Το καλό με τις κρέπες είναι ότι μπορούμε να τις γεμίσουμε με...ό,τι θέλουμε! Υπάρχουν γλυκές κρέπες, αλμυρές κρέπες και πλέον χορτοφαγικές κρέπες. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται οι κρέπες με πατάτες και μανιτάρια.
Υλικά
3 μεγάλα αυγά
1 κρόκος
80 γρ. αλεύρι
600 ml γάλα
400 γρ. πατάτες
300 γρ. μανιτάρια (καλύτερα πορτσίνι)
80 γρ, τυρί γραβιέρα ή έμμενταλ τριμμένο
βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
φυλλαράκια μαϊντανού
Εκτέλεση
1. Βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από το μπλέντερ. Χτυπάτε τα αυγά και τα ανακατεύετε μαζί με 50 γρ. από το αλεύρι (κοσκινισμένο), 150 γρ. γάλα, τον πουρέ της πατάτας, αλάτι και πιπέρι.
2. Αφήνετε το μίγμα να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 10 λεπτά περίπου και στη συνέχεια ψήνετε τις κρέπες. Σε ένα τηγάνι μικρής διαμέτρου λιώνετε λίγο βούτυρο και αφού ζεσταθεί ρίχνετε κάθε φορά 1 κουτάλα από το μίγμα.
3. Για να ετοιμάσετε την κρέμα λιώνετε 40 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα όλο μαζί το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας. Ενσωματώνετε το γάλα κρύο, τον κρόκο αυγού, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και τα μανιτάρια.
4. Σε ένα ταψί, επενδυμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, απλώνετε μία κρέπα και την αλείφετε με τη μπεσαμέλ και τα μανιτάρια. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο, εναλλάσσοντας τις κρέπες με τη σάλτσα, μέχρι να τελειώσετε. Στη συνέχεια ψήνετε την «τούρτα» που έχει σχηματιστεί με τις κρέπες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, καλύπτοντά της το τελευταίο τέταρτο με ένα αλουμινόχαρτο.
5. Μεταφέρετε την τούρτα σε μια ωραία πιατέλα και σερβίρετε γαρνίροντας με μανιτάρια και φυλλαράκια μαϊντανού.