Εναλλακτικές Και Φυσικές Θεραπείες Για Τους Πόνους Της Πλάτης

Εναλλακτικές Και Φυσικές Θεραπείες Για Τους Πόνους Της Πλάτης

Εναλλακτικές Και Φυσικές Θεραπείες Για Τους Πόνους Της Πλάτης

Ο πόνος της πλάτης είναι μία από τις χειρότερες ενοχλήσεις, αφού όχι μόνο είναι εξαιρετικά επώδυνος, αλλά μπορεί να καθηλώσει τον ασθενή για αρκετές μέρες στο κρεβάτι. Αν υποφέρετε από την πλάτη σας, τότε σίγουρα γνωρίζετε καλά για τι πράγμα μιλάμε. Ωστόσο, αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζετε, είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που προσφέρουν  γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η χειροπρακτική

Η χειροπρακτική είναι θεραπευτικό σύστημα, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη που θεραπεύει προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Την ίδια στιγμή, οι χειροπρακτικοί οδηγούν το νευρικό σύστημα να επανέλθει στην κανονική λειτουργία του, γεγονός που βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει την έμφυτη ικανότητα για αυτοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που παρατηρούνται πόνοι στην πλάτη, ο χειροπρακτικός προσπαθεί:

►να εντοπίσει διαταραχές ανάμεσα στους σπονδύλους, οι οποίες όμως δεν είναι ορατές στις ακτινογραφίες,

►να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διορθώσεις μέσω ειδικών κινήσεων με τα χέρια πάνω στη σπονδυλική στήλη του ασθενούς, έτσι ώστε να αποκαταστήσει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται εκεί. Συνεπώς, για να καταφέρει το σώμα να ανακτήσει την ευεξία του, θα πρέπει ο νωτιαίος μυελός να ρέει χωρίς εμπόδια στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης. Πώς ακριβώς όμως γεννιούνται τα εμπόδια αυτά; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κύριες αιτίες των νευρολογικών διαταραχών της σπονδυλικής στήλης είναι κάποιο τραύμα από πέσιμο, αυτοκινητιστικό ατύχημα ή αθλητική δραστηριότητα. Καθοριστικοί παράγοντες όμως είναι και το στρες, οι μη-ισορροπημένες δίαιτες και η κακή στάση του σώματος, που μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσιολογική στάση και κινητικότητα των σπονδύλων.

Ομοιοπαθητική

Και η ομοιοπαθητική είναι σε θέση να ανακουφίσει τους πόνους της πλάτης και μάλιστα οι θεραπείες της διαφέρουν ανάλογα με το είδος του πόνου, αλλά και με την προσωπικότητα του ασθενούς. Ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικές. Nux vomica Ενδείκνυται για τους πόνους που παρουσιάζονται κυρίως στην οσφυϊκή περιοχή και οι οποίοι είναι πιο έντονοι τις πρωινές ώρες και καταλαγιάζουν με το περπάτημα. Η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη ειδικά για τους ασθενείς που εμφανίζουν υπερευαισθησία στο φως, τους θορύβους και τον αέρα.

Rhus toxicodenron Προσφέρει ανακούφιση στους ξαφνικούς και οξείς πόνους, οι οποίοι χειροτερεύουν με την ξεκούραση και την ακινησία, ενώ αντιθέτως υποχωρούν με την κίνηση και τη θερμότητα. Bryonia Χορηγείται για τους αρθριτικο-ρευματικούς πόνους, αρκεί να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: να υποχωρούν με την ακινησία, να χειροτερεύουν με την παραμικρή κίνηση, να βελτιώνονται με τη χρήση θερμοφόρας, να χειροτερεύουν με το άγγιγμα του σημείου της φλεγμονής, αλλά να καταλαγιάζουν με ένα ευρύτερο μασάζ ή ένα καλό δέσιμο με επιδέσμους. Arnica montana Ενδείκνυται για τους πόνους της πλάτης που οφείλονται σε τραυματισμό ή μυϊκή υπερπροσπάθεια και οι οποίοι χειροτερεύουν με το άγγιγμα της φλεγμονής και την κίνηση, ενώ αντιθέτως υποχωρούν με την ξεκούραση. Colocynthis Χρησιμεύει σε περίπτωση οξείας ισχυαλγίας που εντείνεται με την κίνηση, την πίεση πάνω στην πλάτη, αλλά και το έντονο ψυχολογικό στρες.

Οστεοπαθητική

Είναι μία μέθοδος που θεραπεύει τους πόνους της πλάτης, των αρθρώσεων, τους ρευματισμούς και τις αρθρίτιδες, αλλά και τους τραυματισμούς από σπορ, τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και το άσθμα. Χάρη σε διάφορες κινήσεις με τα χέρια, ο οστεοπαθητικός αξιολογεί την κατάσταση της υγείας των ιστών, προκειμένου να εντοπίσει την έδρα της διαταραχής. Πιο συγκεκριμένα, αναζητάει τις περίφημες «ζώνες περιορισμένης κινητικότητας», δηλαδή τα μπλοκαρισμένα σημεία, και μέσω διάφορων τεχνικών με τα χέρια, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σωστή φυσιολογία των κινήσεων. Η κακή στάση του σώματος, οι υπερπροσπάθειες κίνησης ή άρσης βάρους, καθώς και το στρες μπορεί να διαταράξουν την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, καταπονώντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μπλοκάροντας άλλα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσκολίες στην κίνηση και έντονος πόνος. Στόχος του οστεοπαθητικού είναι να απελευθερώσει τον ασθενή από την κατάσταση περιορισμένης κινητικότητας και παράλληλα να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοθεραπείας που ο κάθε άνθρωπος διαθέτει.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ικανή την ίδια στιγμή να ανακουφίζει τον πόνο. Για να το επιτύχει αυτό, ο οστεοπαθητικός: 

►ασκεί πιέσεις στο σώμα του ασθενούς,

►ψηλαφίζει τους ιστούς, τους μυς και τις αρθρώσεις, προκειμένου να ελέγξει τη θερμοκρασία, την ένταση, το σχήμα και τα αντανακλαστικά τους,

►αξιολογεί την στάση του σώματος του ασθενούς, όταν αυτός είναι όρθιος, καθιστός ή ξαπλωμένος. Από τη μία θεραπεία στην άλλη, ο οστεοπαθητικός ζητάει από τον ασθενή να πραγματοποιεί ορισμένες ασκήσεις στο σπίτι του.

Ο βελονισμός

Πρόκειται για μία τεχνική της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής, που χαρίζει ψυχοσωματική ευεξία με την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ο Βελονισμός προκαλεί ουσιαστικά μία ηλεκτρικο-χημική διέγερση ορισμένων νευρικών ινών, οι οποίες δρουν μέσω του περιφερειακού και κεντρικού νευρικού συστήματος και επεμβαίνουν πάνω στα νευρικά κέντρα που ρυθμίζουν τις λειτουργίες διαφόρων οργάνων και αδένων του σώματος.Όσον αφορά συγκεκριμένα στους πόνους της πλάτης, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική θεωρεί ότι ο πόνος είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας που έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εξάλλου ο Βελονισμός, στη

θεραπεία των σπονδυλικών πόνων (αλλά και όλων των ασθενειών), θέλει τόσο να απομακρύνει τα συμπτώματα, όσο και να Βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει την

γενικότερη ψυχοσωματική αρμονία του. Σύμφωνα με τις αρχές του Βελονισμού, μία τέτοια δυσαρμονία μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικούς παράγοντες,

όπως στεναχώρια, θυμό, φόβο, ή σε κλιματικές αλλαγές, όπως έντονο κρύο, ζέστη, υψηλή υγρασία, αέρα. Όπως υποστηρίζουν οι βελονιστές, από όλα τα είδη πόνων της πλάτης ο συχνότερος είναι η oσφυαλγία που παρατηρείται κατά πλάτος στο χαμηλό σημείο της σπονδυλικής στήλης. Για την κινέζικη ιατρική, ο πόνος αυτός συνδέεται με την κακή λειτουργία της ενέργειας των νεφρών. Σε γενικές γραμμές, οι αιτίες νεφρικής ενεργειακής εξασθένισης είναι:ψυχικοί παράγοντες, όπως φόβος, άγχος και στρες, ειδικά αν ο πόνος επιμένει για μεγάλο διάστημα,υπερβολική σωματική και πνευματική προσπάθεια,μακροχρόνιες ασθένειες.

Ποια σπορ ενδείκνυνται και ποια όχι

Η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό για τους πόνους της πλάτης, αρκεί να πραγματοποιείται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αθλήματα, τα οποία αντενδείκνυνται.

Αντενδείκνυνται σε περίπτωση υποτροπιάζουσας οσφυαλγίας, δισκοπάθειας και δισκοκήλης:

Ιππασία: Ο καλπασμός του αλόγου μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ενώ φυσικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος άμεσου τραυματισμού λόγω πτώσης.

Τένις: Όπως και στο γκολφ αλλά και το μπόουλινγκ, τα απότομα τινάγματα και φρεναρίσματα του σώματος μπορεί να καταπονήσουν τη σπονδυλική στήλη.

Τρέξιμο: Προκαλεί μικροτραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ειδικά αν γίνεται χωρίς κατάλληλα παπούτσια ή πάνω σε σκληρό έδαφος.

Ορειβασία: Οι απότομοι ελιγμοί του σώματος και οι αλλαγές κλίσης του εδάφους είναι επικίνδυνες για τη σπονδυλική στήλη, ακριβώς όπως και οι πιθανές πτώσεις.

Ενδείκνυνται αρκεί να πραγματοποιούνται με μέτρο και σύνεση:

Περπάτημα: Πρόκειται για μία δραστηριότητα που δεν καταπονεί τη σπονδυλική στήλη, αντιθέτως βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία της.

Σκι στα χιόνια: Σε αντίθεση με την ορειβασία, δεν ελλοχεύει ιδιαίτερους κινδύνους τραυματισμού ή καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης.

Κολύμβηση: Είναι το άθλημα που καταπονεί το λιγότερο δυνατό τη σπονδυλική στήλη. Αν αποφεύγονται τα πιο σύνθετα στυλ (το πρόσθιο και η πεταλούδα), δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Γυμναστήριο: Ναι στις ασκήσεις που δυναμώνουν τους κοιλιακούς και παρασπονδυλικούς μυς, γιατί στηρίζουν καλύτερα την πλάτη και περιορίζουν τους πόνους. Όχι στα τινάγματα και τις υπερπροσπάθειες του step και του aerobic.