Ορισμένα διατροφικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας με το αυτοάνοσο πρωτόκολλο και μια δίαιτα χωρίς δημητριακά ή χωρίς γλουτένη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να συμβάλει στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto - που μερικές φορές αναφέρεται ως νόσος του Hashimoto ή Hashimoto - είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματά του μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Η έρευνα δείχνει ότι οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής, εκτός από την τυπική φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα. Κάθε άτομο με θυρεοειδίτιδα Hashimoto ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι' αυτό είναι τόσο σημαντική μια εξατομικευμένη προσέγγιση για αυτήν την πάθηση.
Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν το Hashimoto
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν ζωτικούς ρόλους στη διαχείριση του Hashimoto, καθώς πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιμένουν ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, σε πολλούς ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή εκτός εάν έχουν αλλάξει τα επίπεδα ορμονών.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας κινητήριος παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του Hashimoto. Η φλεγμονή συνδέεται συχνά με τη διατροφή. Οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής είναι επίσης το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου άλλων παθήσεων, καθώς τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσες παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη.
Διατροφικές συμβουλές βασισμένες σε στοιχεία
Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές βασισμένες σε στοιχεία που θα βοηθήσουν στη θεραπεία της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο.
- Δίαιτες χωρίς γλουτένη και δημητριακά: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από Χασιμότο είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη από τον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με Hashimoto να υποβάλλονται σε έλεγχο για κοιλιοκάκη. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και δημητριακά μπορεί να ωφελήσουν άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σε μια μελέτη 6 μηνών σε 34 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σίτου, κριθαριού και σίκαλης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη — αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη. Μια δίαιτα χωρίς δημητριακά είναι πιο περιοριστική από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς απαγορεύει όλα τα δημητριακά. Αν και αυτή η διατροφική αλλαγή μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη, η έρευνα που την υποστηρίζει είναι περιορισμένη.
- Η δίαιτα του Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου: Η δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου (AIP) έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Αφαιρεί δυνητικά επιβλαβή τρόφιμα όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά, προσθήκη ζάχαρης, καφέ, όσπρια, αυγά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς, σπόρους, επεξεργασμένα σάκχαρα, έλαια και πρόσθετα τροφίμων. Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η δίαιτα AIP οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες ποιότητας ζωής και σημαντικά μειωμένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας. Λάβετε υπόψη ότι η δίαιτα AIP είναι μια δίαιτα σταδιακής εξάλειψης και θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρακολουθείται από έμπειρο επαγγελματία υγείας.
- Σκεφτείτε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά: Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σε μια μελέτη 83 γυναικών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το 75,9% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν υποψιάζεστε δυσανεξία στη λακτόζη, η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά προβλήματα, καθώς και τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, καθώς μερικοί άνθρωποι με Hashimoto ανέχονται τέλεια τα γαλακτοκομικά.
- Εστιάστε σε αντιφλεγμονώδεις τροφές: Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα. Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες - μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή - ήταν χαμηλότεροι σε όσες έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά μόνο παραδείγματα τροφών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, δίαιτες ολικής τροφής: Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά πλούσια σε πλήρη τροφή, τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σας, στη διαχείριση του βάρους σας και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Hashimoto. Όποτε είναι δυνατόν, ετοιμάστε τα γεύματά σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες. Αυτές οι τροφές προσφέρουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Χρήσιμα συμπληρώματα για το Hashimoto
Αρκετά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από αυτήν την πάθηση είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, επομένως η συμπλήρωση μπορεί να είναι απαραίτητη. Τα ευεργετικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν:
- Σελήνιο. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 200 mcg σεληνίου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντισωμάτων της αντιθυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) και στη βελτίωση της ευημερίας σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
- Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έρευνα υποδηλώνει ότι όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με σελήνιο, η λήψη 30 mg ψευδαργύρου την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
- Κουρκουμίνη. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι αυτή η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική ένωση μπορεί να προστατεύει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών γενικά.
- Βιταμίνη D. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τη σοβαρότητα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto τείνουν επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Η λήψη μιας υψηλής ποιότητας βιταμίνης του συμπλέγματος Β ενισχύει τα επίπεδα Β12 και άλλων σημαντικών βιταμινών.
- Μαγνήσιο. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδίτιδας Hashimoto και υψηλότερα αντισώματα θυρεοειδούς. Επιπλέον, η διόρθωση των ελλείψεων μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με νόσο του θυρεοειδούς.
- Σίδερο. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναιμία. Μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου για τη διόρθωση μιας ανεπάρκειας (34Αξιόπιστη πηγή).
- Άλλα συμπληρώματα όπως το ιχθυέλαιο, το άλφα-λιποϊκό οξύ και η Ν-ακετυλοκυστεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσουν άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
- Σημειώστε ότι η συμπλήρωση με υψηλές δόσεις ιωδίου σε τη απουσία ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα με Χασιμότο. Μην παίρνετε συμπληρώματα ιωδίου σε υψηλές δόσεις, εκτός εάν κάποιος επαγγελματίας υγείας σας έχει υποδείξει να το κάνετε.
Μελέτες
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30060266/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26303674/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24078411/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6176279/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316875/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272784/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284826/
Διαβάστε επίσης...
Νέα Έρευνα: Τι Μειώνει Τον Κίνδυνο Καρκίνου Του Μαστού;
Τι Μειώνει Τον Κίνδυνο Καρκίνου Του Μαστού;
Περισσότερα