Το καρπούζι έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από όσα νομίζετε, σύμφωνα με έρευνα

Το καρπούζι έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από όσα νομίζετε, σύμφωνα με έρευνα

Το καρπούζι έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από όσα νομίζετε, σύμφωνα με έρευνα

Το καρπούζι, δημοφιλές ως φρούτο το καλοκαίρι λόγω των δροσιστικών του ιδιοτήτων, έχει βρεθεί ότι είναι πολύτιμη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Η μελέτη υπογραμμίζει τη θετική επίδραση του καρπουζιού στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και στη συνολική ποιότητα της διατροφής, ιδιαίτερα σε παιδιά και ενήλικες.

Η έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), αποκάλυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν καρπούζι είχαν υψηλότερη ποιότητα διατροφής σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές του φρούτου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που συμπεριέλαβαν το καρπούζι στη διατροφή τους είχαν αυξημένη πρόσληψη ζωτικών θρεπτικών συστατικών όπως διαιτητικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, λυκοπένιο και άλλα καροτενοειδή. Επιπλέον, οι καταναλωτές καρπουζιού είχαν χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και ολικών κορεσμένων λιπαρών οξέων, συμβάλλοντας περαιτέρω στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Η Kristen Fulgoni, ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, θα παρουσιάσει αυτά τα ευρήματα στο επερχόμενο συνέδριο Nutrition 2023, που θα φιλοξενηθεί από την American Society for Nutrition, στη Βοστώνη, MA αυτή την εβδομάδα.

Ο ρόλος του καρπουζιού στην υγεία της καρδιάς

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διασταυρούμενη δοκιμή για να εξετάσουν τις επιδράσεις του συμπληρώματος χυμού καρπουζιού στην αγγειακή λειτουργία κατά την υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα). Η μελέτη επικεντρώθηκε ειδικά στα πιθανά οφέλη δύο ενώσεων που βρίσκονται στο καρπούζι, της L-κιτρουλίνης και της L-αργινίνης, στη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου και στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Η μελέτη έδειξε ότι το συμπλήρωμα χυμού καρπουζιού προστατεύει την αγγειακή λειτουργία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ένα μικρό μέγεθος δείγματος, αλλά προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν την τακτική κατανάλωση καρπουζιού για την καρδιο-μεταβολική υγεία.

Συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε αντιοξειδωτικά, μαζί με την αφθονία του σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

«Αναγνωρίζουμε ότι ενώ το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό (18 υγιείς νεαροί άνδρες και γυναίκες) και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτή η μελέτη προσθέτει στο τρέχον σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν την τακτική πρόσληψη καρπουζιού για καρδιομεταβολική υγεία», δήλωσε ο Jack Losso, PhD, καθηγητής στη Σχολή Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, είπε σε μια δήλωση.

"Εκτός από την L-κιτρουλίνη και την L-αργινίνη, το καρπούζι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και λυκοπενίου - όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και να παίξουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων", είπε ο Losso.
Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν την ημερήσια πρόσληψη 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια φρούτων. Ωστόσο, τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σε αυτόν τον στόχο, καταναλώνοντας μόνο τη μισή ποσότητα από τη συνιστώμενη.

Με το εντυπωσιακό θρεπτικό του προφίλ, που περιλαμβάνει το 25 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C και το 92 τοις εκατό περιεκτικότητας σε νερό, το καρπούζι είναι μια εξαιρετική επιλογή για να γεφυρώσει αυτό το διατροφικό χάσμα. Επιπλέον, μια μερίδα δύο φλιτζανιών καρπούζι περιέχει μόλις 80 θερμίδες, καθιστώντας το μια υγιεινή και ενυδατική επιλογή.

Συγκεκριμένα, χάρη στα διαφορετικά κλίματα που επιτρέπουν την παραγωγή καρπουζιού όλο το χρόνο, αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτα μπορείτε να το απολαύσετε ανά πάσα στιγμή. Η διατροφική έρευνα χρησιμεύει ως υπενθύμιση για την ενσωμάτωση του καρπουζιού σε μια ισορροπημένη διατροφή, ανεξάρτητα από την εποχή.

Τα οφέλη των φρούτων για την υγεία

Εκτός από το καρπούζι, πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων στην ανθρώπινη υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι μια δίαιτα που αποτελείται από άφθονα φρούτα σχετίζεται με 61 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, Neurology, διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα λαχανικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον ρυθμό μείωσης της μνήμης.

«Κάτι τόσο απλό όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού είναι ένας εύκολος τρόπος για τους ανθρώπους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους», ο συγγραφέας αυτής της μελέτης Thomas M. Holland, MD, MS του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο. είπε σε δήλωση.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φραουλών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς με διάφορους τρόπους, όπως η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Πηγή: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/22/4883

Διαβάστε επίσης...

Vegan κρέμα καραμελέ

Vegan κρέμα καραμελέ

Δροσερή κρέμα καραμελέ χωρίς γάλα!

Περισσότερα
Φτιάξετε Νόστιμο Και Υγιεινό Σταφιδόψωμο

Φτιάξετε Νόστιμο Και Υγιεινό Σταφιδόψωμο

Φτιάξετε Νόστιμο Και Υγιεινό Σταφιδόψωμο, vegan συνατγές

Περισσότερα
Ασκήσεις πνευμονογαστρικού νεύρου για καταπολέμηση του στρες

Ασκήσεις πνευμονογαστρικού νεύρου για καταπολέμηση του στρες

Η άσκηση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου, την ψυχική υγεία!

Περισσότερα