Νέα Έρευνα Για Τα Τεχνητά Γλυκαντικά. Ποιες Είναι Οι Συνέπειες Στην Υγεία Μας;

Νέα Έρευνα Για Τα Τεχνητά Γλυκαντικά. Ποιες Είναι Οι Συνέπειες Στην Υγεία Μας;

Νέα Έρευνα Για Τα Τεχνητά Γλυκαντικά. Ποιες Είναι Οι Συνέπειες Στην Υγεία Μας;

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων έχει αντικαταστήσει από πολλά τρόφιμα τη ζάχαρη, με τεχνητά γλυκαντικά, πιεζόμενη από την τάση των καταναλωτών για λιγότερη πρόσληψη ζάχαρης, μιας και πλέον είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ότι η ζάχαρη αποτελεί ένα από τους κύριος κινδύνους για την εμφάνιση νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές νόσοι ακόμα και ο καρκίνος. Τελευταίες έρευνες όμως καταδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν κατακλύσει τη διατροφική μας καθημερινότητα και χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες προϊόντα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον Brian Hoffmann, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Βιοïατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Marquette και στο Ιατρικό Κολλέγιο του Wisconsin.

O Hoffmann εστίασε την προσοχή του στο ότι: «Παρά την προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών με μηδέν θερμίδες στην καθημερινή διατροφή μας, υπάρχει και πάλι μια δραστική άνοδος στην παχυσαρκία και στο διαβήτη».

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω έρευνα είναι η μεταβολομική* ανάλυση, που εστίασε στη γλυκόζη και στη φρουκτόζη και στα γλυκαντικά ασπαρτάμη και το ακεσουλφαμικό κάλιο (με μηδενικές θερμίδες), που χορηγήθηκαν σε ποντίκια και μελετήθηκαν για 3 εβδομάδες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τα τεχνητά γλυκαντικά και η ζάχαρη διατάρασσαν τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, με κάθε ένα όμως να το πραγματοποιεί με διαφορετικό τρόπο. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούσαν αλλαγές στις τιμές και τον μεταβολισμό των λιπαρών, των αμινοξέων και άλλων χημικών στο αίμα των ποντικιών. Η έρευνα θα συνεχιστεί και μελλοντικά και νέα πορίσματα θα εξαχθούν. Καλό θα είναι ο καταναλωτής όμως να είναι προσεκτικός στις διατροφικές τους επιλογές. Τα τεχνητά γλυκαντικά κρύβονται κατά κόρον σε αναψυκτικά σε τροφές που θεωρούνται διαίτης, υγιεινά σνακ, μπάρες δημητριακών, ενεργειακά ποτά και πολλά άλλα συνεπώς μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά που καταναλώνουμε είναι επιβεβλημένη.

*Σύμφωνα με το περιοδικό του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard Mag Μάιος 2011) “Oι Μεταβολομικές αναλύσεις είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενώ λαμβάνουν υπόψη και περιβαλλοντικές επιρροές όπως για παράδειγμα την άσκηση και την διατροφή.”

 

Πηγή: The Influence of Sugar and Artificial Sweeteners on Vascular Health during the Onset and Progression of Diabetes

Brian Robert Hoffmann, George Ronan, Dhanush Haspula

 

Επιμέλεια: Επιστημονική Ομάδα Υγεία Ευεξία