Ο σίδηρος στην διατροφή των εφήβων

Ο σίδηρος στην διατροφή των εφήβων

Ο σίδηρος στην διατροφή των εφήβων

Οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα κατά την παιδική ηλικία και εφηβεία μπορούν να καθορίσουν την εμφάνιση ασθενειών στα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την περίοδο της ζωής, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πολλών θρεπτικών συστατικών, ένα από τα οποία είναι και ο σίδηρος. Μεταξύ των εφήβων, η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις.

Η έλλειψη σιδήρου επιφέρει αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, τάσεις λιποθυμίας, εύκολο λαχάνιασμα ή  δύσπνοια, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, ευαισθησία στις λοιμώξεις, ωχρό δέρμα, κακή διάθεση και απώλεια μαλλιών. Μπορεί επίσης να δυσκολεύει την συγκέντρωση, γεγονός που καθιστά τη μελέτη και τις εξετάσεις πιο δύσκολα. Η πρόληψη της σιδηροπενίας επιτυγχάνεται μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, καθώς και τακτικούς ιατρικούς ελέγχους για τη διάγνωση και τη θεραπεία των επιβαρυντικών παραγόντων.

Καλές πηγές σιδήρου

Καλές πηγές σιδήρου θεωρούνται όλα τα είδη κρέατος (κυρίως συκώτι, σπλήνα και μοσχαρίσιο κρέας), τα πουλερικά, τα ψαρικά (μπακαλιάρος, πέρκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες) και ο κρόκος του αυγού. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα), οι ξηροί καρποί (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, πασατέμπος), τα ξηρά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα), το σπανάκι, οι αγκινάρες και τα παντζάρια περιέχουν επίσης σίδηρο, αλλά το ποσοστό απορρόφησής του είναι μικρότερο από αυτό των ζωικών πηγών.

Τρόποι απορρόφησης του σιδήρου στον οργανισμό μας

Για να ενισχύσετε όσο γίνεται περισσότερο την απορρόφηση του σιδήρου των παραπάνω τροφίμων, συνοδεύστε τα με τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, οι πιπεριές, η ντομάτα, οι πατάτες, το μπρόκολο και ο χυμός λεμονιού. Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη κοντά ή μαζί με τα γεύματα, καθώς περιέχουν συστατικά που μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Αντίστοιχη επίδραση έχει και το ασβέστιο, γι’ αυτό και προτείνεται να μην καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με πλούσιες πηγές σιδήρου.

Διαβάστε επίσης...

ΚΕΤΣΑΠ ΜΠΑΝΑΝΑΣ - ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Πώς γίνεται ένα κακομαθημένο παιδί;

Πώς γίνεται ένα κακομαθημένο παιδί;

Πώς γίνεται ένα κακομαθημένο παιδί;

Περισσότερα
ΤΟ ΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

ΤΟ ΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

Η επιστημονική φαντασία έχει από καιρό διασκεδάσει την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης να γίνει συνείδηση!

Περισσότερα