Τι είναι η συναισθηματική διατροφή και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή και γιατί σας βλάπτει;

Η συναισθηματική διατροφή είναι το φαγητό χωρίς να πεινάτε – μόνο και μόνο επειδή κάποιο φαγητό φαίνεται υπέροχο. Το κύριο πρόβλημα με αυτό είναι ότι υπερβαίνετε τις διατροφικές ανάγκες του σώματος, εκτός από την κατάχρηση ουσιών που δεν είναι ευεργετικές για την υγεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο τα απλά σάκχαρα όσο και τα trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα, μεταβάλλοντας τη λειτουργία των συστημάτων και του μεταβολισμού.

Η συναισθηματική διατροφή σχετίζεται με την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων βιομηχανικών προϊόντων, κάτι που είναι επικίνδυνο.

Οι άνθρωποι που τρώνε συναισθηματικά, αναζητούν φαγητό αρκετές φορές την εβδομάδα ή περισσότερες για να καταστείλουν και να καταπραΰνουν τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί ακόμη και να αισθάνονται ενοχές ή ντροπή αφού τρώνε με αυτόν τον τρόπο. Κάτι που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και συναφών προβλημάτων, όπως η αύξηση βάρους.

Μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή

Να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ με γεμάτο στομάχι

Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και πεινάμε, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αγοράς γλυκών προϊόντων κακής διατροφικής ποιότητας. Το απλό γεγονός της αγοράς τους έχει ήδη προκαλέσει τη ζημιά, διότι όποτε πεινάμε, θα καταφεύγουμε σε αυτά. Λόγω της υπέροχης γεύσης τους, θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε να τα τρώμε, ακόμα κι αν νιώθουμε γεμάτοι.

Αποφύγετε τις περισπασμούς κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Είναι σημαντικό να μην τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές. Διαφορετικά, δεν θα καταλάβετε το πόσο τρώτε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων από την απαραίτητη ποσότητα ενός συγκεκριμένου φαγητού, απλώς και μόνο επειδή ικανοποιεί τις επιθυμίες και τις γεύσεις σας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή υπάρχει πραγματική φυσιολογική πείνα ή διατροφική ανάγκη.

Μην καταναλώνετε αναψυκτικά

Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει έναν εθισμό. Αυτή η διαδικασία σχετίζεται με τη συναισθηματική διατροφή. Υπό αυτήν την έννοια, τα αναψυκτικά χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας απλών υδατανθράκων, σε υγρή μορφή.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Η τήρηση αρχείου καταγραφής του τι και πότε τρως, μπορεί να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τους παράγοντες που προκαλούν συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό σημειωματάριο ή να στραφείς στην τεχνολογία, με μια εφαρμογή διατροφής. Προσπάθησε να καταγράφεις ό,τι τρως – όσο μεγάλο ή μικρό μπορεί να είναι- υπογραμμίζοντας παράλληλα τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. 

Δοκιμάστε διαλογισμό

Άλλοι βρίσκουν προσωπική ηρεμία, με πρακτικές όπως ο διαλογισμός. Υπάρχει ποικιλία μελετών, οι οποίες υποστηρίζουν τον διαλογισμό επίγνωσης, ως θεραπεία για τη διαταραχή υπερφαγίας και τη συναισθηματική διατροφή. Η απλή βαθιά αναπνοή, είναι διαλογισμός που μπορείς να κάνεις σχεδόν οπουδήποτε. Βρες έναν ήσυχο χώρο και εστίασε στην αναπνοή σου να ρέει αργά, μέσα και έξω από τη μύτη σου.

Αν και μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο, μπορείτε να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίζετε το πρόβλημα, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να το επιλύσετε.

 

 

Διαβάστε επίσης...

Προληπτικό μπότοξ; Η επιστήμη πίσω από αυτό

Προληπτικό μπότοξ; Η επιστήμη πίσω από αυτό

Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να αποτρέψουμε το σχηματισμό ή την εμβάθυνσή των ρυτίδων;

Περισσότερα
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D3 και της σεξουαλικής υγείας

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D3 και της σεξουαλικής υγείας

Η βιταμίνη D3, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας

Περισσότερα
Ψηφιακή θεραπεία - μια σύγχρονη τάση