Υλικά, Μερίδες: 4
- 240 ml γάλα καρύδας
- 60 γρ. φυστικοβούτυρο
- 60 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού
- ξύσμα από 2 λάιμ ή 1 λεμόνι
- 4 πιπεριές Φλωρίνης, σε λωρίδες
- 4 πιπεριές κέρατο, σε λεπτές λωρίδες
- 2 μικρές πιπεριές τσίλι (ή ½-1 κ.γ. σκόνη τσίλι ή καυτερή πάπρικα)
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 5 κολοκύθια, σε λεπτά μπαστουνάκια
- 400 γρ. φασολάκια τσαουλιά, κομμένα στη μέση κατά μήκος
- 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 120 ml σάλτσα σόγιας
- 60 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι) ή λευκό, γλυκό κρασί
- 90 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκομμένος (ή μαϊντανός)
- 120 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα στους 150°C για 15 λεπτά, χοντροκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τραγανό μπριάμ με φυστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και τζίντζερ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα καρύδας με το φιστικοβούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ.
- Σε βαθύ τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλες τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τα κολοκύθια, τα φασολάκια και το τζίντζερ για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τη σόγια και το μίριν και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά όσο μας αρέσουν.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τα αμύγδαλα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.