Το πετιμεζί είναι ένα άκρως θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με την παράδοσή μας. Οι γιαγιάδες το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν γλυκά. Ένα από αυτά τα γλυκά είναι η πετιμεζόπιτα.
Υλικά για 10 άτομα:
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
2 φλιτζάνια του τσαγιού πετιμέζι
½ κιλό αλεύρι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 ποτήρι του λικέρ τσίπουρο
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλο (σε σκόνη)
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμό 2 πορτοκαλιών
σουσάμι
Εκτέλεση:
- Βάζετε το νερό να βράσει, ρίχνετε την κανέλα και την αφήνετε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το ξύλο και αφήνετε το υγρό κατά μέρος να κρυώσει εντελώς.
- Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό των πορτοκαλιών χρησιμοποιώντας μια μεγάλη λεκάνη (ώστε να μη χυθεί το διάλυμα που φουσκώνει). Προσθέτετε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε ώσπου να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε και το πετιμέζι, το ζωμό της κανέλας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, το τσίπουρο και λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας διαρκώς με το χέρι, ώσπου να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη.
- Στρώνετε τη ζύμη σε ταψί (το οποίο έχετε προηγουμένως λαδώσει), την πασπαλίζετε με σουσάμι και τη βάζετε να ψηθεί σε φούρνο με μέτρια θερμοκρασία για περίπου τρία τέταρτα της ώρας.
- Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε όποιο σχήμα προτιμάτε (τρίγωνα, τετράγωνα, ρόμβους, κ.λπ.).