Υλικά
Για την ταχινόπιτα
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ.)
- 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
- 1/4-1/2 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.σ. κανέλα (κοφτή)
- 1/2 κ.γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
- 1/2 κ.γ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
- 320 γρ. χλιαρό νερό (περίπου 1½ φλ.)
Για τη γέμιση
- 400 γρ. ταχίνι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.σ. κανέλα
Διαδικασία
Για τη ζύμη
- Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό νερό της συνταγής.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω.
- Η ταχινόπιτα μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα.
- Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό (περίπου 1,5 φλ.).
- Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη.
- Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7 με 8 λεπτά, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.
- Η ζύμη θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απλά θα πάρει παραπάνω χρόνο.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και πλάθουμε σε μακρύ ρολό.
- Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω.
- Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Τα σκεπάζουμε για να µη ξεραθούν.
- Τα αφήνουμε για 15′ να ξεκουραστούν.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ.
- Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε.
- Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ.
- Διπλώνουμε το φύλλο.
- Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος.
- Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό.
- Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του.
- Το διπλώνουμε στη μέση.
- Το μισό πάνω στο άλλο μισό.
- Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ.
- Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται.
- Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες όταν ψηθούν.
- Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά.
πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης...
Πρέπει Να Καθαρίζουμε Τα Αυτιά Μας Με Μπατονέτα;
Πρέπει Να Καθαρίζουμε Τα Αυτιά Μας Με Μπατονέτα;
Περισσότερα