Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 5 μεγάλες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές (για γέμισμα) + 3 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χτυπημένες στο μούλτι και σουρωμένες (θέλουμε τον χυμό)
- 5 στρογγυλές πράσινες πιπεριές
- 5 μεγάλα και παχουλά κολοκύθια, κατά προτίμηση στρογγυλά
- 5 κρεμμύδια λευκά, χοντροτριμμένα
- 8 σπαράγγια, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών ή ρύζι για γεμιστά
- 1 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
- 200 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης, χωρίς φλούδα, χτυπημένη στο μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη + 100 γρ. χοντροκομμένα
- 170 ml ελαιόλαδο + αρκετό για το ταψί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα γεμιστά με φυστίκι Αιγίνης, κόβουμε από τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι.
- Με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε την ψίχα.
- Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
- Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά που θα γεμίσουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα στο ταψί που επιλέξαμε. Θα πρέπει να χωράνε ακριβώς, αλλιώς συμπληρώνουμε με έξτρα λαχανικά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την ψίχα από τα κολοκυθάκια και τα σπαράγγια για περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το φιστίκι (και σκόνη, και κομμάτια) και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, αφήνοντας κενό 1-2 εκ. από το χείλος.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο στο ταψί, μέχρι λίγο κάτω από τη μέση των λαχανικών.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.
- Βγάζουμε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε σε πιάτο. (Το ελαιόλαδο από το ταψί το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε ως σάλτσα σε σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες.)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξύσματα, τα μυρωδικά, το σουμάκ, το τσίλι και το ελαιόλαδο.
- Βγάζουμε τα καπάκια από τα γεμιστά και σερβίρουμε 1 κουτ. γλυκού από το μείγμα πάνω σε κάθε γεμιστό.
Για το σερβίρισμα
- ξύσμα από 1 λάιμ και 1 λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι ανάμεικτα μυρωδικά, ψιλοκομμένα (μαϊντανός, κόλιανδρος, δυόσμος)
- 1 κουτ. σούπας σουμάκ
- 1/2 ψιλοκομμένο τσίλι ή 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
- 100 ml ελαιόλαδο
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.
Διαβάστε επίσης...
Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ιδρυθείσα το 1938, κέρδισε το Βραβείο Επιχειρηματικότητας
Είναι ο συνεταιρισμός που οργανώνει την παραγωγή και την εμπορία της μαστίχας
ΠερισσότεραΔεν μπορείτε να βρείτε τρόπο να κλείσετε κύκλους και να προχωρήσετε στη ζωή;
Είναι απαραίτητο να μάθουμε να κλείνουμε κύκλους. Αν δεν το κάνουμε, θα παραμείνουμε στάσιμοι.
ΠερισσότεραΜήπως κάποια υγιεινά τρόφιμα δεν είναι όπως φαίνονται;
Τροφές που θεωρούνται υγιεινές... Είναι όμως; Διαβάστε το άρθρο.
Περισσότερα