Η λέξη “γλυκαντικά” αναφέρεται σε μια ουσία ικανή να μας δώσει γλυκιά γεύση.
Ο άνθρωπος προτιμούσε πάντα τις γλυκιές γεύσεις. Όμως, στις αρχές του 18ου αιώνα ανακαλύψαμε ότι η ζάχαρη είναι βλαβερή. Περίπου την ίδια περίοδο, τα στερεότυπα για τη γυναικεία ομορφιά άλλαξαν σε ένα πιο αδύνατο μοντέλο.
Οι δύο αυτές συγκυρίες οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου γλυκαντικού χωρίς θερμίδες τον 19ο αιώνα. Οι καταναλωτές ανακουφίστηκαν. Εξάλλου, φαίνεται πως βρέθηκε η λύση που θα τους επέτρεπε να καταναλώνουν γλυκιές τροφές χωρίς να ζημιώνουν την υγεία τους.
Οι επιστημονικές αποδείξεις δεν υποστηρίζουν ότι η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Γιατί δεν είναι αποτελεσματικά;
- Ωθούν την όρεξη και προκαλούν μικρότερο κορεσμό.
- Η γλυκιά τους γεύση είναι αντιπαραγωγική. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τεχνητά γλυκαντικά αυξάνει την εξάρτηση του ατόμου σε αυτά. Αν λάβουμε υπόψη ότι η γλυκύτητά τους δε συνοδεύεται από φυσικές τροφές, είναι ξεκάθαρο πως όσοι άνθρωποι τα καταναλώνουν προτιμούν τεχνητές τροφές. Σε γενικές γραμμές, αυτές περιέχουν αμέτρητες κενές θερμίδες.
- Η ιδέα του ότι δεν παχαίνουν οδηγούν τους ανθρώπους σε υπερκατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική τους πρόσληψη.
- Μειώνουν τη θερμική δράση του φαγητού. Αυτό αναφέρεται στον αριθμό των θερμίδων που αποβάλλονται. Το παραπάνω συμβαίνει κατά την πέψη, την απορρόφηση, και την αποβολή των τροφών. Η μείωσή τους μεταφράζεται σε μείωση της αποβαλλόμενης ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος όπου κινδυνεύουμε με αύξηση της θετικής ενεργειακής ισορροπίας.
- Δε μπορούν να ενεργοποιήσουν το σύστημα επιβράβευσης φαγητού. Γι’ αυτό όσοι/ες καταναλώνουν τεχνητά γλυκαντικά θα πρέπει να τρώνε συνέχεια αναζητώντας την ευχαρίστηση.
Διαβάστε επίσης...
Λευκή πνευμονία; είναι πραγματική ασθένεια;
Η αύξηση της παιδικής πνευμονίας, που ονομάζεται «σύνδρομο λευκού πνεύμονα», προκαλείται από γνωστούς ιούς και βακτήρια.
Περισσότερα