθλιψης. Η μελέτη MooDFOOD εξέτασε τα συμπληρώματα διατροφής και την κατάθλιψη σε 1.000 άτομα με υπέρβαρα και παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνη D, ψευδάργυρο και σελήνιο δεν ήταν καλύτερη στην πρόληψη των μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων από ένα εικονικό φάρμακο. Αντιθέτως, πρότειναν ότι για τα άτομα με υπέρβαρα και παχυσαρκία, η απώλεια βάρους και η υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ποια συμπληρώματα μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα;
Ορισμένα συμπληρώματα, ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα σε άλλες θεραπείες, όπως ψυχολογικές θεραπείες ή αντικαταθλιπτικά. Μια μετα-ανάλυση 41 μελετών το 2022 έδειξε ότι η βιταμίνη D μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κατάθλιψη. Αν και υπήρχε διακύμανση μεταξύ των μελετών, γενικά, 50 μικρογραμμάρια ή περισσότερο βιταμίνης D την ημέρα ήταν πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης», μας είπε. «Επιπλέον, οι υποδοχείς της βιταμίνης D είναι παρόντες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 μπορεί να έχουν μικρή ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη. Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος της μελέτης ήταν μικρό και η πλειονότητα των ατόμων που συμπεριλήφθηκαν είχαν αυτοαναφερόμενο άγχος, έναντι του οποίου το Β6 ήταν πιο αποτελεσματικό παρά κατάθλιψη.
Μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να τονίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, με συνδέσμους που παρατηρούνται μεταξύ αναιμίας και κατάθλιψης.
Μια μελέτη του 2016 βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σιδηροπενικής αναιμίας και της κατάθλιψης. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο χαμηλός σίδηρος μεταβάλλει τον μεταβολισμό της ντοπαμίνης και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση.
Η έλλειψη σιδήρου δεν προκαλεί πάντα αναιμία, αλλά μπορεί ακόμα να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, επομένως για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και κατάθλιψη, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να είναι ευεργετική.
Άλλες μελέτες εξέτασαν την επίδραση των προ- και των πρεβιοτικών - τροφών και συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου ενός ατόμου. Πρόσφατη έρευνα έχει τονίσει τη σημασία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και τις επιπτώσεις της μικροχλωρίδας του εντέρου στη διάθεση και την ψυχική υγεία.
Συμπέρασμα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στα συμπτώματα της διάθεσης και της κατάθλιψης, δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική ιατρική θεραπεία. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παρέχει ακριβή διάγνωση, να αξιολογήσει την καταλληλότητα των συμπληρωμάτων διατροφής και να συστήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φάρμακα ή άλλες παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες του ατόμου.
Καθώς η έρευνα σε αυτόν τον τομέα εξελίσσεται συνεχώς, είναι καλή ιδέα να ενημερώνεστε για τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές.
Μελέτες
- https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2806011
- https://nutrition.bmj.com/content/3/2/351
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28064110/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.2852
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253901/
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2096560
Διαβάστε επίσης...
SOS! Μην Απολυμαίνετε Τις Πατούσες Του Σκύλου!
Μην Απολυμαίνετε Τις Πατούσες Του Σκύλου σας
ΠερισσότεραΠΩΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Ο τομέας της ψυχολογίας της υγείας είναι γεμάτος από προσπάθειες να κατανοηθούν τέτοια φαινομενικά περίεργα ερωτήματα
ΠερισσότεραΠώς Θα Γίνει Η Αποτοξίνωση Του Σώματος Από Το Επικίνδυνο Φθόριο;
Πώς επιτυγχάνεται η αποτοξίνωση από το φθόριο
Περισσότερα